bookblog.ro

Cronica unei familii disfuncționale

Scris de • 3 February 2017 • in categoria

Titlu: Frații Burgess
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: 978-606-33-1044-7
Cumpara cartea

În ultimii ani apar din ce în ce mai multe romane ale căror teme centrale par a fi destul de sensibile, iar una din cele mai sensibile teme dintre toate este tocmai cea de la care pornește romanul de față: migrația și cum le influențează ea destinele nu numai celor care se numesc migranți, ci și destinele membrilor comunităților care îi primesc în sânul lor pe aceștia. În acest caz avem de-a face cu un orășel aparent liniștit și banal din Maine, SUA, pe numele său Shirley Falls, în care comunitatea de somalezi musulmani nevoiți să-și părăsească locurile de baștină din cauza condițiilor insuportabile de viață și-ale pericolelor de moarte care-i pândeau la tot pasul este în continuă creștere.

Cum este de așteptat din partea unor cetățeni de bun simț și care gândesc tot timpul corect din punct de vedere politic, orice mic gest care atentează la obiceiurile și tradițiile noilor membri ai comunității americane, în speță somalezii musulmani, este aspru pedepsit. Așa că atunci când un adolescent firav și timid are un moment de rătăcire și aruncă într-o moschee a comunității de somalezi un cap de porc însângerat, toți procurorii și avocații americani sar ca arși și vor să-l dea ca exemplu: o simplă amendă sau un ordin de interdicție ar fi prea puțin, nu, tânărul a atentat la drepturile și libertățile cetățenești ale omului și i-a persecutat pe bieții somalezi. De acord, gestul său a fost destul de josnic, dar... în spatele fiecărui om și în spatele celui mai mărunt gest se ascunde o seamă de drame.

Acesta este pretextul de la care pleacă întreaga poveste, o poveste stufoasă și întortocheată, o cronică de familie ce se întinde pe câțiva zeci de ani (ignorați însă cu nonșalanță de autoare, care amintește doar în treacăt primii ani de viață ai fraților Burgess, după care sare vreo patru decenii, până în zilele noastre) și o familie cu muuuulte defecte, căci despre calități nu prea ajungem să aflăm.

Jim și Bob Burgess sunt doi avocați originari din Shirley Falls, care au lăsat în urmă banalitatea statului Maine și au devenit avocați de success în New York. Marcați de tragica moarte accidentală a tatălui lor pe când erau doar niște puști (tatăl lor îi lăsase să se joace în mașină pe aleea din fața casei, iar Bob, din greșeală, trăsese frâna de mână, mașina luând-o la vale și omorându-le tatăl), cei doi au luat-o pe căi asemănătoare, dar, cum viața este lungă și marcată de neprevăzut, cele două căi și-au urmat traseul sinuos și i-au transformat pe cei doi frați în moduri nebănuite: Jim, avocatul plin de succes, bogat, influent, cu o soție bogată și atrăgătoare, și cu copii frumoși și deștepți, în timp ce Bob este deja divorțat de mult timp, căci soția infidelă și-a dorit mereu mai mult și mai mult, aspirând la înalta societate new-yorkeză în ciuda originilor sale modeste, fără copii, și cu cazuri din oficiu, căci pare că mereu se mulțumește cu puțin.

Dar, așa cum știm cu toții, nu haina îl face pe om și de multe ori prea mult succes îl transformă pe om într-o ființă abjectă. Așa cum scriam și pe Goodreads într-o minirecenzie, Jim este unul din cele mai dezgustătoare personaje pe care le-am întâlnit în ultimii ani: buricul pământului (așa se crede el), îi privește cu superioritate pe toți cei din jur, fratele său este un ratat pe care îl învinuiește în continuare de moartea tatălui său, sora lor din Shirley Falls este o zgârcită și-o ratată, părăsită de soț și cu un fiu pămpălău, care a dorit să atragă atenția aruncând un cap de porc într-o moschee, și toți trebuie să-și dedice viețile pentru a-l face pe el fericit.

Deși Bob pare la început exact cum îl crede Jim, fratele său, ițele poveștii sunt teribil de încurcate, iar faptul că trebuie să meargă amândoi în orășelul natal pentru a-și scăpa nepotul de închisoare complică și mai mult lucrurile. De aici, bulgărele o ia la vale pe pantă și nu se oprește până nu dărâmă câteva case. Sau căsnicii.

Am căscat de mi-au trosnit fălcile și m-am întrebat cale de vreo o sută cincizeci de pagini când începe și povestea. Aveam de-a face cu expuneri nesfârșite, cu introspecții prelungi, cu burți aparent inutile, cu povești și alte povești și cu cel puțin zece personaje, fiecare cu povestea și cu dramele sale: de la bătrânica ce stă în gazdă la Susan, sora fraților Burgess, și până la Abdikarim Ahmed, somalezul lovit de un val de simpatie la adresa lui Zach, tânărul ce aruncase capul de porc în moschee, trecând pe la amante, foste soții, vecine, prieteni de familie, tați dispăruți în Suedia, vecinele vecinilor, și așa mai departe, încât e imposibil să-i ții minte pe toți sau să te atașezi de vreunul dintre ei.

Mărturisesc, mi-a plăcut cel mai mult de Bob Burgess, în ciuda faptului că trage cam mult la măsea și că se lasă călcat în picioare de un frate ce trăiește de ani buni din gloria unui faimos proces câștigat cu mare noroc. Am simțit o oarecare simpatie față de el pentru că a fost părăsit de soție, deși încă se mai află în relații cordiale cu ea, pentru că este un om singur, trăiește fără pretenții, are o soră zgârcită și încă apăsată de indiferența cu care a tratat-o mama sa de-a lungul timpului, un nepot neglijat și introvertit și un frate nesuferit și îngâmfat, dar, în ciuda acestor rubedenii, încearcă să facă bine, încearcă să îndrepte lucrurile, încearcă să-i facă pe cei din jurul său să se simtă bine.

Un roman greu, dens, prea complicat pentru lungimea nu foarte considerabilă, dar un roman care atinge subiecte sensibile și actuale: migranții și infulența acestora asupra comunităților în sânul cărora își găsesc adăpost, relațiile de familie de toate tipurile (între frați, între soți și soții, între părinți și copii) și modul în care acestea ne influențează destinele.

  • Plusuri

    Roman complex, prea complex chiar, și câteva povești de viață destul de interesante.

  • Minusuri

    Prea multe fire secundare, care îngreunează mult lectura. Iar scrisul cât un picior de furnică te îndeamnă să bâjbâi după o pereche de ochelari inexistenți, de care, în condiții normale, nu ai avea nevoie.

  • Recomandari

    Celor care apreciază o saga de familie întinsă nu pe o mie de pagini, ci pe vreo patru sute. Celor care vor să citească despre una din cele mai sensibile teme actuale: migrația și influența acesteia asupra tuturor.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro