bookblog.ro

Despre descoperirea de sine

Scris de • 18 May 2015 • in categoria

Titlu: Cel mai mare secret dintre toate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 137
ISBN: 978-606-93730-3-3
Cumpara cartea

Am acceptat provocarea de a citi Cel mai mare secret dintre toate (în original, The Greatest Secret of All) tocmai pentru că nu îmi stă în obicei să citesc astfel de cări. De fapt, nu am răbdarea necesară pentru nici un fel de non-ficțiune, cu excepția (auto)biografiilor. Totuși, provocarea suna cel puțin interesant; și poate că am vrut să aflu și eu cum stă treaba cu acest mare secret, cel mai mare dintre toate, despre care bănuiam că ar fi cheia metaforică spre... ceva.

Autorul este, poate, mai puțin cunoscut în România, însă recunoscut internațional. Este președinte și editor la http://www.newworldlibrary.com/#, pe care a fondat-o, alături de Shakti Gawain, în 1977. Această editură a ajuns, de la o simplă afacere de tip start-up, la una dintre cele mai bine cotate din sectorul independent, la ora actuală.

Mark-Allen-photo-02

Pe baza experienței acumulate în urma înființării și dezvoltării editurii, Marc Allen a decis să împărtășească și altora „secretul” său. Dorința sa a fost ca, prin intermediul acestei cărți, să explice oamenilor nu doar cum să trăiască pentru a obține ceea ce vor, ci și cum să ducă o viață împlinită, sub semnul păcii interioare. Probabil că la scrierea cărții a contribuit și pasiunea sa pentru muzică, fiindcă dintre paginile atent divizate în capitole și subcapitole transpare și un ritm specific, un lirism care nu se observă imediat, dar care conturează cu grijă cuvintele și expresiile, pentru a oferi nu doar soluții, ci și plăcerea lecturii.

După ce am citit Cel mai mare secret dintre toate nu am devenit o admiratoare înfocată a cărților din categoria dezvoltării personale. Cu o floare nu se face primăvară, și nu este suficient un exponent al unei ideologii pentru a face loc unei noi ierarhii în preferințele mele literare. Însă pot recunoaște că maniera simplă, dar călduroasă, în care autorul împărtășește idei și strategii va fi profund apreciate de un public amator de self-help, de tehnici motivante și de auto-sugestie.

Crede. Un sfat în aparență simplu, însă ușor de întors pe toate fețele pentru a da naștere la polemici. Este doar un exemplu de analiză și sinteză puse cap la cap de autor, în vederea trasării unui parcurs rațional pe baza căruia se poate construi un plan de realizări și reușite. Totuși, un rol important îl joacă identificarea cititorului cu situațiile descrise; este, cred eu, lucrul cel mai dificil de realizat cu publicul autohton, care va considera, poate, îndemnurile și exemplele lui Marc Allen drept aflate sub stigmatul și nu sub binecuvântarea American Dream.

 • Plusuri

  Este o cărțulie pozitivă, care conține câteva lecții deja cunoscute, însă binevenite, de viață.

 • Minusuri

  Personal, am găsit obositoare atât referințele la credința ca un soi de religiozitate, cât și repetițiile cvasi-inutile.

 • Recomandari

  Recomand cartea către două categorii de cititori – prima, publicul neavizat, asemeni mie, care dorește să înțeleagă conceptele cărților de gen, fără a se complica să citească una imensă; a doua, firește, publicul-țintă, care caută și are nevoie de această carte pentru a-și depăși temerile sau a-și confirma părerile.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Rodica Gavril spune:

  Recenzia Iuliei te pune pe ganduri – cat sunt de relevante, pentru un (inteligent) cititor impatimit cartile motivationale? Cateva posibile raspunsuri le da chiar ea, altele … trebuie sa le cautam singuri, poate chiar cititnd cartea lui Marc Allen!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro