bookblog.ro

Concurenţa într-o lume plată

Scris de • 30 April 2009 • in categoria

0  Concurenta intr+o lume platarecenzie
Autor: Victor K. Fung, William K. Fung, Yoram Wind
Rating: Concurenta intr+o lume plata rating - recenzii carti
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Eliza Bădescu
285 de pagini
ISBN:987-973-88750-6-7

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)Lumea plată este un termen explicat de Thomas Friedman, menit să desemneze lumea actuală globalizata, tehnologizată, unde internetul şterge graniţele, apropie ţările şi face că informaţiile să străbată lumea dintr-un colţ în altul în timp real. Factorul geografic nu mai este un impediment, iar datorită acestui fapt un proces de fabricare se poate împărţi în oricâte părţi, pentru a se reduce costurile de producţie. Inspirat de el, autorii acestei cărţi aplică teoria lui în realitate şi analizează concurenţă în noul context creat.

Concurenţa într-o lume plată vorbeşte în principal despre avantajele de care poate beneficia o afacere dacă va descentraliza producţia şi va folosi forţa de muncă din ţări cum sunt India, China, Coreea, unde este mult mai ieftină decât oriunde altundeva. Totuşi, nu este atât de superficială. Vorbeşte în fapt despre mecanismele orchestrării unei afaceri într-o lume plată.

Cartea este scrisă de un doctor în ştiinţe la Standford şi doi oameni cu poziţii de conducere ale trustului Li&Fung, o companie ce a pornit ca broker comercial într-un oraş din China, s-a dezvoltat că exportator în Hong Kong şi a ajuns apoi o multinaţională ce orchestrează o reţea de 8300 de furnizori din peste 40 de ţări.

În cadrul acestei structuri, fiecare dintre angajaţii companiei generează aproximativ un milion de dolari din vânzări, având un profit anual de peste 38 la suta", zic ei, ceea ce mi se pare greu de crezut, deşi ei justifica asta prin faptul că s-au aflat în 2005 pe list celor proaspăt îmbogăţiţi alături de Google, Apple şi Amazon în Wired 40

Ce am înţeles este că ei au fost printre primii care au eficientizat procesele de producţie şi livrare folosind avantajele globalizării. Spre exemplu, un studiu de caz pe care ni-l dau se referă la un moment când au primit o comandă de 300.000 de perechi de pantaloni. Li&Fung nu deţinea nici o fabrică, nicio maşină de cusut, nici vopsele, ţesături, fermoare sau măcar o cusătoreasă. Totuşi, peste o luna au livrat comandă.

Cum au reuşit? Au adus nasturi din China, fermoare din Japonia, fibre din Pakistan, le-au ţesut şi vopsit în China şi le-au cusut în Bangladesh. Ceea ce au făcut astfel, a fost să aleagă câţiva din cei 8.300 de furnizori pe care îi au şi să-i folosească pentru îndeplinirea comenzii. Se pare aşadar că transportul materialelor peste mari şi ţări are costuri scăzute pentru marfă, făcând intreagul angrenaj să funcţioneze optim.
lume plata

Efectele lumii plate le putem experimenta şi noi în fiecare zi, chiar dacă nu suntem managing partners la o companie multinaţională ce orchestrează reţele de furnizori. Cel mai bun exemplu este Wikipedia unde oameni din întreaga lume contribuie cu conţinut la crearea acestei enciclopedii colective. Ea nu este lăsată la voia întâmplării, ci este şi ea orchestrată de aproximativ 13.000 de scriitori şi editori ce verifică acurateţea şi actualitatea datelor.

De asemenea, Youtube, MySpace, Facebook, Amazon, reprezintă cele mai evidente repere ale globalizării. Poţi intra în contact cu oameni din orice parte a lunii în timp real. Sunt magazine online de unde poţi cumpără produse din orice ţara, oricât de îndepărtată. Afacerile pe internet sunt ieftine - companiile nu investesc în mijloace fixe şi globale. Ce ne rămâne noua să înţelegem după ce am citit această carte este că nu există limite, nu există imposibil, ne rămâne să înţelegem cum putem orchestra o reţea multinaţională şi cum putem face faţă concurenţei care începe şi ea să pornească de la aceleaşi premise că şi noi cu privire la noua lume plată.

Câteva sfaturi:

"Cum îţi menţii partenerii din afară interesaţi de muncă ta fără să ajungi să-i domini? Stabileşte-ţi ca obiectiv să deţii peste 30% din afacerea lor, însă nu mai mult de 70%. Astfel, le câştigi atenţia şi devotamentul, lăsând loc pentru flexibilitate şi pentru dorinţa de perfecţionare."

"Pamantul nu este în totalitate plat, prin urmare, managerii trebuie să găsească un echilibru între gândirea, modelele impuse de vechea lume şi oportunităţile, abordările progresiste ale lumii plate. Echilibru între control strâns şi detaşat. Echilibru între cultură tradiţională şi cea antreprenorială. Echilibru între stabilitate şi reînnoire.Între nevoile clientului şi afacere profitabilă."

"Pentru construirea unei abilităţi necesare orchestrării unei reţele este nevoie de schimbarea perspectivei: adoptarea unei viziuni mai cuprinzătoare, vizualizarea întregii reţele, nu doar a companiei în sine. Orchestratorul reţelei vede competiţia că având loc între reţele, şi nu între firme individuale."

Concurenţa într-o lume plată este o carte destul de specializată pe companiile multinaţionale care în special funcţionează în regim de lohn dar care poate fi utilă pentru oricine vrea să înceapă o afacere. Îţi oferă o perspectivă mai largă asupra oportunităţilor în această noua lume plată unde dacă nu pui tu în practică ideea care îţi vine, altcineva o va face.Scris de
Gia Codrescu

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Categorie: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Gabriel spune:

    Salutare. Cu toate ca nu am nicio afacere cartea asta mi a atras din prima atentia. este foarte interesanta si cred ca e si un bun “prieten” care poate da sfaturi pentru cei ce vor sa porneasca o afacere cu dreptul. O recomand. v am pupat :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro