bookblog.ro

Din nou Jung

Scris de • 24 September 2013 • in categoria

Titlu: Jung îndrăgostit de suflet
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 214
ISBN: 978-606-579-501-3
Cumpara cartea

„Omul interior, jumătatea nevăzută a lumii, fizionomia umbrelor, lumea lui Dumnezeu sau a Sufletului există, acesta este mesajul lui Jung și este suficient să evocăm dinamismul acestei lumi, realitatea ei, maniera în care ea acționează prin entitățile sau figurile arhetipale pentru a-i dovedi realitatea. Adeseori Jung a atras atenția că ignorarea figurilor imaginare ce zac înlăuntrul nostru le face să crească și să devină puternice, în timp ce personalitatea conștientă devine din ce în ce mai slabă.”

„DIN NOU DESPRE JUNG” se numește Argumentul cărții Jung îndrăgostit de suflet. Lavinia Bârlogeanu, autoarea sublimului Arrheton, îl readuce în atenția noastră pe Carl Gustav Jung, „pentru a-l așeza într-o nouă lumină, pentru a-l aborda dintr-o nouă perspectivă, pentru a-l plasa într-un alt context decât presupune exegeza operei sale sau abordarea de tip biografic”. Această dorință își are forța motrice în apariția, la jumătate de secol de la moartea întemeietorului psihologiei analitice, a autobiografiei sale spirituale, Cartea roșie.

Problemele pe care autoarea decide să le analizeze în această carte sunt extrem de complexe, în sine. Dar analiza lor devine cu mult mai complexă –în același timp și mult mai clară – prin îmbinarea celor două tipuri de abordare a lucrării lui Jung: exegeza operei sale și abordarea de tip biografic. Poate mai mult decât în cazul celor mai mulți autori, viața personală a lui Jung i-a influențat profund opera, iar publicarea Cărții roșii oferă argumente inedite în susținerea acestei afirmații.

Structurată pe capitole care urmăresc evoluția și maturizarea psihanalistului Jung, Jung îndrăgostit de suflet urmărește Calea sufletului, principiu care l-a călăuzit de-a lungul carierei sale, ajutându-l să descopere concepte foarte importante precum Arhetipul Răului, Arhetipul Anima și Arhetipul Animus, activitatea onirică sau proveniența lui Dumnezeu. Din nou Lavinia Bârlogeanu face referire la omulețul lui Jung, o figurină făurită de acesta în copilărie, căruia i-a dat în păstrare secretele sale sub forma unor bilețele. Deși biografilor săi le-a scăpat acest amănunt, omulețul s-a dovedit a fi de o importanță deosebită, el devenind practic, în timp, depozitarul Sufletului și a Sinelui lui Jung. Examinând – la maturitate – bilețelele încredințate figurinei, Jung reușește să ofere o imagine clară a nașterii și dezvoltării Sinelui, care la început a fost reprezentat ca și copil, acest lucru având „legătură cu sentimentul siguranței dobândite odată cu ipostaza de creator al unui omuleț a cărui sarcină era aceea de a păstra secretele esențiale, omulețul acesta prefigurând însă un sens mult mai târziu descoperit de Jung, prin înțelegerea simbolului micului zeu ascuns al Antichității, Telesphoros, cel care citește lucrurile misterioase înscrise într-un sul de hârtie, sau a unui zeu pitic (cabir) asociat cu creația și cu nașterea vieții”.

Cei care au studiat cât de cât opera lui Jung știu că el a rezolvat problema divinității printr-o metodă care practic dovedește că Dumnezeu este intrinsec oricărui om, dar că trebuie să existe, pe parcursul vieții, o evoluție certă a credinței, care va aduce după sine la final o percepție diferită a divinității: Dumnezeu se află în inconștientul fiecăruia. Descoperirea lui este inerentă, percepția face însă ca noi să fim creștini, musulmani, gnostici sau atei. Acest zeu al fiecăruia „consumă și afectează rațiunea” prin sentimentele extrem de puternice pe care le trezește. Aceasta reprezintă o boală de a cărei vindecare nu se poate vorbi în cazul negării zeului pe calea rațiunii. Este necesară o „eliberare a Sinelui din zeu”, pe care Lavinia Bârlogeanu o denumește „vindecarea de zeu”.

O altă situație la care autoarea revine este Tony Wolf, asistenta lui Jung în perioada în care a devenit conștient de nașterea Sinelui. Fiind unul din Ghizii lui Jung pe care autoarea îi menționează, Tony Wolf a fost un catalizator extraordinar al trăirilor lui, însoțindu-l „pas cu pas în toate confruntările cu imaginile interioare și care îi oferea de fiecare dată propria ei interpretare despre protomateria pe care o scotea Jung la iveală”. Protomateria este de o importanță covârșitoare în analizarea psihicului deoarece, în accepția autoarei, „conștientizarea imaginilor ce se ascund în interiorul emoțiilor” face diferența dintre boală și sănătate, neînțelegerea lor putând fi „devastatoare pentru el”.

O analiză a Cărții roșii nu se poate realiza, în opinia Laviniei Bârlogeanu, în afara celorlalte lucrări ale lui Jung, indiferent că vorbim despre cele referitoare la episoadele onirice – pentru descifrarea cărora este important să fie determinată „structura dramatică” a acestora, adică „situația (personaje, loc, timp), expoziția (deslușirea problemei), narațiunea, concluzia (în ce sens acțiunea visului este o manifestare compensatorie) – sau cele referitoare la credință sau la diferiți piloni ai subconștientului, cum ar fi figurile imaginare, ignorarea cărora „le face să crească și să devină puternice, în timp ce personalitatea conștientă devine din ce în ce mai slabă”. Din acest motiv Jung îndrăgostit de suflet este un periplu prin tot ce a însemnat Jung, în special în perioada Tony Wolf, când percepția sa a fost dublată permanent de acutul spirit de observație al asistentei.

  • Plusuri

    Jung îndrăgostit de suflet este o analiză comprehensivă nu doar a Cărții roșii, autobiografia spirituală a psihanalistului, ci și a restului operei sale în raport cu aceasta. Lavinia Bârlogeanu este un ghid extrem de util în greu descifrabila operă a lui Carl Gustav Jung.

  • Recomandari

    Jung îndrăgostit de suflet este o carte care ar trebui citită în special de cei care studiază opera lui Jung, dar și de către cei care doresc să se specializeze – sau sunt deja specialiști – în psihologie analitică.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro