bookblog.ro

Obsesia eliberării

Scris de • 6 August 2011 • in categoria

Titlu: Corsarul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 448
ISBN: 978-606-579-228-9

Hector, de doar 17 ani, este răpit într-o noapte împreună cu sora lui, Elizabeth, de un grup de tâlhari de pe mare. Tânărul se trezeşte într-o lume nouă, violentă şi sălbatică, în care nu are nici un cuvânt de spus. Devine sclav, iar viaţa lui se schimbă radical. De acum încolo, problemele, chinurile şi barbaria sunt la ordinea zilei. Iar în tot acest haos nu poţi supravieţui decât dacă ai o minte ageră.


Corsarul reprezintă primul roman din seria aventurilor lui Hector Lynch, a cărui soartă părea prestabilită din două motive: pe de o parte, numele lui, scris în irlandeză O’Loinsigh însemna “marinar”, “călător”, iar pe de altă parte, adolescentul îşi dorea să vadă lumea, plictisit de monotonia vieţii din ţinutul izolat în care trăia. Noaptea crucială în care este răpit îi conferă această şansă, însă nu aşa cum s-ar fi aşteptat...

Personajul principal al cărţii se trezeşte pe o corabie necunoscută, pe care este ţinut captiv împreună cu alţi vecini din satul lui. Încă din primele ore, băiatul este obsedat de ideea eliberării, nu atât a lui, cât a surorii sale. Află cu stupoare că femeile erau ţinute pe un alt vas, astfel că toate acţiunile lui ulterioare au ca motivaţie supremă găsirea fetei şi speranţa că împreună se vor întoarce nevătămaţi acasă.

Urmează o serie de întâmplări pe cât de aventuroase, pe atât de periculoase. Iar Hector nu va fi genul de erou care să se remarce printr-o forţă fizică deosebită. În schimb, reuşeşte să se descurce în cele mai dificile situaţii prin intermediul inteligenţei. Învaţă din mers, cunoaşte oameni de diverse etnii, îşi foloseşte în permanenţă spiritul de observaţie şi, dincolo de toate acestea, dă dovadă de o îndrăzneală nebună - toate acestea determinate de obsesia libertăţii de care a fost privat.

Dincolo de personajul principal, caracterizat de o personalitate aparte, m-a impresionat relaţia de prietenie dintre Hector şi Dan, un indian din tribul Miskito care se dovedeşte a fi cel mai de nădejde tovarăş în noua viaţă a tânărului. Atunci când unul este cuprins de cele mai negre gânduri, celălalt reuşeşte să îl aducă pe linia de plutire, iar ajutorul este în permanenţă reciproc. Compatibilitatea lor este cu atât mai pregnantă cu cât fiecare dintre cei doi reuşeşte să fie o completare a celuilalt în cele mai diverse situaţii în care sunt puşi.

Mi-a plăcut foarte mult Corsarul şi mi-am adus aminte de pasiunea mea pentru romanele de aventuri. Chiar nu mai citisem de ceva timp o astfel de carte, iar romanul de faţă a reuşit să mă prindă şi să mă determine să dau pagină după pagină, într-un suspans permanent care mă îmboldea să vreau să aflu ce se întâmplă mai departe, şi mai departe...

Aventurile prin care trece Hector şi alţi tovarăşi pe care îi cunoaşte în drumurile lui sunt încărcate de realism, iar deseori mă întrebam cum de pot da dovadă unii oameni de atâta cruzime. Pentru că în lumea cuprinsă în paginile cărţii întâlneşti stăpâni necruţători, convinşi că există doar două categorii de oameni: ei şi sclavii. Primii au doar drepturi, ceilalţi doar îndatoriri şi o viaţă care nu valorează nimic. Însă prin prezentarea ferocităţii unora, vezi mai bine conturată umanitatea şi înţelepciunea altora.

Vreau cartea Corsarul

 • Plusuri

  un erou cu o personalitate puternică, pe care îl apreciezi în special prin faptul că îşi foloseşte nu atât forţa fizică, cât pe cea a minţii; un roman de aventuri deosebit, în care ai parte atât de acţiune, cât şi de personaje bine conturate; o bună documentare a autorului, deoarece romanul pleacă de la întâmplări reale petrecute în secolul XVII.

 • Recomandari

  celor care iubesc romanele de aventuri, dar şi celor care îşi doresc o carte perfectă pentru lecturile de vacanţă, cu acţiune, călătorii în cele mai diverse colţuri ale lumii şi cu o paletă diversificată de personaje, atent analizate din punct de vedere comportamental şi psihologic.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. ady spune:

  oare o fi vorba despre acelasi tim severin care a scris “expeditia iason”, “expediatia brendan” si “expeditia sindbad”? astea au fost cam de nefictiune, tipul a dorit sa puna in practica vechi expeditii legendare. i-a cam reusit.
  oricum, cartea asta “suna” bine.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro