bookblog.ro

Compilație amoroasă

Scris de • 20 October 2014 • in categoria

Titlu: Dragoste
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 236
ISBN: 978-973-689-674-3

Pe Isabel Allende am „cunoscut-o” o dată cu Insula de sub mare , un roman exotic, romantic, care te poartă din Papua Noua Guinee până în New Orleans cu aventurile personajelor sale. Dar nu aceasta este cartea aleasă pentru recenzie ci best of-ul lansat de autoare și tradus la noi sub numele simplu de Dragoste.

Citește interviul cu Isabel Allende.

Ultima carte a lui Allende e o colecție de frânturi de povești de iubire aflată în toate stadiile sale. Isabel adună într-un volum crâmpeie din aproape toate cărțile publicate până acum, cărora le împrumută în fiecare capitol o parte din propria experiență, toate spre deliciul meu de cititoare și spre confirmarea veridicității celor povestite, pentru că dragostea din cărți e mai degrabă dragostea din viața de zi cu zi.

Mi se pare cel mai greu lucru din lume să scrii despre iubire, dragoste, amor, sex sau orice altă formă ar mai lua, fără a bifa pe rând sentimentalisme ieftine, exces de zel emoțional, scene siropoase sau de-a dreptul jenante. Mulți autori sunt grozavi până îi aduci pe tărâmul lui Eros, moment în care penița le crapă subit sau tastele se încăpățânează să nu mai coopereze. De asta, probabil, mulți aleg să sugereze o scenă decât să o descrie sau să o sară cu totul lăsând cititorul să completeze spațiile libere.

Dar Isabel Allende nu se înscrie pe lista rușinoșilor, deși educația catolică ar recomanda-o. Ea se avântă cu tupeu, dar fără vulgaritate, pe terenul plăcerilor carnale și al iubirii, împreună sau luate separat.

Așa se face că în nouă capitole adună scenă după scenă pentru a ilustra stadiile prin care trece iubirea de-a lungul vieții sau diverse metamorfoze la care este supusă: Deșteptarea, Prima iubire, Pasiunea, Gelozia, Iubiri neîmplinite, Umor și Eros, Magia iubirii, Dragoste nesfârșită și La maturitate.

Mi-ar fi greu să rezum aici fiecare capitol în parte având în vedere că textele sunt extrase din context și nu intenționez să scriu un tutorial despre iubire sau amor. Am să vă spun în schimb ce mi-a plăcut extrem de mult la această carte:

- Introducerea, cu propria istorie personală a autoarei care pornește de la educația catolică la căsătorie, feminism și a doua șansă la dragoste. Dacă până acum nu ați fost fani ai lui Allende, de acum încolo veți vrea să vă fie confidentă sau macăr să schimbați o vorbă la o cafea;
- Citatele de la început de capitol care te pregătesc cumva pentru ce va urma, în caz contrar rămân niște vorbe la care poți reflecta și atât: Prima iubire e ca vărsatul de vânt, lasă urme de neșters (din Fiica Norocului);
- Echilibrul dintre fragmentele alese pentru capitole – nici prea mult, nici prea puțin, nici prea diferite, nici identice, un fel de cristal cu mai multe fețe;
- Ipostazele sentimentului – nu e o carte despre fericire absolută, dar nici nu te apucă depresia pe la jumătatea lecturii. E un joc cu sumă rotundă unde fiecare capitol își găsește o transformare în altul, așa ajunge de exemplu Prima iubire să fie temperată și transformată în Dragoste nesfârșită sau La maturitate.
- Curajul de a da frâu imaginației și de a așterne pe hârtie și scenele de sex, cu sau fără sentimente, dar în mod clar fără jenă.

În concluzie, cartea e echivalentul literar al unei casete care adună melodii diverse, un mixed tape cum ar zice americanii. E o pledoarie pentru opera lui Isabel Allende și un îndemn tacit la descoperirea iubirii. În cel mai bun caz o să vă facă să zâmbiți și să râdeți, în cel mai rău caz aveți material pe care să vă încercați cinismul de tipul „asta se întâmplă doar în cărți”. În orice caz, ieșiți cu ceva în plus și nu în minus.

  • Plusuri

    Abordarea subiectului cernut prin mai multe site și filtre, redat cu tristețe, disperare, umor și speranță.

  • Minusuri

    Scăpările inevitabile ale limbajului sau ale traducerii care mi-au amintit de Sandra Brown și colecția ei de epitete pentru sex și erecții.

  • Recomandari

    Celor ce caută următoare carte de citit și vor un preview – de aici o să obțineți cel puțin două sau mai multe care să vă pună curiozitatea pe jar. Celor ce vor să dea Cezarului ce al Cezarului și să recunoască puterea iubirii în realismul magic.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro