bookblog.ro

Despre nopți și poezie în imagini

Scris de • 4 August 2017 • in categoria

Titlu: Graffiti moon
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-606-94251-5-2
Cumpara cartea

6 adolescenți își caută răspunsurile pe parcursul unei nopți de final de liceu. Artiști, cu familii problematice și un viitor incert în față, fiecare trebuie să își ia deciziile.

Că îmi place literatura YA nu mai e demult un secret. Dacă până acum oscilam spre partea fantasy, Graffiti Moon m-a convins să mă întorc în lumea dramelor adolescentine de zi cu zi, cu personajele sale pestrițe. Lucy, suflătoare în sticlă, Jazz, clarvăzătoare „de meserie”, Ed, desenator și visător, Leo, tipul „cool”, Daisy și Dylan, cuplul nehotărât, dar și Poetul, și Shadow, doi grafferi misterioși pe care ceilalți vor să îi întâlnească. Personaje bine conturate, o premisă care îți stârnește curiozitatea din primele momente și o scriitură „lirică” în care ajungi să vezi sentimentele tinerilor artiști în cele mai puternice culori.

Ține minte dragostea

Ține minte
Dragostea nu face pământul să se-nvârtă
Sexul poate face asta o secundă sau două
Dacă ai noroc
La fel și chipsurile, covridogii și fetele în fuste scurte
Ține minte
Dragostea
Își pune degetele pe inima ta
Și o ține
Sub apă
Ține minte asta
Când o să-ți mai zâmbească o fată

Versurile Poetului atârnă greu în imaginile vivide create de Shadow, iar Lucy știe că Shadow e băiatul de care se va îndrăgosti. Deși toate prietenele îi spun că e nebună, ea e convinsă că Shadow e de vârsta lor și poate chiar sunt colegi în același liceu de artă. În ultima seară de liceu, însă se trezește lângă Ed, tipul cu care ieșise la o singură întâlnire și căruia îi spărsese nasul.

Nimic nu este ceea ce pare la prima vedere, iar ceea ce se anunță o poveste tipică cu adolescenți face loc unei aventuri despre părinți abuzivi, divorțuri, probleme, delincvență juvenilă și visele unor artiști care trebuie să-și depășească viața, la modul literal. Totul în nuanțele vii conturate de Cath Crowley atât prin dialogurile ironice, descrierile de graffiti din cotloanele ascunse ale orașului, cât și în imaginația personajelor care „văd” sentimente, amintiri, emoții și experiențe. Printre rânduri, avem parte de voci narative variate și scene descrise din mai multe perspective, referiri culturale în care se strecoară un Rothko, niște Ramones și Smashin Pumpkins sau un Picasso, dar și inevitabilele „mă place, nu mă place”.

Graffiti Moon E genul de roman pe care îl citești dintr-o singură tură (mie mi-a luat câteva ore din noapte) și care rămâne cu tine, prin viziunile personajelor pe care reușește să ți le imprime bine pe retină.

Vă las cu o astfel de imagine, poate vă conving că merită să îl citiți:
Scoate un creion de cărbune din buzunar și începe să deseneze în jurul imaginii mele. (…) Unele dintre sticlele desenate de ea sunt nișe jumătăți de lună netede, care se termină la un capăt într-un soi de cârlig, ca să se poată agăța unele de altele. Mai sunt niște sori cu formă ciudată, care se îngustează și se înalță într-o singură linie de lumină, lungă și subțire.

  • Plusuri

    Timpul condensat al povestirii, dialogurile, scriitura aproape „lirică”.

  • Recomandari

    Pasionaților de romane YA, celor ce vor să descopere o poveste bună cu adolescenți.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro