bookblog.ro

Despre oameni și alți demoni

Scris de • 14 November 2022 • in categoria ,

Paradis

Titlu: Paradis
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-33-8985-6

Încă nu mi-am oferit îndeajuns de mult timp pentru a putea medita, așa cum trebuie, la motivele pentru care am iubit această carte. Pentru a medita la toate motivele care m-au făcut să resimt totul atât de intens, atât de profund.

Oare s-ar datora acest lucru faptului că Paradis este un roman istoric care a reușit să mă pună față în față cu o realitate pe care n-aș putea-o accepta vreodată? Oare s-ar datora acest lucru faptului că reușește să creeze povești palpabile, cu o forță evocatoare impresionantă?

Într-o carte tristă, poetică, forța literară a lui Abulrazak Gurnah mă face să nu mai am dubii că, într-adevăr, a meritat întru-totul Premiul Nobel pentru Literatură de anul trecut. S-ar putea ca această carte să fie, deja, printre cele mai bune ale autorului, din moment ce a fost selectată pentru Booker Prize și Costa Book Awards încă de când a fost publicată (1994). Cu toate acestea, după ce am citit-o, mi-am promis că le voi citi și pe celelalte.

În Paradis se urmărește povestea lui Yusuf, care duce o viață simplă, austeră, trăind în Africa de Est. La un moment dat, i se spune că urmează să plece de acasă, să-l însoțească pe așa-zisul unchi Aziz într-o expediție. Însă, de fapt, Aziz nu este unchiul său, ci un negustor care îl ia pe Yusuf drept slugă din cauza datoriilor tatălui său. Urmează o poveste dramatică, tristă, dar din ale cărei ițe se fac resimțite curajul, speranța, și puterea de a crede în existența unui mic paradis, dincolo de toate tristețile lumii.

O poveste despre dor, despre devenirea unui băiat care, la sfârșit, va fi cu totul altul. Dar nu-și va pierde niciodată curiozitatea privitoare la tot ceea ce îl înconjoară – aici, mi-au plăcut foarte mult povestirile despre mituri, tradițiile coranică și biblică, un fel de realism magic care, într-o poveste despre maturizarea unui băiat într-o Africă măcinată de violență și colonialism, dă lecturii un aer mult mai delicat.

Dincolo de călătoria exterioară, fizică, dinamică, este vorba despre „călătoria în interior” a lui Yusuf. El nu este tocmai un învățat, însă este dedicat, curajos, și niciodată nu se sfiește să pună întrebări. Chiar dacă romanul nu are o dinamică extraordinară, iar lectura sa presupune răbdare și atenție, fiind mai mult un roman de stare, decât de acțiune, Paradis îi va oferi cititorului o adevărată lecție de viață.

Finalul m-a găsit cu lacrimi în ochi. Europenii nu vor reprezenta o amenințare decât atunci când Yusuf nu va mai fi – ei sunt, până la sfârșit, o absență amenințătoare, „o amenințare de fond”. Iar imaginea aceasta pur și simplu m-a mișcat până la lacrimi. Efectele colonialismului, destinele refugiaților, prăpastia dintre culturi și continente...

Nu pot decât să vă recomand cu toată încrederea această carte, fiindcă este absolut incredibilă. Abdulrazak Gurnah și-a câștigat un nou fan, întrucât cu siguranță voi include această carte în topul celor mai bune citite în acest an.

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    Poveste splendidă, o forță evocatoare impresionantă, proză poetică, memorabilă și un bildungsroman plin de magie și mituri.

  • Minusuri

    Din perspectiva mea, nu există niciunul. Însă, dacă este să privesc obiectiv, s-ar putea ca anumiți cititori să considere lectura mult prea greoaie, lentă, întrucât dialogul nu este atât de abundent și, pe alocuri, accentul cade pe trăirile interioare și chiar pe peisajul din jur, și nu pe acțiunea în sine.

  • Recomandari

    A se citi în liniște, tihnă, alături de un ceai cald, în confortul unei pături, pe timp de seară.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Beloved

Copyright ©2011 Bookblog.ro