bookblog.ro

Despre rostul omului in istorie

Scris de • 16 October 2017 • in categoria

Titlu: Aviatorul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-779-205-8
Cumpara cartea

Evgheni Vodolazkin este născut la Kiev, în Ucraina, dar trăiește în Rusia. Spiritul slav străbate toate scrierile sale. Nu am întâlnit o scriere mai slavă în zilele noastre, nu am găsit la niciun alt scriitor contemporan mai multă ortodoxie. Vodolazkin spune în interviurile sale că atunci când scrie plânge și râde și iar plânge. Unde ați mai auzit în ultima vreme așa ceva? Citiți-i interviurile, nu ocolește niciun subiect fierbinte: comunism, Rusia, religie, mântuire. Dar, mai întâi, citiți-i cărțile!

Vodca apare pentru prima dată abia la pagina 32. De aici încolo veți „gusta”, și „mirosi”, și „atinge”, și „vedea”, și „auzi” începutul și sfârșitul de secol XX în Sankt Petersburg și împrejurimi prin vorbele și simțurile lui Innokenti (ce nume putea fi mai sugestiv???) Platonov. Și simțurile lui par mai multe decât cele cinci obișnuite. Innokenti încearcă să perceapă trecerea timpului și să înțeleagă noile repere ale lumii în care se trezește în anul 1999 după ce fusese înghețat în azot lichid la mijlocul anilor 1920. Trecutul reînvie cu pipeta, puțin câte puțin.

Cititorul experimentat va redescoperi în „Aviatorul” o mulțime de clișee, dar ele ajută lectura, ele pălesc în fața senzațiilor transmise, a momentelor trăite atât în început de secol – în copilărie – cât și în final de secol - la maturitate.

Tema vinovăției apare frecvent – „Suntem de-o seamă cu secolul, Inno, deci răspundem pentru el” – indiferent dacă ești vinovat sau nu, indiferent dacă le-ai trăit personal sau nu, indiferent daca ești călău sau victimă. Da, e o carte rusească!  Iubirea, teama, fericirea sunt teme regăsite permanent de-a lungul cărții, în ambele capete ale secoului – „Tot ce e pe lume a fost deja cândva”.

Este imposibil să nu asociezi imaginile și sunetele din carte cu cele din filmele lui Andrei Tarkovski, știu că sună stereotip, dar chiar se simte fizic asemănarea.

Nu vreau să vă dau mai multe detalii despre „Aviatorul”, e o carte pe care o veți descoperi singuri, e una dintre cele mai bune cărți ale anului, cred că trebuie citită, vă va da de gândit.

  • Plusuri

    Un clasic al literaturii slave.

  • Recomandari

    Oricărui om care-și pune întrebări esențiale.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro