bookblog.ro

Cea mai bună dintre lumile posibile?

Scris de • 10 October 2012 • in categoria

Titlu: Al Treilea Reich
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-606-587-024-6
Cumpara cartea

Încă din 1934, la recomandarea unor medici, în Germania nazistă se practica eutanasierea celor care nu aveau o perfectă formă de sănătate. În scurtă vreme, aproximativ o sută de mii de cetăţeni germani, incluzând câteva mii de copii au fost gazaţi cu discreţie sau suprimaţi prin mijloace încă şi mai subtile. În 1941, predicile fulminante ale episcopului de Münster, Clemens August von Galen, dezvăluie acest procedeu inuman. Cât despre ,,chestiunea evreiască’’…, cititorii cunosc deja detaliile apocaliptice. Astfel că dacă am transforma, iată, documentele celui de-Al Doilea Război Mondial într-o listă matematică cuprinzând numai victimele nevinovate şi tot am înţelege suprema calamitate a omenirii din ultimele mii de ani. Şi când ne gândim că tot Răul s-a concentrat în voinţa neagră a unui singur ins care s-a născut la ,,timpul potrivit’’ în mediul istoric ,,potrivit’’?

Am parcurs volumul de istorie semnat de David G. Williamson cu nădejdea că un text recent despre o temă atât de pregnantă precum ultima conflagraţie mondială va aduce câteva contribuţii noi. Din nefericire, am constatat o dată în plus că fie şi la trei sferturi de veac distanţă, câteva taine ale expansionismului maniac de tip nazist rămân ferecate.

Gusturile mele pentru literatura istorică s-au îndreptat întotdeauna spre istoricii-stilişti. Spre aceia care-şi personalizează scriitura nonficţională cu mici amprente personale. Neagu Djuvara este cel puţin unul dintre istoricii care consideră că o carte de istorie scrisă sec va pătimi faţă de cititori prin previzibilitatea unui stil prea impersonal, fără coloratură. Cu siguranţă, istoricul David G. Williamson nu a căutat epatarea şi nici culoarea, pitorescul în volumul său, ci a preferat obiectivitatea uscată a unor documente oficiale.

Prevăzut cu un tabel cronologic, cu hărţi, cu un dicţionar de termeni istorici, volumul îşi consacră prima jumătate naşterii şi evoluţiei NSDAP, precum şi conturării doctrinei. În privinţa rasismului, ca element relativ mai puţin frecventat, aflăm că înainte de ofensiva doctrinară antievreiască în Germania nazistă au fost suprimaţi nebănuit de mulţi copii şi adulţi consideraţi ca insuficient de robuşti pentru proiectul de a perpetua o rasă germană blondă şi pură. De asemenea, femeile au fost reduse la un plan de natalitate diabolic, transformate în obiecte, drepturile lor de muncă şi de carieră flagrant diminuate. Cea de a doua jumătate reprezintă un tabel mai mult sau mai puţin sinoptic cu toate momentele esenţiale ale războiului începând cu Anschluss-ul, Dezmembrarea Cehoslovaciei, Invadarea Poloniei la 1 septembrie 1939 şamd., până la greşeala tactică de a porni ofensiva contra Rusiei în 18 decembrie 1940. Apoi, evenimentele se succed spre deznodământul ştiut.

Cu siguranţă a rezuma într-un singur volum un fenomen tragic şi complex precum cel de-Al Doilea Război Mondial -fie şi cu cele mai bune intenţii de a oferi informaţie concentrată- rămâne o cutezanţă ingrată. Sunt atât de multe aspecte și detalii care nu pot fi compactate fără riscul de a deveni opace, în fond. Deși îndeobște asimilăm subconștient ultimul război mondial cu ,,războiul lui Hitler contra lumii’’, până-ntr-atât de mult s-a insinuat dictatorul în comportamentul fiecărui nazist, din volumul prezentat aflăm foarte puţine despre biografia lui Adolf Hitler însuşi. Remarcăm iarăşi o urmare a concentrării informaţiei. Prin urmare, pentru mai tinerii cititori este de dorit o informare prealabilă cu privire la biografia lui Adolf Hitler. Astfel vor afla că el a fost de fapt austriac, născut dintr-o familie cu bănuite rădăcini evreieşti. Asupra naşterii sale plana şi spectrul cosangvinităţii, mama fiind verişoară a tatălui. Fire inteligentă, pasionat de pictură (o vreme s-a întreţinut la Viena din vânzarea unor ilustrate desenate chiar de el!) pare a fi fost un copil sensibil, cu enormă nevoie de afecţiune şi cu un nerezolvat complex al lui Oedip. La moartea mamei sale, profund marcat, va spune că ea rămâne singura femeie ce a merit iubită. În fapt, toate aceste detalii ne călăuzesc să intuim emergenţa unei nemăsurate voinţe de putere. Puterea şi voinţa, motoarele evoluţiei lumii cum ar fi estimat controversatul Friedrich Nietzsche.

Dacă de mii de ani războaiele s-au succedat cu nemiluita, astfel că mecanismele lor elementare le putem pricepe chiar şi profani într-ale istoriei fiind, suntem cu toţii de acord că Holocaustul a fost specific doar ultimului conflict mondial. La întrebarea ,,Cum a fost posibil Holocaustul?’’, deşi încă răspunsul nu este limpede, putem totuşi observa că rasismul şi antisemitismul nu au fost invenţiile lui Hitler însuşi. Ele au existat bine dezvoltate şi în anii de tinereţe ai Führerului care în cafenele vieneze deja se infestează de morbul urii de cel care nu e arian. Desigur însă că dictatorul german a reuşit unica şi sumbra performanţă să rafineze până la consecinţele ultime rasismul şi crima în masă.

  • Plusuri

    Volumul serveşte ca manual de istorie bine documentat

  • Minusuri

    Limbajul concis, tehnic, lipsit de pitoresc face lectura mai greoaie.

  • Recomandari

    Tuturor celor care vor să poarte o discuţie elementară de cultură şi de istorie europeană.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro