bookblog.ro

„De mine nu.”

Scris de • 6 June 2017 • in categoria

Titlu: Cei care pleacă și cei care rămân
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 408
ISBN: 978-606-8780-92-4
Cumpara cartea

Până să ajung la al treilea volum din tetralogia napolitană al Elenei Ferrante, Cei care pleacă și cei care rămân, nu observasem că există o pagină în fiecare carte care marchează etapa vieții celor două prietene, Lila și Elena. Nu observasem aceasta linie de demarcație, ca o stație de tren sau un indicator postat în fața unei străzi ce anunță ce va urma.
„N-am uitat niciodată acele trei cuvinte, a fost ultimul lucru pe care mi l-a spus: de mine nu. Scriu cu energie de câteva săptămâni, fără a pierde vremea să recitesc. Dacă Lila mai este în viață (...) nu va putea rezista, va veni sa-și bage nasul în computerul meu, va citi și, ca o bătrână lunatică ce e, se va enerva din cauza nesupunerii mele, va dori să intervină, va corecta, va adăuga, își va uita dorința nerăbdătoare de a dispărea.”

CITEȘTE RECENZIA VOLUMULUI 1 – PRIETENA MEA GENIALĂ

CITEȘTE RECENZIA VOLUMULUI 2 - POVESTEA NOULUI NUME

Coincidență sau nu, „maturitatea” anunțată aduce cu sine o notă subtilă, ca o prevestire a ceea ce se va întâmpla, pentru că nimic nu e aleatoriu și toți suntem suma experiențelor noastre.
Două decade s-au scurs de când am făcut cunoștință cu relația de prietenie dintre Elena Greco și Raffaela Cerullo, douăzeci de ani de suișuri și coborâșuri personale, de bucurii și de încercări.

Mi-e greu să aleg ceva anume în introducerea asta, ceva ce nu am mai zis până acum și să o fac într-un mod care să nu dea de gol toată povestea pentru că nu-mi place să vă răpesc plăcerea lecturii sau descoperirii, așa cum nu îmi place nici să fac din recenzie un rezumat deghizat al cărții.

Ce mi-a rămas cel mai mult în minte e sentimentul de violență, nu neapărat una fizică sau dată de evenimente politice, deși se regăsesc frecvent în roman, ci una a deciziilor care le forțează pe cele două eroine să-și croiască un alt drum. Nu mai sunt fetițe și înțeleg destul de bine consecințele faptelor lor, și tocmai de aceea mi se pare că „Cei ce pleacă și cei ce rămân” reprezintă un exercițiu fantastic de asumare, de încredere în forțele proprii și de mânuire a sorții și voinței până la limita frângerii pentru a ieși învingătoare.

Totuși, ca să nu las recenzia așa în aer, într-un nor de fum și lipsită de ceva concret am să vă spun câteva din elementele cheie ale cărții. Atenție! Spoilăre.

Lila ajunge să aibă un copil, și-a părăsit soțul și după o perioadă turbulentă, marcată de evenimente politice deosebite ajunge să lucreze pentru frații Solara. Elena se căsătorește cu Petro Airota și are copii la rândul ei. Punctul culminant al existenței sale îl reprezintă din păcate tot Nino, care revine în viața sa pentru a da-o peste cap, ocazie cu care Elena află din ce este făcută de fapt și până unde e dispusă să meargă.

Ce leagă din nou destinele celor două femei este abilitatea de a înlătura obstacolele din calea lor, de a găsi ușița de scăpare care altfel le-ar fi înrobit într-o viață plină de ignoranță, sărăcie și servitute.

Așa că mai răbdați un pic căci finalul e aproape iar acest al treilea roman mi se pare a fi cel mai „gustos” din serie pentru că oferă o supapă de eliberare a tensiunii acumulate.

  • Plusuri

    Mai are rost să trâmbițez cât de mișto e tetralogia asta?

  • Recomandari

    Celor ce își doresc să regăsească teme simple împachetate frumos, atât de frumos încât să îi îndemne la reflecție și analiză a propriilor relații de iubire, familie, prietenie.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro