Cum porumbeii au salvat Anglia
Scris de Moisei Corina • 9 April 2021 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Alan Hlad
Rating:

Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2020
Traducere: Rodica Ştefan
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-779-698-8
Cel de-al Doilea Război Mondial a fost o luptă dusă cu o ideologie bolnavă, morbidă, care nu lăsa loc de dialog și, prin urmare, a pus probleme majore cu privire la strategiile pe care militarii aliați au fost nevoiți să le adopte.
Una dintre operațiunile inedite ale celei mai murdare conflagrații mondiale a fost Columba. Operațiunea intitulată conform variantei latine a cuvântului „porumbel” reprezenta o mișcare neortodoxă, dar eficientă. Misiunea a presupus aruncarea porumbeilor în spatele liniilor germane inamice din Franța și Olanda, ca mijloc prin care localnicii să transmită informații, cum ar fi mișcările trupelor, serviciilor secrete britanice. Creatorul ideatic al procesului a fost nimeni altul decât Churchill.
Pornind de la realitatea acestei operațiunii, autorul Alan Hlad debutează cu romanul Lungul zbor spre casă, în care ne reamintește despre virtute, fidelitate, credință și, mai ales, speranță. În rolurile principale îi avem pe Susan și Ollie. Ea - o englezoaică amorezată de creșterea porumbeilor, el – un american crescut într-o familie care nu-și reneagă rădăcinile englezești, dar propășită pe tărâmul tuturor speranțelor. Ambii rămași orfani, din varii motive și în episoade diverse ale vieții, s-au pomenit prinși într-un joc istoric de zile mari.
Susan devine parte din operațiunea Columba, iar Ollie – un visător, care-și dorește să ajungă pilot RAF (Royal Air Force), i se alătură în această misiune. Toate bune și frumoase, până când cei doi nu se pomenesc prinși în menghinea unor circumstanțe deloc plăcute, dar care îi călesc, amintindu-le cât de important este să nu-și piardă loialitatea și credința într-un final fericit.
Romanului lui Hlad, deși este un debut, este un fel aparte de narațiune. Scris convingător, fără compromisuri, acesta rămâne fidel unor canoane și explorează atent linia subiectului. Este demnă de apreciere, maniera cu care autorul își cizelează acțiunea și transformă unele pasaje în momente care te țin cu sufletul la gură. Evident, subiectul ales ridcă o provocae prin sine însăși, deoarece nu există prea multe surse care să descrie elocvent acea misiune. Iată de ce, prezentul volum merge mai mult pe divulgarea poziției umane, dezvăluind emoții, trăiri și reflectând empatia celor implicați într-o cauză unică: învingerea lui Hitler și evitarea cu orice preț a invaziei acestuia pe pământul britanic.
Utilizând cu măiestrie detaliile legate de natura personajelor (e de subliniat tendința de a le maturiza pe parcurs, eliminând încet, dar sigur, dimensiunea lor infantilă din debutul cărții), Hlad ne pune în fața unei meditații: calea ușoară versus cea dificilă. Este interesant să descoperi dimensiunea Rezistenței Franceze în figura lui Madeleine, frivolitatea britanică în imaginea locotenentului Boar sau tenacitatea old school a lui Bertie (apropo, cu acest personaj simpatic și cu genunchii săi defecți am empatizat mult).
Ce nu mi-a ajuns în această carte? Probabil, estomparea acelui vag sentiment amoros, care parcă era prea sacadat, lipsit de ritmicitate. Poate că e doar o senzație, dar într-adevăr, în unele momente, mi-aș fi dorit să explorez mai mult ambientalul britanic al acelei perioade. Totuși, autorul a menținut bine cadența reprezentărilor dramatice (bombardamentele asupra Londrei, refugiile aglomerate cu britanici fugiți din fața tăvălugului nazist).
Lungul zbor spre casă este un roman care vine să ne spună că Războiul nu schimonosește fața iubirii, ci o pune în valoare, oferindu-i putere, celeritate și, în special, credibilitate. „M-am născut să zbor” spune unul dintre personaje și tind să afirm că acest roman este despre a învăța să zbori dincolo de momente, dincolo de dificultăți, dincolo de piedici. Este un zbor spre speranță și lumină, spre dragostea de sine și de sufletul pereche.