bookblog.ro

Cele 12 elemente ale managementului performant

Scris de • 1 November 2009 • in categoria

Titlu: Cele 12 elemente ale managementului performant
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-724-188-7

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

« De ce oare trebuie întotdeauna să mi se dea o persoană întreagă, când de fapt, eu nu am nevoie decât de o pereche de mâini ?» Henry Ford

Viaţa managerilor ar fi mult mai simplă dacă angajaţii ar funcţiona ca nişte roboţi. În acest caz cartea de faţă nu şi-ar mai avea rostul iar managementul ar fi probabil o ştiinţă exactă.

Un angajat devotat contribuie la profitabilitatea organizaţiei din care face parte

Angajaţii implicaţi se dedică trup şi suflet, lucrează cu drag, în armonie cu ceilalţi colegi pentru a contribui la misiunea organizaţiei lor. Poate suna socialist formularea de mai sus însă ea prezintă calea sigura prin care firmele beneficiază de rezultate excepţionale pe termen lung. Dacă afirmaţiile de mai sus sunt destul de logice, partea mai puţin uşoară este identificarea şi punerea în practică a unor modalităţi de motivare şi creştere a devotamentului oamenilor. Organizaţia Gallup afirmă că a găsit elementele, 12 la număr, care îi fac pe angajaţi să fie implicaţi în munca lor.

Cel mai amplu studiu referitor la gradul de implicare al angajaţilor

10 milioane de interviuri la locul de muncă. Studii realizate în 114 ţări. Cartea de faţă vine ca o completare la "Manager contra curentului" ( recenzie realizată de Andrei), care s-a bucurat de un mare succes, punând sub semnul întrebării cele mai populare idei din domeniu. Ce aduce nou/diferit Cele 12 elemente...? În primul rând volumul de date analizat este de 10 ori mai mare. Pe urmă, interpretarile mi s-au părut mai ample şi mai variate în cartea aceasta, fiind combinate explicaţii foarte interesante, de ordin sociologic, psihologic, genetic sau compoortamental.

Un lucru m-a surprins: elementele sunt atat de simple şi de uşor de înţeles încât parcă nu e nevoie să ţi le spună o firmă de consultanţă de talia Gallup. Sunt nevoi universale, profund umane şi strâns legate de partea emoţională. « Opiniile mele par sa conteze » sau « Posibilitatea de a face ceea ce ştiu să fac cel mai bine » sunt doar două din elemente în care cred că orice om care a lucrat vreodată se poate regăsi cu uşurinţă.

Sunt aproape sigură că lista în sine poţi să o ai dacă faci un sondaj în rândul angajaţilor de la magazinul de pe colţ. Cu toate acestea, studiul Gallup are credibilitatea unei cercetări ample care a dus la o carte riguros realizată, bazată pe informaţii documentate ştiinţific. Ce am găsit foarte valoros în această carte este modul în care rezultatele studiului au fost interpretate şi explicate. De ce sunt oamenii aşa? Ce îi face să aibă nevoie de un prieten la locul de muncă? Cum se explică dorinţa de a realiza o activitate care are sens, care poate schimba ceva în bine? Sunt doar câteva întrebări care necesită clarificare şi înţelegere înainte de a putea pune în practică principiile la care se referă.

Stimulentul financiar poate avea un efect contrar

Poate vă întrebaţi dacă printre cele 12 elemente se găseşte ceva despre remuneraţia financiară, răspunsul este negativ. Deşi, logic ar fi ca o răsplată generoasă să constituie un îndemn puternic, în foarte multe cazuri bonificaţia nu ajută la sporirea motivaţiei şi mai rău, o poate chiar diminua. « Când copiilor li se cere să strângă bani pentru o cauză caritabilă, cei care primesc o răsplată mai mare reuşesc într-adevăr să adune o sumă mai mare decât cei care primesc un stimulent mai mic. Însă copiii care ştiu că fac un lucru bun pentru altcineva strâng mai mulţi bani atât comparativ cu copiii care primesc răsplăţi mari cât şi cu cei care primesc răsplăţi mici. Dacă pentru creşterea numărului de donatori de sânge se oferă fiecărui donator o sumă mică de bani, numărul celor care se prezintă pentru a dona sânge este mai mic decât atunci când nu se oferă nicio recompensă ».

Un manager performant este profund uman. Cred că aceasta e o concluzie care aş vrea să îmi rămână în minte. Deşi există un departament care conţine cuvântul « uman» în el, de cele mai multe ori uită un aspect esenţial: pentru angajat e important să ştie că există cuiva căruia îi pasă de el ca OM la locul de muncă. Atât de simplu e.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. yiedyie spune:

      Credeam că odată cu criza scade apetitul pentru succesul finaciar, că acesta(succesul fianciar) trece în umbră ca o iluzie. Se pare că e chiar contrariul deocamdată.

      raspunde

    2. Adrian B. spune:

      @yiedyie Si e bine sa fie asa. Cu cat “apetitul” pentru succesul financiar este mai ridicat in perioada de criza, cu atat momentul crizei poate fi depasit mai usor. Sau, altfel spus, momentul depasirii crizei depinde de rapiditatea adoptarii unei atitudini optimiste de catre manageri – the sooner, the better.

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro