bookblog.ro

Cel mai faimos cuplu din Antichitatea romană

Scris de • 11 May 2018 • in categoria

Titlu: Antoniu și Cleopatra. Adevărul din spatele celei mai frumoase povești de dragoste din lumea antică
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 480
ISBN: 9786068623481
Cumpara cartea

„Au deschis uşile şi au găsit-o pe Cleopatra moartă, întinsă pe un pat de aur şi gătită ca o regină. Din cele două femei, cea numită Eiras îşi dădea sufletul la picioarele ei, iar cealaltă, Charmion, se clătina ameţită şi încerca să aşeze coroana pe capul Cleopatrei. Unul dintre oameni se răsti mânios: „Frumos e asta, Charmion?„; „Tare frumos, răspunse ea; aşa se cade strănepoatei atâtor regi.”

Scena morții este grăitoare în ceea ce privește personalitatea Cleopatrei. Aceasta avea o predilecție pentru teatral, astfel încât să lase o impresie puternică în mintea privitorilor. Va apela la o punere în scenă și atunci când își pune în gând să-l seducă pe Marc Antoniu.

„Chemată la Tars, pe teritoriul actual al Turciei, Cleopatra şi-a făcut intrarea în amurg, înveşmântată ca Venus, pe o corabie înmiresmată şi scânteind de lumânări. Aşa a început una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste din toate timpurile, care durat unsprezece ani şi a creat cel mai faimos cuplu din Antichitatea romană. “

Atunci când am ales să citesc Antoniu şi Cleopatra. Adevărul din spatele celei mai frumoase poveşti de dragoste din lumea antică am sperat la o lectură mai mult beletristică., însă cartea cuprinde în special relatări istorice – aviz amatorilor. De asemenea, povestea propriu-zisă a relației dintre Antoniu și Cleopatra este prezentată mult mai târziu în paginile cărții. Înțeleg parțial nevoia autoarei de a prezenta contextul social și politic al vremurilor respective, astfel încât cititorul să cunoască scena istorică în care au apărut cei doi conducători, însă am simțit că am ajuns puțin cam târziu la subiectul principal al cărții.

Cleopatra i-a avut ca iubiți pe doi dintre cei mai puternici conducători ai acelor vremuri. În afara lui Antoniu, ea l-a sedus anterior pe Iuliu Cezar (cu toate că acesta era cu treizeci și unu de ani mai în vârstă decât ea). Acesta va fi cel care îi va reda Cleopatrei tronul Egiptului și își va arăta adorația pentru ea ridicându-i o statuie în templul lui Venus.

Richard Burton și Elizabeth Taylor în Cleopatra (1963)

Imaginea cuplului Cleopatrei - Antoniu va fi distorsionată în istorie. Nu avem o relatare foarte clară referitoare la acțiunile acestora și la personalitățile lor, deoarece Octavian, unul dintre cei mai mari dușmani ai celor doi, a dus o adevărată propagandă de defăimare a acestora în ochii oamenilor.

După spusele lui Octavian, Cleopatra era o vrăjitoare din Orient care l-a sedus pe Antoniu prin intermediul trucurilor magiei negre. Iar Antoniu era prin urmare un naiv care i-a căzut ușor în plasă și căruia îi era distrasă atenția de la îndatoririle politice.

Astfel, relația dintre cei doi nu a fost privită cu ochi buni în vremurile respective, iubirea lor fiind prezentată publicului larg drept obsesivă, vulgară și fără un temei sănătos la bază. Însă dragostea lor va rămâne una impresionantă în istorie, poate și din cauza sfârșitului tragic de care au avut parte cei doi îndrăgostiți. Marc Antoniu va muri în brațele Cleopatrei din cauza rănii pe care și-o provocase. Iar Cleopatra se va sinucide, lăsându-se mușcată de un șarpe veninos, preferând o moarte demnă decât să fie prezentată poporului drept un trofeu de război al lui Octavian.

Povestea lor de iubire, care a durat 11 ani, a inspirat ecranizări precum Cleopatra (1963), Antony and Cleopatra (1972) sau Cleopatra: Mother, Mistress, Murderer, Queen (2016).

  • Plusuri

    O relatare istorică amănunțită a vieții și societății antice. O redare fidelă a acelor vremuri, chiar și cu părțile ei odioase, cum ar fi incesturile care erau la ordinea zilei.

  • Minusuri

    O relatare mult prea istorică, foarte multe detalii care încarcă narațiunea, precum și prezentarea detaliată a unor personaje care nu au avut legătură cu Antoniu sau Cleopatra.

  • Recomandari

    Celor pasionați de istoria antică, de istorie în general sau de viața personalităților istorice.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro