bookblog.ro

Dinți albi

Scris de • 29 January 2007 • in categoria

Titlu: Dinti albi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 568
ISBN: 973-102-078-5

(ediţia în limba engleză)

Răul se taie din rădăcină, spun oamenii. Şi cînd te dor dinţii înfiorător, problema e la rădăcină. Nu este de mirare că personajele din romanul Dinţi albi caută întreaga viaţă rădăcini: culturale, etnice, istorice, de vreme ce trăiesc într-o lume inexplicabilă, în care nimic nu poate fi prezis sau ghicit şi nimic nu poate fi controlat. Explicaţia trebuie să stea undeva, neapărat în trecut. Timp de aproape douăzeci şi cinci de ani, familiile Jones şi Iqbal desfăşoară o saga ce trece din tragic în hilar, de la fleacuri la marea istorie.

Archibald Jones îl cunoaşte pe Samad Iqbal în timpul celui de-al doilea război mondial, îi uneşte un presupus act eroic şi slăbiciunile: Musulmanul Samad face înţelegeri cu Allah pentru a i se trece cu vederea micile coruperi impuse de lumea modernă, iar Archie trăieşte după cum i se întîmplă. I se întîmplă să eşueze într-un prim mariaj, să fie oprit de la o sinucidere, să se îndrăgostească de Clara, căreia îi lipsesc dinţii din faţă. Să aibă o fată, Irie, care încearcă să se găsească în povestea jamaicană a bunicii Hortensia, născută la un cutremur şi convinsă că Martorii lui Iehova îi vor arăta sfîrşitul lumii păcătoşilor.

De cealaltă parte, Samad ţine discursuri ample cu privire la perversitatea lumii europene, în comparaţie cu onestitatea Bangladeshului aflat mereu în preajma unei catastrofe. Obsesia lui principală este însă pervertită, fiindcă rolul glorios în istoria universală pe care vrea să îl atribuie rădăcinilor sale - străbunicul Mangal Pande - este inexistent. Se pare că urmaşii lui, gemenii Millat şi Magid, deja "europenizaţi", ajung să cunoască mai profund ceea ce îi defineşte, după căutări în paralel ale identităţii. Samad rămîne un rătăcitor, nereuşind să parcurgă drumul de la intenţie la faptă. Fii săi ilustrează perfect cele două lumi cărora el nu le aparţine: Millat aderă la mişcarea fundamentalistă KEVIN, iar Magid participă la un proiect măreţ de genetică.

La fel ca viaţa personajelor, naraţiunea se ramifică vizibil, devenind greu de controlat sau de explicat fără a detalia sau devia. Desigur, un roman de asemenea proporţii şi structură nu prezintă numai "animalul în mediul său natural", mediul fiind o Londră cosmopolită, vizibilă în comportament şi valori pentru cei care o cunosc, ci trece - cu umor şi empatie - mai departe de observaţia naturalistă. În plus, nota moralizatoare, controversa (experimentul genetic Şoarecele Viitorului), paralelismul, frazele-tip şi divagările îşi găsesc locul în mod firesc. Poate că textul însuşi se descrie într-un fragment ironic:

"Da, există o oarecare plăcere. Şi să nu-i subestimezi niciodată pe oameni, să nu subestimezi niciodată plăcerea pe care o primesc din privitul la durerea altora, din datul veştilor proaste, din privitul bombelor care explodează la televizor, din ascultatul înăbuşit de la celălalt capăt al liniei de telefon. Durerea pur şi simplu e doar Durere, dar Durere +Depărtare poate fi = cu distracţie, voaieurism, interes de natură umană, cinéma vérité, un chicot pe cinste, un zâmbet compătimitor, o sprânceană ridicată, dispreţ prefăcut. "

Marea Descoperire Literară, cum o numeşte Sunday Times, acest debut remarcabil, precum şi volumele ce îi urmează, The Autobiograph Man şi On Beauty, par a duce la concluzia, poate grăbită, că Zadie Smith se va număra printre clasicii secolului al XXI-lea. În orice caz, Dinţi albi este o construcţie epică excelentă, cu vervă, umor şi implicare, de recomandat fără nici o ezitare.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ionuca spune:

   Mihaela, tu-mi dai de citit, nu gluma! :)

   In legatura cu On beauty, tocmai a terminat-o o prietena din Germania de citit si taaare a mai laudat-o. Se pare ca, intr-adevar, Zadie Smith stie sa scrie ;)

   raspunde

  2. Mihaela spune:

   Nu-ţi ia mai mult de o săptămînă lectura, te asigur(dar să treci de examene mai întîi ;) )

   raspunde

  3. Pingback: Despre frumuseţe | bookblog.ro

  4. CLAUDIA spune:

   este frumeasa cred dar cum pot sa intru in posesia cartilor sa le pot citi.

   raspunde

  5. Ama spune:

   @ Claudia – ele sunt editate de Leda.

   Daca nu le gasesti in librariile din orasul tau, incearca sa le comanzi de la o librarie on-line.

   raspunde

  6. ema spune:

   Cartea trateaza un subiect interesant insa pe alocuri e in asa fel scrisa incat mi-ar fi rusine sa i-o recomand unui prieten.
   Daca nu sunt cuvinte obscene nu se vinde, unde e senzationalul?

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro