bookblog.ro

Despre a fi prezent…

Scris de • 22 July 2016 • in categoria

Titlu: Prezență
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 391
ISBN: 978-606-722-196-1
Cumpara cartea

Amy Cuddy a devenit cunoscută în întreaga lume, în 2012, ca urmare a  discursului ei de la celebrele TED Talks referitor la modul în care limbajul non-verbal influențează negativ sau pozitiv nu numai felul în care ne percep ceilalți, dar și percepția noastră despre abilitățile și opțiunile personale.

Profesor și cercetător la Harvard Business School, unde studiază de ani buni comportamentul non-verbal și impactul deciziilor instantanee asupra oamenilor, Amy Cuddy vorbește despre putere personală și prezență, adică starea în care nu ne mai facem griji despre impresia pe care o lăsăm celorlalți, ci ne concentrăm pe impresia pe care ne-o lăsam nouă înșine.

Autoarea are o poveste de viață fascinantă, pe care o folosește în carte pentru a puncta discursul legat de modul în care comportamentul non-verbal și starea de prezență pot schimba felul în care ne simțim și performanțele pe care le atingem.

220px-Acuddy

În anii studenției, Amy Cuddy a suferit o traumă cerebrală, ca urmare a unui accident de mașină. Leziunea respectivă i-a afectat toate funcțiile creierului, ceea ce o va determina să își întrerupă studiile universitare, să participe la ședințe de terapie ocupațională, cognitivă, logopedie, consiliere psihologică. Perseverând, autoarea reușește să își reia studiile și să revină la o viață normală. Traumatismul îi deschide noi perspective: una dintre ele este aceea de a se dedica studiului psihologiei.

Accidentul m-a făcut să studiez practica prezenței, dar de-abia după discursul de la TED, mi-am dat seama cât de multă lume își dorește să dobândească această abilitate. Și iată de ce…majoritatea oamenilor se confruntă zilnic cu provocări stresante. În orice colț de lume, în toate păturile sociale, există oameni care încearcă să își ia inima în dinți ca să vorbească la curs, ca să meargă la un interviu pentru un post, ca să dea o probă pentru un rol... Astfel, au început să mă intereseze cercetări care schimbă viața în mod pozitiv. ”

Cartea lui Amy Cuddy vorbește despre modificări pe care le putem face în limbajul nostru corporal, în comportament și în perspectiva pe care o avem asupra lumii, ca și despre ce înseamnă „a fi prezent” în fiecare clipă a vieții noastre.

Ea abordează „sindromul impostorului” care ne face adesea să ne îndoim de noi înșine și de abilitățile noastre și pe care Amy Cuddy îl explică atât de frumos și natural: „Nu e vorba de simplul trac sau de anxietatea de perfomanță, e vorba de convingerea profundă, uneori paralizantă, că ni s-a dat ceva ce nu am câștigat și pe care nu îl merităm, și că mai devreme sau mai târziu, vom fi dați de gol... Sindromul impostorului ne face să ne gândim obsesiv la cum credem noi că ne judecă ceilalți... suntem distrași, ne facem griji că nu ne-am pregătit suficient, ne gândim obsesiv la ceea ce ar trebui să facem... toate astea ne fură puterea și ne înăbușă prezența”.

În Prezență, Amy Cuddy face o frumoasă pledoarie pentru găsirea echilibrului între minte și corp, pentru gestionarea marilor provocări ale vieții îtr-un mod natural și autentic, pentru cunoașterea și înțelegerea acestui mare mister care rămâne spiritul uman.

Mai jos puteți viziona și discursul lui Amy Cuddy de la Ted Talks din 2012

 • Plusuri

  O carte interesantă despre a fi prezenți în propriile noastre vieți.

  Concluzii susținute de cercetări solide în domeniul studiului comportamentului uman.

 • Recomandari

  O lectură necesară pentru toți cei care vor să descopere modalități eficiente de gestionare a provocărilor din viața de zi cu zi.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Monique spune:

  Excelent! Printre putinii psihologi care promoveaza cunoasterea de tine insuti. Interesanta abordarea.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro