bookblog.ro

Povești trăite și împlinite

Scris de • 7 July 2011 • in categoria

Titlu: Construiește-ți propria viață
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 138


Despre cum să devii eroul poveștii tale, simplu și cu sinceritate.

Când am văzut titlul acestei cărți, am crezut că este același gen cu alte sute care par să îți vândă fericirea în numai 5 pași sau despre ”cum să…” fără nici un efort, însă, încă de la primele pagini m-a convins că am de-a face cu altceva, un ceva cu totul special. Construiește-ți propria viață scrisă de Ioan Nicuț vorbește simplu și fără pretenții despre așteptări, nevoi și percepții alterate de constructele sociale ale unei contemporaneități fără repere morale, oferind chei de interpretare pe care, totuși, fiecare trebuie să fie dispus să le adopte pentru a deveni eroul, liderul ”poveștii” sale.

Structurată în cinci părți, centrate pe eu și descoperire de sine, cartea este un amestec de psihologie, spiritualitate și metafizică, în care sunt inserate concepte practice, exemple din viața scriitorului menite a ilustra cu sinceritate și eficiență anumite mecanisme interioare, dar și întrebări ce trebuie analizate, simțite și respectate, tocmai pentru a nu trece superficial printre cele aproape 150 de pagini.

Mai mult decât atât, abordând subiecte precum Care este darul tău?, Cum să îți folosești defectele ca să fii lider? sau Adevărul despre ce ai nevoie ca să fii împlinit, Ioan Nicuț reușește să spună lucrurilor pe nume, atacând adevăruri adesea dureroase ori tabu, tocmai pentru că depășește stadiul de ”corectitudine politică” sau de teorie aproape ”clinică” a acestui domeniu al dezvoltării personale, diferențiindu-se astfel de un trend care nu ajută, în fapt, pe nimeni. În fond, așa cum îndemnau anticii, Nosce te ipsum înseamnă a avea curajul să riști, să încerci și să te debarasezi de minciunile pe care ți le spui zilnic.

Deși titlurile și subtitulurile sună uneori clișeic, limbajul cald, natural, fără pretenții pseudosavante sau concepte alambicate, fac din această carte un prim pas pentru o cunoaștere mai atentă a sinelui, cu condiția să fii pregătit pentru asta. Modalitatea de adresare, care este directă, construcția prin puterea exemplului și întrebările la care trebuie să cauți un răspuns – toate acestea devin, în fapt, prelungiri ale unui proces care e bine să nu se finalizeze până în ultimele clipe, tocmai pentru că adevărata putere și adevărata fericire se nasc din acceptarea de sine.

Ioan Nicuț ne propune o incursiune în propria poveste, fiind așadar o carte care merită să fie citită fie din curiozitate, fie din pasiune, dar mai ales pentru cei care doresc metodele simple și ”corecte” de a obține sinceritate și echilibru. Este, dacă pot spune așa, un ”how to” al profunzimii, care se digeră pe îndelete, oferindu-ți timp pentru tine.

 • Plusuri

  scriitura sinceră, exemplele trăite de autor și căldura ce transpare printer rânduri

 • Minusuri

  limbajul ușor sentimental, care poate părea nerealist și accentele religioase, care pot deranja scepticii sau agnosticii

 • Recomandari

  pentru toți cei care sunt preocupați de adevăratul eu, prins între măști și ierarhii sociale

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ioan Nicut spune:

  Alice, mulțumesc frumos pentru recenzie. O primesc așa cum e. Minunată!

  raspunde

 2. Alice spune:

  Mi-a facut placere si chiar incerc sa pun in practica ceea ce am citit :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro