bookblog.ro

Despre istorie & actualitate, identități & oameni

Scris de • 16 November 2023 • in categoria

Titlu: Travesti. Identități fluide + Dinastii dulci
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022+2023
Numar pagini: 184+192
ISBN: 978-973-46-9134-0 / 978-973-46-9333-7

Travesti. Identități fluide și Dinastii dulci sunt primele cărți semnate de către doamna Aurora Liiceanu care au reușit să poposească în biblioteca mea. De altfel, primele cărți pe care le-am citit și care au reușit să mă introducă în „corpul literar” – deosebit de prolific, dar și foarte specific – al autoarei. Dacă ar fi să rezum în doar o frază cum percep și simt sciitura Aurorei Liiceanu aceasta: fie îți place, fie nu îți place.

Nu există cale de mijloc. După aceste lecturi, deși e poate „prematur” să mă pronunț, pot spune că, într-adevăr, stilul clar, atent, poate pe alocuri auster al Aurorei Liiceanu este pe placul meu. Cele două cărți nu sunt suficiente pentru a-mi forma o părere bine fundamentată, dar sunt îndeajuns pentru a trage niște concluzii – cărți despre oameni, cu oameni, pentru oameni.

La bază, Aurora Liiceanu este psiholog, iar valența acestei profesii nu poate să nu se resimtă și în cele două cărți, în special în Travesti. Identități fluide, o carte în care autoarea abordează, atât din prisma ficțiunii, cât și a realității concrete (documentări istorice prezentate într-un mod succint), problema relațiilor dintre oameni și componenta interpersonală, implicit de natură socială, a vieții.

Omul ca ființă socială, care are nevoie de prezența celuilalt, prezență care poate lua diferite forme. Pe alocuri spusă ca o poveste, pe alocuri prezentând „identitățile fluide” înscrise în istorie, Aurora Liiceanu dezvăluie efervescența și complexitatea lumii – atât a celei actuale, cât și a celei care a fost. Femeia-bărbat, femeia-femeie, bărbatul-femeie, femeia single, soțul, soția, fiica, fiul... Identitatea (pre)stabilită. Nu este niciun secret faptul că, de-a lungul timpului, circumstanțele sociale, frica, convențiile au împiedicat multe persoane să își afirme identitatea.

Dincolo de componenta psihologică semnificativă, această carte devine relevantă mai ales din punct de vedere istoric. Oare câți dintre noi am auzit de tinerele burrnesha din Albania? Femeile care fac un jurământ de castitate și, începând din acel moment, au voie să se comporte ca un bărbat – să fumeze, să scuipe, chiar și să voteze. Femeia-bărbat care, în ziua de astăzi, și-a restrâns populația la mai puțin de o sută?! Despre prima relație dintre o femeie și o altă femeie – uniunea dintre Anne Lister și Ann Walker –, un reper istoric în istoria mișcărilor LGBT, prima consemnare a unei căsătorii între două femei. Poate mulți nu ar considera această informație drept una relevantă, însă devine relevantă în contextul actual.

În carte, autoarea vrea să explice de ce oamenii ajung să oscileze între identități, ajung să aibă „identități fluide”. Nu, nu ne oferă un răspuns exhaustiv, dar cu siguranță este un punct semnificativ de plecare atunci când vine vorba de a înțelege mai bine lumea în care trăim și identitatea omului.

Pe de altă parte, Dinastii dulci este o carte mai nostalgică, în care Aurora Liiceanu documentează poveștile multor dulciuri celebre, cum ar fi biscuiții petit beurre de care sunt sigur că fiecare dintre noi a auzit. Nu a fost neapărat o carte pe placul meu, pentru că nu m-a mișcat îndeosebi, însă a fost o lectură lejeră și foarte plăcută.

Ah, de menționat este că, în esență, cele două cărți se citesc deosebit de rapid. Însă, după ce le-ai terminat, nu ai cum să nu simți că ai rămas cu ceva din ele. Poate fi vorba despre un sentiment anume, pozitiv, sau despre simpla bucurie de a fi aflat lucruri noi. Povești despre oameni cum sunt Pauline Utile și Jocelyne Tholoniat, Jean-Romain Lefèvre, Antoni Escribà... Istoriile lor, istoriile pasiunilor pe care le-au avut, și istoria unor afaceri de familie care și-au pus amprenta la nivel mondial. Mai mult decât atât, văzute dintr-o perspectivă specifică, sunt povești inspiraționale despre oamenii care au reușit chiar și în cele mai potrivnice circumstanțe.

Dinastii dulci este și o carte despre parfumuri ale căror arome se fac resimțite din poveștile și întâmplările descrise în capitolul „Despre mirosuri”. Prietenii, seducție, armonie și sinergie – la fel ca în cealaltă carte despre care am vorbit, Aurora Liiceanu face apel și la identitatea istorică, ceea ce transformă cărțile într-un document viabil din acest punct de vedere.

Volumul acesta, deși nu este preferatul meu dintre cele două, a reușit să îmi stârnească și mai mult pofta de a citi și alte cărți semnate de autoare. Stilul de scriere, deși o fi el unul lipsit de podoabe stilistice, mi s-a părut a fi unul „la obiect”, oferindu-ți atât cât trebuie, dar parcă lăsând loc de „s-ar fi putut ceva mai bine”. Sunt cărți pe care le citești cu drag și care nu te solicită, lecturi lejere pe care, revenind, ori le apreciezi, ori nu-ți sunt pe plac.

 

Text scris de Andrei Cioată.

  Autor: | Editura:  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si


   Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

  Copyright ©2011 Bookblog.ro