Democraţia, încotro?
Scris de Ioan Todoran • 10 December 2011 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Dan Doboș
Rating:

Editura: Media-Tech
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 479
ISBN: 973-8364-27-2
De la autorul Abaţiei, un roman despre o posibilă zi de mâine.
Recunosc, am fost sceptic atunci când am ridicat coletul cu DemNet de la poştă. Mă gândeam ba că e prea hard SF pentru gustul meu, ba că nu o să mă prindă problemele politice ridicate, ba că nu ştiu ce. Ei bine, nu e prima dată când mă înşel, dar e în regulă: mă tratez. DemNet e un roman reuşit. Şi o să vă spun şi de ce. În urmă cu ceva timp, citeam nişte articole dintr-un ziar financiar şi mi-am pus câteva întrebări din categoria “ce s-ar întâmpla dacă?”. DemNet mi-a oferit un posibil răspuns la multe din acele întrebări. Oricum, de Dan Doboş ar trebui să ştiţi ori datorită trilogiei Abaţia, ori datorită bucăţilor sale de proza scurtă (adunate în volumul Gheorghe, un om special unde puteţi găsi şi un ”preview” pentru romanul de faţă, intitulat Îngeri, ieşiţi din morminte).
Acţiunea romanului este plasată în jurul anului 2102. Omenirea a trecut de criza economică în care ne scăldăm acum, însă asta a declanşat o cascadă de urmări: naţionaliştii şi comuniştii câştigă teren în Europa de Est, apar noi doctrine politice, iar coloniile umane apar ca dorinţă a unor indivizi care fug de restricţiile impuse pe Terra.
Totuşi, peste o sută de ani locuitorii planetei se scaldă într-o splendidă mediocritate: medicina permite practic oamenilor să traiască la nesfârşit, bolile sunt tratate de o reţea de nanoboţi, energia este în mare parte gratuită, iar oricine îşi poate adăuga ”îmbunătăţiri” corpului. Misteriosul jurnalist Igor Lemme, creierul din spatele ziarului independent Now, rămas anonim mult timp, decide să-şi mute lupta din spaţiul virtual. Motivul: DemNet, reţeaua prin care întreaga populaţie a Terrei va fi consultată în legătură cu toate deciziile de ordin politic, economic etc. Importanţa votului fiecărei persoane este calculată în funcţie de un coeficient social. Introducerea acestei ”democraţii electronice” va aduce în opinia lui Lemme sfârşitul omenirii. Astfel, pleacă într-o aventură care-i va schimba viaţa.
Acesta îl va avea alături doar pe catogul său, Maxie, şi pe Kaate Varley, o fată a cărei origini neclare îl fac să creadă că este doar o unealtă folosită pentru a-l manipula.
Să scoţi un roman ticsit cu dileme morale, filosofice, politice într-o vreme în care ”piaţa” cere cu totul altceva ar putea fi considerată drept o sinucidere comercială de către majoritatea editurilor. Însă eu cred că asta spune ceva despre autor. Şi spune de bine. Probabil acesta este şi unul din motivele pentru care Dan Doboş a decis să distrubuie volumul în regie proprie. În plus, DemNet are un ritm bun, acţiune şi aventură suficientă. Modul didactic în care Igor îşi transmite cunoştinţele lui Kaate mi-a adus aminte de romanul ”Lumea Sofiei” al lui Jostein Gaarder, însă în timp ce acolo se preda un soi de filosofie pentru începători, sunt convins că ideile prezentate sub formă de editoriale scrise de către Lemme pentru ziarul său vor atrage multe persoane. Totuşi, momentele în care Lemme stă şi explică noţiuni şi doctrine lui Kaate (deoarece o vede ca un posibil succesor) rup uneori din ritmul naraţiunii. De asemenea, presupun că DemNet este o sumă a experienţelor acumulate de către autor în anii de trudă ca jurnalist.
Nu sunt de acord cu toate ideile expuse în roman, iar pe altele le-am respins cu vehemenţă. Asta e, poate e din cauză că sunt tânăr şi idealist. Partea bună e că o carte asta ar trebui să facă: să lase loc de discuţii. Dacă aş fi ales jurnalismul în loc de specializarea economică, probabil că acum mi-aş fi notat câteva idei din roman (poate chiar aş fi alcătuit un decalog) şi le-aş fi pus deasupra biroului ca să le văd când aş fi scris câte un articol.
-
Plusuri
stil, idei solide, aventură, personaje puternice
-
Minusuri
coperta
-
Recomandari
fanilor John Brunner, Michael Crichton, George Orwell