bookblog.ro

Cum să creezi experiențe online pe care utilizatorii să le recomande

Scris de • 23 July 2020 • in categoria ,

Titlu: Don’t make me think (revisited)
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 200
ISBN: ISBN 978-0-321-96551-6
Cumpara cartea

Una dintre cărțile de „căpătâi” ale unui subiect în continuă mișcare - web & mobile usability. O lectură bună pentru a înțelege bazele, chiar dacă deja depășită de evoluția UX-ului.

Cu un titlu care spune totul, Don’t make me think, ediția revizuită din 2014 (cartea inițială fiind din 2000), trasează noțiunile de bază pentru a înțelege ce înseamnă o experiență online de calitate și cum i-o poți oferi sau, mai bine zis, construi utilizatorului, pentru a nu-l pune să gândească inutil sau să se întrebe „ce face butonul ăsta”. 

Steve Kurg creează o „lecție” condensată și plină de umor despre usability atât pentru web, cât și pentru mobil (fiind varianta completată), din toate punctele de vedere: modele mentale și tendințe inconștiente, reguli vizuale, reguli de conținut scris, reguli de navigare online etc.

Fiecare capitol conține atât principii centrate pe utilizator (user-centric), sfaturi de urmat, cât și exemple, alături de foarte multe scheme, benzi desenate și reproduceri de interfețe, pentru a putea studia pe îndelete ce înseamnă să creezi pentru nevoi reale ale consumatorului, să nu iei decizii pe baza unor asumpții, să îți testezi design-ul / site-ul frecvent, să folosești feedback-ul primit etc.

Dacă anumite studii de caz par deja depășite de realitatea curentă, iar vizualurile pot fi chiar nostalgice, informațiile și principiile din spatele lor sunt cât se poate de utile. De exemplu, modul în care explorează nevoile la care trebuie să răspundă o pagină de start pentru un website (homepage) —  Despre ce este această companie? Sau acest produs?, Ce pot face aici? De ce să îi aleg — alături de exemplele de aglomerare și faptul că toată lumea are o părere, rămâne în continuare viabil, chiar dacă între timp acest tip de pagină a mai evoluat. Funcția ei a rămas aceeași. La fel și pentru modul în care vorbește despre texte și eficiența lor: cum să ștergi cuvintele inutile (care nu oferă informație nouă utilizatorului) și de ce conținutul scris trebuie să fie funcțional, util, ușor de găsit și parcurs. Chiar dacă exemplul folosit e o introducere pentru un chestionar online cu o interfață veche, regulile explicate sunt mai vii ca niciodată. 

Don’t make me think e o carte prin care nu doar specialiștii ar trebui să treacă, ci și toți cei care vor să înțeleagă de ce îi enervează un site sau o aplicație, cum pot da un feedback eficient unui specialist și cum să le ceară companiilor să fie mai atente la nevoile lor.

Iar dacă vreți să o citiți doar din pură curiozitate, va fi o sursă bună de amuzament și educație pentru această vară liniștită.

  • Plusuri

    Gafica ușor de parcurs, tonul didactic-amuzant.

  • Recomandari

    Dacă vreți să înțelegeți ce este user experience design și principiile din spatele disciplinei.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Rusia. O ecuație cu foarte multe necunoscute
  • Al meu

Copyright ©2011 Bookblog.ro