bookblog.ro

Democrație spirituală

Scris de • 2 May 2013 • in categoria

Titlu: Șamanismul. Călătorie între două lumi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 288
ISBN: 978-973-111-212-1
Cumpara cartea

Șamanismul ne arată că vizibilul nu este decât un strat subțire, un înveliș fragil al invizibilului, care își are temeiul în unitatea tuturor lucrurilor. În Univers, totul se leagă, existențele sunt egale valoric și depind unele de altele întrucat s-au ivit din aceeași sursă sacră.

Manifestările șamanismului s-au diversificat, nuanțat, având mereu alte și alte valențe practice și conceptuale, astfel că nu putem vorbi despre acesta ca despre o entitate constantă, unidimensională, ci mai degrabă privindu-l ca pe un tablou caleidoscopic. Cu atât mai mult cu cât Octavian Simu nu cade în capcana subminării valorii spirituale a acestuia prin închistarea sensului său într-o sumedenie de cuvinte de prisosință ce n-ar fi avut alt efect decât acela de a-i dilua esența și frumusețea.

Șamanitatea, cum o numește autorul, este unul dintre cele mai vechi fenomene religioase și sociale. Așadar, nicidecum o religie în sine, ci mai degrabă un sistem de practici magice, simbolice și spirituale, realizate pe baza unei motivații de ordin practic. Megând pe urmele unei autorități autohtone, Octavian Simu menționează unul dintre aspectele subliniate de Mircea Eliade pe marginea acestui subiect și anume că tehnicile arhaice ale extazului sunt acel complex de practici aflat la temelia șamanismului. Mai simplu spus ar fi, poate, că șamanismul este expresia unei modalități de a supraviețui în armonie cu natura, un model de democrație spirituală, care, la fel ca și tantra, reunește lucrurile în loc să le separe. Această sacralizare a naturii este chiar aspectul pe care îl au în comun toate „șamanitățile”.

Șamanismul a luat naștere ca urmare a nevoii și incapacității umane de a comunica direct cu divinitatea. Așa că, s-a trecut la alegerea unui mijlocitor înzestrat cu anumite abilități pentru a intermedia între lumea profană și cea sacră. Alegerea unei astfel de persoane nu se face la întâmplare, el trebuie să aibă ceva special, să se manifeste ca o structură omenească exagerat de sensibilă, agitată și inconstantă în reacții, porniri sau impulsuri sau să fie chiar un neurastenic ori să sufere de crize comițiale. Iar dacă ne oprim asupra etimologiei cuvântului șaman, cea mai nimerită variantă pare cea provenită din limba tungusă în care sensul acestui cuvânt, definind rolul acestui practicant este acela de „cel care călătorește între lumi”.

Indiferent că îl priviți ca pe o gramatică spirituală, un limbaj al sufletului sau o ecologie intuitivă, un mănunchi de practici exotice sau ritualuri decorative, adevărata natură a șamanismului este departe de a fi ceea ce este luat în mod greșit drept o practică a șarlatanilor de tip New Age. Chiar dacă vă vine în minte imaginea șamanului modern, în blugi, fumând în timp ce-și face numărul la tobe, este o perspectivă deformată, care a generat o patologie a dependenței, fiind asociată cu diverse practici sexuale necorespunzătoare sau abuzul de substanțe halucinogene.

Pendulând între medicină și religie, șamanismul a învins timpul, oferind o libertate și o demnitate demult dispărută din religie, poate și fiindcă diferența dintre el și marile religii este aceea că nu cere supunere necondiționată față de transcendență. Sau pentru că, datorită abilității de traducător al lumilor nevăzute, șamanul exercită și rolul de medic al sufletului, acesta nepăstrând pentru sine cunoașterea, ci folosind-o spre binele comunității. Tocmai de aceea, șamanismul are nevoie de o reabilitare ce nu poate fi realizată decât pornind de la o mai bună înțelegere a aspectelor sale teoretice

 • Plusuri

  Cursivitatea lucidă a unor informații condensate în mod echilibrat, ermetism extrem de diluat, punctarea tuturor aspectelor esențiale ale șamanismului fără a îngreuna lucrarea cu informații de prisosință

 • Recomandari

  Celor care vor să cunoască adevărata natura a șamanismului, care sunt interesați de cultul unor practici îndreptate spre obținerea echilibrului sufletesc

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Neagu spune:

  Samanismul reprezinta cultura unui popor care intelege cu adevarat puterea divina si isi concentreaza toata intelegerea si intelepciunea spre echilibru. Samanismul reprezinta forta umana care sta la baza increderii si cumpatarii umane.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro