bookblog.ro

Cetățeanul Genevei

Scris de • 21 November 2011 • in categoria

Rousseau Robert Wokler

Titlu: Rousseau – O scurtă introducere
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 208
ISBN: 978-973-571-894-7

Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta lumea filosofiei, a istoriei și a culturii europene fără scrieri precum Contractul social, Emile sau Confesiunile lui Rousseau? Dacă ȋnsă cu toţii am auzit de libertatea ȋnlănţuită a omului, de primul ȋntemeietor al civilizaţiei civile, de educaţia lui Emile, şi dacă toate informaţiile pe care ni le-am dorit sunt ,,la un click distanţă” de noi, atunci de ce oare am mai citi cărţi precum cea a profesorului Robert Wokler?

Un prim motiv ce m-a determinat să o citesc a fost preferinţa mea pentru formatul clasic, de informaţii adunate ȋntr-o carte. Ȋn al doilea rând, după parcurgerea ei, pot spune că autorul a reuşit să surprindă principalele caracteristici atât ale Omului Jean Jacques, cât şi pe cele ale Gânditorul Rousseau. Spre exemplu, ȋn Emile vedem diferenţa pe care Rousseau, ca mulţi alţii din vremea sa, o face ȋntre educaţia băieţilor şi cea a fetelor – „femeia este făcută special pentru a face plăcere bărbatului” (p.156) -, dar dacă ne-am uita ȋn istoria personală a Cetăţeanului Genevei, i-am descoperi atât propria Heloiză, cât şi influenţa adusă de doamna de Warens, cea care i-a insuflat credinţa ȋn Dumnezeu, credinţă ce l-a diferenţiat de ceilalţi gânditori ai secolului Luminii.

Ȋn al treilea rând, R. Wokler creează un mic tratat introductiv coerent, cronologic, simplu şi obiectiv, prezentând ȋn acelaşi timp anumite carenţe ale scrierilor lui Rousseau, cât şi evoluţia lui, de la Discurs asupra ştiinţelor şi artelor, până la Discurs asupra inegalităţii sau Contractul social. Astfel, autorul ȋmparte lucrările lui Rousseau ȋn cinci capitole, tratând ideile acestuia legate atât de raportul dintre civilizaţie, ştiinţe şi arte, despre felul ȋn care ,,civilizaţia a ajuns năpasta umanităţii” (p.40), cât şi de modul ȋn care omul a trecut de la sălbăticie, de la acea ,,stare de ignorantă fericire” (p.42), la civilizaţie, la naşterea culturii, a moravurilor, a politicii.

Un alt element ce atrage atenţia este fervoarea religioasă a acestuia şi ȋncercarea lui de a raţionaliza religia, de a extrage din natură, şi nu din cărţi, esenţa divinităţii: „Dumnezeul pe care-l venerez nu e un dumnezeu al umbrelor”, afirmă Rousseau, credinţă ce l-a condamnat atât ȋn ochii ateilor, cât şi a Bisericii catolice. Totodată, se surpinde opinia divergentă a publicului legată de Contractul social: iniţial condamnate, principiile Contractului au devenit „cele 10 porunci ale noii Republici a Franţei” (p.123).

De la ȋnceput până la final, stilul gânditorului are la bază bunătatea naturii umane, caracterizându-se printr-o sinceritate dusă la extreme, sinceritate ce-i va aduce celui ce distinge ȋntre crearea omului şi crearea cetăţeanului, exil şi singurătate: ,,Iată-mă deci singur pe pământ. Nici frate nu am, nici semen, nici prieten: pe nimeni cu care să schimb o vorbă ȋn afară de mine ȋnsumi. Omul cel mai sociabil şi mai iubitor a fost izgonit dintre oameni prin consensul tuturora.” (Rousseau, Visările)

Cât costă cartea Rousseau - o scurtă introducere?

 • Plusuri

  abordarea cronologică şi tematică, claritate, obiectivitate

 • Minusuri

  pe alocuri, limbajul pedagogic ȋmbinat cu cel istoric poate ȋngreuna parcurgerea cărţii

 • Recomandari

  iubitorilor de filosofie, istorie şi cultură

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Mi-au placut foarte mult “Confesiuni”-le, le-am citit anul asta. “Cetățeanul Genevei” pare interesanta..

  raspunde

 2. Zina spune:

  Iată o carte pe care mi-o doresc !
  Dar de ce folosiţi acel link spre okian.ro, care nu te mai lasă să ieşi de acolo ?…

  raspunde

 3. Andrea spune:

  Pare interesanta cartea. M-ai facut curioasa :) Revin dupa ca am s-o citesc

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro