bookblog.ro

Cristina, Regina Imposibilă a Suediei

Scris de • 8 November 2019 • in categoria

Titlu: Ca din întâmplare, femeie – Regina Cristina a Suediei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 137
ISBN: 978-606-779-460-1
Cumpara cartea

O femeie care alege să își trăiască viața conform propriilor dorințe și nevoi, care nu se teme să își exprime opiniile și ideile, care se înconjoară de personaje de prim rang ale vieții culturale și sociale ale vremurilor sale și care are puterea să nu facă compromisuri, este întotdeauna un personaj interesant, despre care merită să scrii o carte bună. Atunci, când, din întâmplare, ea nu este numai femeie, ci și regină, este cu atât mai interesant și provocator.

Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, se apropie de figura marcantă a Reginei Cristina a Suediei și reînvie istoria celei care a fost numită „Regina Imposibilă”. De fapt, Cristina este o femeie de un mare curaj, mare iubitoare de artă și cultură, inteligentă și imprevizibilă. Genul de personaj pe care îl iubești sau îl detești, dar care nu te va lăsa niciodată indiferent.

Copil unic al regelui Gustav II Adolf al Suediei și a reginei Maria Eleonora de Brandenburg, Cristina se naște în 1626, la Stockholm și este crescută ca un băiat. Gustav Adolf este foarte atașat de fiica sa iar ea îl admiră foarte mult. Mama, în schimb, este profund dezamăgită că nu a reușit să dea Regatului Suediei un moștenitor de sex masculin.

Viitoarea regină povestește: „Regele poruncise să primesc o educație virilă. Spusese foarte apăsat că nu dorea să mi se insufle nici una din trăsăturile caracteristice sexului meu, în afară de onestitate și de modestie. În rest, voia să fiu un prinț adevărat și să fiu învățată tot ce trebuie să știe un prinț." La vârsta de cinci ani, Cristina urcă pe tron, în urma morții tatălui ei, dar adevăratul stăpân al statului este cancelarul Axel Oxenstierna, numit un „Richelieu suedez". Cristina crește după perceptele stabilite de regele defunct, care hotărâse că ea trebuie să exceleze în „arta de a guverna regatele ca un suveran creștin".

Ajunsă la vârsta adolescenței și tinereții, ea șochează curtea prin insistența cu care apără mari oameni de cultură ai vremii: Descartes, Pascal sau Moliere, dar și prin viața neconvențională pe care o duce și preferința pentru relațiile sexuale cu doamnele sale de onoare. Va abdica și va pleca în exil la Roma, convertindu-se la catolicism.

Cartea lui Dario Fo este o bijuterie literară, în care, după cum afirmau criticii italieni, „Istoria devine Povestire, iar Povestirea devine Personaj”. O lectură frumoasă despre o femeie care a făcut Istorie prin inteligența și non-conformismul ei.

  • Plusuri

    Figura eroică și fascinantă a Reginei Cristina care transformă construcția narativă în personaj.
    Stilul viu și neconvențional al lui Dario Fo.

  • Recomandari

    O carte minunată despre istorie și viață, despre curaj și puterea de a-ți urma visele și dorințele.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Librăria din Teheran

Copyright ©2011 Bookblog.ro