bookblog.ro

Copiii Regali sau Copilăria trăită în public

Scris de • 9 January 2015 • in categoria

Titlu: Copilărie Regală
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 176
ISBN: 978-606-8623-55-9
Cumpara cartea

O prințesă este o persoană care se naște în public și moare în public, și între aceste două evenimente, trăiește în public. Era de datoria mea să îi servesc pe ceilalți în acord cu regulile stabilite pentru toți cei în poziția mea: să fiu acolo unde eram chemată, să îmi plec urechea la nevoile altora, să plâng cu ei sau să mă bucur cu ei, după cum erau împrejurările. – Principesa Ileana a României

Cartea lui Filip-Lucian Iorga, „Copilărie Regală” este o bijuterie editorială care vine să se alăture numeroaselor volume despre familia regală din ultimii ani.

Ideea cărții a apărut ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat expoziția din 2013, organizată de Arhivele Naționale ale României, și având ca temă copilăria fiilor și fiicelor Familiei Regale a României. Astfel, volumul cuprinde fotografii de dată mai veche sau mai recentă din fondul Arhivelor Naționale, dedicat Casei Regale, și un foarte frumos text scris de istoricul Filip-Lucian Iorga cu o postfață a Mirelei Tîrnă.

Cartea conține trei capitole teoretice care vorbesc despre fascinația regalității, copilăria ca dat biologic sau construcție socială și despre copiii regali, și alte cincisprezece scurte capitole dedicate fiecărui membru al Familiei Regale (începând cu Regele Carol I și terminând cu urmașii Regelui Mihai (copii și nepoți) – traversând aproximativ 130 de ani de copilărie regală, în epoci și contexte istorice, culturale și sociale diferite). Trebuie să menționez calitatea excepțională a fotografiilor din carte, păstrate cu grijă de personalul Arhivelor Naționale și redate publicului român, ca o mărturie esențială a adevăratei sale istorii.

Astfel, istoricul Filip Lucian-Iorga mărturisea că nu sunt doar fotografii de la evenimente oficiale, cum este, de exemplu, momentul când Regele Mihai este proclamat în Parlament după moartea bunicului său. Sunt și momente din intimitatea unei Familii Regale, iar acest lucru este înduioșător pentru că se creează o legătură între cititor și acele personaje pe care de obicei le găsim în cartea de istorie.

Autorul plasează copilăria în perspectivă istorică; astfel, aflăm că atitudinea generală față de copil a variat de-a lungul timpului și a epocilor culturale. În Evul Mediu, copiii era priviți, mai degrabă, ca niște adulți mai mici, copilăria fiind o etapă de viață riscantă (în Europa acelor vremuri, unul din trei nou-născuți mureau în primii ani de viață) și care nu merita valorizată. Din cauza acestui fapt, moartea copiilor era asumată ca inevitabilă, iar părinții se atașau mai degrabă de copiii mai mari, care depășiseră etapa de vârstă critică. Epocile următoare vor aduce o accentuare a sensibilității față de copilărie, iar dezvoltarea medicinei, a educației și a mijloacelor de producție vor schimba perspectiva și locul copiilor în societate. În acest context, copiii regali nu au nevoie sa fie copii-minune. Fără a trebui să demonstreze ceva celorlalți, copilul născut într-o familie regală este un copil public. De la momentul nașterii lui și până la cele mai mărunte gesturi din viața cotidiană, copilul regal este urmărit de toată lumea, iar familiile regale înconjurate de copii servesc drept model pentru supuși.

Cartea conține momente tragice (cum ar fi, moartea la vârsta de numai patru ani a singurei fiice a Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, Principesa Mărioara, în urma unei banale scarlatine), dar și momente amuzante (jocurile care stârneau exasperarea adulților, pe care Regina-Mamă Elena și frații săi le inventau în zilele fericite ale copilăriei petrecute în Grecia – patinajul pe acoperișul plat al palatului din Atena, fumatul din țigări făcute din sugativă, aruncatul cu cești de petrol pe pereți și incendierea acestora etc.)

Dincolo de fotografiile de epocă și considerațiile istorice, regăsim și fragmente din jurnalele Reginei Maria, ce descriu în amănunt personalitatea, obiceiurile și comportamentele copiilor săi. Astfel, despre Regele Carol al II-lea aflăm că era un copil dolofan, vesel și ascultător, răsfățat de toți și la picioarele căruia, au fost aruncate toate bunurile pământului… era tot numai ordine și preciziune și avea într-însul un tainic imbold de a domina, subjuga și de a impune restricții. Descrierile Reginei Maria se vor regăsi cu exactitate, mai târziu, în parcursurile de viață ale acestor copii, confirmând acuratețea observațiilor și evaluărilor sale.

Copiii regali au, însă, și îndatoriri pe care ceilalți copii nu le au și care sunt resimțite uneori ca o povară, alteori ca o bucurie, în funcție de personalitatea și interesele fiecărui membru al Familiei Regale. Astfel, copiii regali, mai mult ca oricare alții, trebuie să învețe să îndure cu eleganță și să nu se plângă niciodată, să mănânce atunci când sunt în vizită, chiar și mâncăruri care nu le plac, să nu stea în pat pentru o simplă răceală, să ia parte la evenimente publice etc.

Un capitol special este cel legat de copiii și nepoții Regelui Mihai, care s-au născut și și-au petrecut o mare parte din viață în exil. În acest context, fiicele Regelui au avut o copilărie dificilă, marcată de contrastul dintre statutul lor de principese, rude ale capetelor încoronate din Europa, și viața obișnuită a unei familii în care părinții munceau pentru a-și câștiga existența.

„Copilăria Regală” este, de fapt, o restituire a unui model de viață, de care societatea românească are nevoie mai mult decât oricând și a unei părți de istorie, care, așa cum spunea însuși autorul, este mult mai aproape decât credem.

  • Plusuri

    Fotografii de arhivă de o calitate excepțională.
    Informații foarte bine sintetizate și care oferă o perspectivă completă asupra copilăriei regale.

  • Recomandari

    O carte frumoasă și o lectură plăcută pentru toți cei care sunt interesați nu numai de istoria regalității, ci și de istoria copilăriei.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro