bookblog.ro

Câştigătorii

Scris de • 13 May 2011 • in categoria

Titlu: Corbii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Traducere:
Numar pagini: 365
ISBN: 9789736759772

Cumpără cartea

Să câştigi la loterie nu e întotdeauna cel mai bun lucru care ţi se poate întâmpla.

Shaw şi Romeo sunt doi prieteni vechi care, sătui de slujba mediocră pe care o au, se hotărăsc să meargă într-o vacanţă. Însă, pe drum se întâmplă ceva care le schimbă planurile.

Când ajung în apropiere de Bunswick, Shaw opreşte la o benzinărie pentru a-şi verifica presiunea la cauciucuri însă, aproape în aceeaşi clipă, în apropierea lor se opreşte un car de televiziune prin satelit din care iese un bărbat bine îmbrăcat, probabil reporterul, împreună cu echipa sa. În scurt timp, Shaw află că acela este locul de unde fericita familie Boatwright a cumpărat biletul de loterie câştigător, în valoare de 318 milioane de dolari. Din acel moment toate celelalte gânduri ale sale sunt suspendate, iar el începe să gândească într-o singură direcție.

Când cei doi ajung la motel, Shaw îşi conectează laptopul la internet şi începe să caute informaţii despre câştigător. Când o vede pe Tara, fiica familiei Botwright, este hipnotizat. Dacă mai avea nevoie de un imbold ca să îşi ducă planul la bun sfârşit, atunci poza Tarei a fost acela.

Romeo este un băiat bun, dar nu dă pe dinafară de inteligenţă. Înţelege lucrurile care se petrec în jurul său însă, mai mult ca orice, îl înţelege pe Shaw. Acesta exercită asupra lui Romeo un fel de putere fascinantă pe care el o percepe drept prietenie profundă. Aceasta s-a născut încă pe vremea când Romeo era în clasa a patra, iar Shaw, care la momentul respectiv era liderul unei mici bande, a venit la el şi i-a cerut ajutorul pentru a-l elimina pe un membru al bandei sale care îcerca să-i ia locul. Romeo l-a snopit în bătaie pe pretendent şi a devenit astfel omul de încredere al lui Shaw. Să nu uităm totuşi că vorbim despre nişte copii de clasa a patra. Însă legăturile cele mai puternice se crează în copilărie, iar în acel moment, Shaw a pus stăpânire pe sufletul – şi pe mintea – lui Romeo pentru totdeauna şi a făcut-o într-o asemenea măsură încât acesta din urmă a devenit incapabil de a refuza atunci când Shaw îi cerea ajutorul, chiar dacă acel ajutor consta în a face rău altcuiva.

Cu toate acestea, planul măreț pe care Shaw îl concepe şi îl pune în aplicare pentru obţinerea banilor câştigaţi de familia Boatwright, este parcă prea exagerat. În ciuda acelor câteva fărădelegi săvârşite în trecut de către cei doi – care sunt prezentate ca un fel de justificare preparativă pentru felul în care ei vor acţiona – mi se pare că de la ceea ce au făcut iniţial şi până la crimă este cale lungă, iar aici romanul pierde puţin din credibilitate. Shaw şi Romeo pun stăpânire pe familia Boatwright ameninţând ca îi vor ucide pe toţi cei apropiaţi lor dacă nu se supun tuturor cerinţelor. Iar Romeo, care prin celelalte fapte ale sale se dovedeşte, în mod surprinzător, a fi un om bun, plin de compasiune şi iubire, este cel ales pentru a menţine teroare în sufletele celor patru membrii ai nefericitei familii câştigătoare. Având acest rol, el trebuie să pară ameninţător şi să fie gata să ucidă în orice clipă. Fără să stea prea mult pe gânduri, el trebuie să aleagă una dintre victimele vizate şi s-o execute în clipa în care Shaw i-ar fi cerut acest lucru sau dacă acesta nu i-ar fi răspuns la telefon când Romeo îl suna, ceea ce ar fi însemnat că Shaw a păţit ceva.

Situaţia lui Shaw este cu mult diferită pentru că el este cel care trebuie să stea în sânul familiei şi să se asigure din interior că totul funcţionează conform planului său. Însă el reuşeşte ceva surprinzător. La conferinţa de presă la care participă toată familia, împreună cu Shaw, în calitate de câştigători care au pus banii împreună pentru cumpărarea biletului de loterie, acesta este atât de fermecător încât cucereşte, aproape în mod involuntar, întreaga audienţă. Datorită acestui farmec şi al unei viziuni – care pare să apară prea brusc în mintea sa ca să fie credibil pentru cititor – pe care o are despre sine şi depre lume, Shaw ajunge să fie privit şi tratat ca un mentor, un tămăduitor, un al doilea mesia, iar discipolii săi, oameni dezaxaţi veniţi de peste tot de prin Statele Unite, îl venerează şi sunt nerăbdători să i se supună. Acelaşi farmec irezistibil îl ajută să-şi cucerească şi victimele, una câte una. Singura care îi rezistă, deşi se simte tentată să cedeze, este Tara.

În amalgamul de întâmplări care m-au ţinut cu sufletul la gură şi m-au impiedicat să las cartea din mână, un gând a început să se formeze încet în mintea mea. Oare Shaw va deveni din infractor un mare propovăduitor? Acesta începe să vorbească despre iubire şi iertare convins de puterea sa, convins că poate să aducă frumuseţea şi dragostea în lume, iar lumea întreagă pare gata să-i ofere toată iubirea sa. Chiar şi victimele sale ajung să-l adore. În acele momente chiar m-am întrebat oare cum se va sfârşi totul. Oare va reuşi poliţistul ramolit şi incompetent, singurul care bănuieşte că ceva este în neregulă, să oprească nenorocirea care e pe cale să se petreacă sau va fi oprit de superiorii săi? Oare Shaw va pleca din Brunswick cu jumătatea lui de bani sau va rămâne acolo să împartă milă, vindecare, credinţă şi iubire numărului tot mai mare de discipoli?

Mi-a plăcut mult faptul că nu se poate anticipa finalul cărţii. Am savurat fiecare pagină ca pe o felie delicioasă de tort până la cireaşa din vârf.

  • Plusuri

    întreaga acţiune este imposibil de anticipat, intriga şi suspansul sunt savuroase

  • Minusuri

    există unele întâmplări care par uşor forţate sau doar lipsite de naturaleţe ceea duce la pierderea credibilităţii lor

  • Recomandari

    celor care ştiu să aprecieze un thriller incitant

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. horge ioana spune:

    Deoarece actiunea se petrece in cel mai frumos mod….lasa fiecare amanunt sa te tine in suspans….uneori oamenii se lasa prada baniilor si de cele mai multe ori pierd tot ce au sau ce aveau…pana atunci….deznodamantul este unul fascinant…merita savurata aceasta carte…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro