bookblog.ro

Cum spunem lucruri serioase

Scris de • 14 December 2010 • in categoria

Titlu: Moscoviada
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 246
ISBN: 978-973-724-250-1

După ce am terminat romanul ăsta l-am lăsat lângă mine şi am încercat să-mi răspund la întrebarea „Despre ce este vorba în carte?”. Şi simplul fapt că m-am gândit la asta arată că e un volum care ridică dileme. În urma câtorva minute de meditaţie cred că am găsit registrul în care trebuie privit romanul.

Dacă nu vreţi să aveţi şocuri în timpul lecturii, să pierdeţi firul acţiunii sau să daţi paginile înapoi ca să aflaţi de unde a răsărit un nou personaj, vă recomand să renunţaţi la orice limită inhibitoare cum ar fi logica sau raţiunea.

Am citit cartea cu impresia că autorul a transcris unul dintre visele sale. E exact ca atunci când visezi că eşti într-un loc şi apoi, brusc şi fără nicio legătura, te afli în cu totul altă parte. Dacă încetezi să te minunezi te poţi chiar bucura de burlescul acţiunii şi al personajelor.

Studentul la filozofie Otto von F., beat sau în căutare de votcă tot romanul, priveşte cu amuzament şi ironie întâmplări precum vizita unei fantome, o adunare de păpuşi umplute cu rumeguş care vrea să cucerească lumea, crearea unei armate de şobolani sau o plimbare în canalizarea Moscovei care de fapt este un pasaj secret. Toate astea se petrec în Moscova ultimilor ani ai URSS, ceea ce face din roman o imagine deformata a vechiului imperiu rus.

Autorul găseşte o metodă foarte ingenioasă de a-şi prezenta nemulţumirile legate de sistem alături de alţi doi poeţi cu care formează grupul Bu-Ba-Bu (Burlesk-Balagan-Bufoniada). Grupul încearcă să-şi susţină ideile prin satiră şi umor, aşa că dincolo de aspectul ilar al romanului, autorul îşi afirmă adeziunea faţă de independenţa Ucrainei.

Sfatul meu este să nu vă opriţi la suprafaţă ci să vă gândiţi că totul este prezentat ca printr-o oglindă care măreşte şi deformează. E ca într-o lume în care tu eşti magicianul şi poţi mai mult decât să faci obiectele să se mişte.

Acţiunea nu e foarte rapidă, se întâmplă multe, dar parcă derulate cu încetinitorul ca tu să le poţi urmări fără să ameţeşti. Mi-a plăcut atitudinea uşor mucalită a lui Otto, felul în care constată lucrurile din jurul lui şi faptul că a fost prezentat cu mult realism: deşi e în mod evident un personaj isteţ, nu e un student model, nici un revoluţionar înflăcărat; ia multe decizii, dar ajunge foarte greu să treacă la acţiune si se enervează cu adevărat abia când este, nici mai mult, nici mai puţin, decât împuşcat în cap.

Este o carte cu foarte multe imagini vizuale în care nimic nu rămâne la nivelul de idee, totul capătă o formă palpabilă în calea lui Otto – iluziile sunt porumbei de hârtie, în scenele dramatice apare literalmente o orchestră.

Foarte puternic conturată este atmosferă intelectuală, dar depravată şi colcăitoare care domneşte în căminul unde locuieşte personajul. Locatarii artişti creează poeme indiş şi traduceri din limbile clasice, dar se droghează, beau peste măsură, se dedau la tot soiul de orgii şi se complac în mizeria din jur.

Am trăit cu senzaţia că cel ce îmi povesteşte este un cunoscut, pentru că romanul este scris la persoana a doua, iar cititorul se identifică cu uimire încă din primele pagini în apelativul „Maiestatea Voastră”.

Când mă gândesc cum să încadrez romanul îmi vine în minte o expresie – poezie în cotidian, deoarece totul este privit cu mult lirism si prin aburul înviorător al alcoolului. La un moment dat este servită o lebădă friptă în loc de purcel, iar Otto aduce un elogiu apei calde, binecuvântare atât de rară în acele timpuri.

Marele avantaj al acestui roman este că nu pare unul serios, aşa că poate fi citit uşor şi vă puteţi bucura atât de comicul creat cât şi de ideile închegate în spatele lui.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

   Interesant! Mi-ar place să-l citesc. Poate mi-l aduce Moşu’!

   raspunde

  2. Alex spune:

   Pare chiar foarte interesant! Multumesc bookblog pentru ca m-a ajutat sa aleg lectura pentru vacanta de iarna!

   raspunde

  3. cristian popescu spune:

   In timp ce citeam acesta recenzie, gandul imi sarea constant la o serie de alte romane, scrise in acelasi stil, evident toate avand autori rusi. Este o carte buna, scrisa de un ucrainean, care a surprins foarte bine socialul in acele vremuri tulburi. O recomand tuturor.

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro