bookblog.ro

Distopie în variantă “light”

Scris de • 3 February 2012 • in categoria

Titlu: Divergent
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 448
ISBN: 978-973-102-412-7

După avalanşe de romane cu vampiri sclipitori şi romantici, Divergent este o tentativă nouă de a capta atenţia generaţiilor mai tinere.

Divergent este un thriller distopic pentru tineri (categoria Young Adult Fantasy), fiind primul din trilogia de debut a autoarei Veronica Roth. Drepturile de ecranizare pentru romanul de faţă au fost deja achiziţionate de către Summit Entertainment, producătorii Twilight, aşa că s-a făcut destul de mult tam-tam în jurul cărţii.

În Divergent oraşul Chicago este împărţit în cinci facţiuni, fiecare facţiune cultivând o anumită virtute: Candoarea (sinceritatea), Abnegaţia (altruismul), Neînfricarea (curajul), Prietenia, Erudiţia (inteligenţa). Această împărţire pe facţiuni s-a realizat în urma unui conflict nemenţionat, iar supravieţuitorii au creat facţiunile respective, în funcţie de credinţele proprii. Cei care credeau că ignoranţa este sursa războaielor globale au înfiinţat Erudiţia, cei care credeau că duplicitatea este sursa problemelor au format Candoarea, cei care învinuiau egoismul s-au grupat în Abnegaţie, cei care acuzau laşitatea au alcătuit Neînfricarea iar cei care condamnau agresivitatea au constituit Prietenia.

Eroina romanului, Beatrice Prior, este membră în Abnegaţie, alături de părinţii şi fratele său. Totuşi, fiecare persoană ajunsă la vârsta de 16 ani trebuie să treacă un test care dezvăluie fiecăruia înspre ce facţiuni îi îndreaptă trăsăturile. Oricine este liber să-şi aleagă facţiunea alături de care doreşte să-şi petreacă restul vieţii. Scena testului mi s-a părut una din cele mai slabe din roman: m-aş fi aşteptat la ceva mai elaborat sau cel puţin nu atât de banal. Pentru că acesta este momentul în care se introduce noţiunea de divergent: o persoană divergentă fiind aceea care acumulează trăsături din mai multe facţiuni şi acţionează în consecinţă (în funcţie de situaţie, iasă la iveală o anume virtute). Totuşi, acesta nu este văzut ca un lucru bun de către membrii facţiunilor aşa că divergenţii descoperiţi sunt nevoiţi să trăiască în izolare şi mizerie în afara facţiunilor.

Divergenta Beatrice se alătură Neînfricaţilor alături de care va deprinde însuşiri cu totul noi pentru ea: tras cu arma, lupte in ring, expediţii la marginea orasului, aruncatul cuţitelor, jocuri ”capture the flag” etc.

Foarte superficială mi s-a părut împărţirea aceasta pe facţiuni şi încadrarea rapidă a personajelor într-o facţiune sau alta pe baza unui singur element: aceea virtute predominantă. În aceeaşi măsură am avut o problemă cu modul în care este ilustrată fiecare virtute. De exemplu, Neînfricaţii sar din tren sau se aruncă în gol pentru a-şi arăta curajul. Plus că sunt toţi tatuaţi sau cu piercing-uri (”look” de rockeri metalişti, dacă vreţi). Antrenamentul la care este supusă Beatrice este un fel de an şcolar, cu lupte în ring în locul orelor dificile de matematică, cu antrenori brutali în loc profilor de mate veniţi parcă din alte sfere, cu poveşti de dragoste în timpul pauzelor de masă…

Stilul autoarei este simplist, nu are nimic memorabil, însă probabil asigură o mai bună receptare pentru publicul ţintă. Twisturile sunt parcă scoase dintr-un film de matineu de categoria B, iar momentele dramatice sunt gestionate timid şi nu aduc secvenţelor respective gravitatea dorită. Ultima parte a romanului, în care ritmul se accelerează deschide terenul pentru volumele următoare, lăsând destule întrebări pentru continuarea numită Insurgent.

Eu unul nu am putut scăpa de senzaţia de roman scris după un şablon, cu elemente bifate rând pe rând. Înţeleg că romanul este destinat publicului tânăr, însă acordaţi puţin mai multă încredere acestor generaţii: cred că se pot descurca şi cu alt gen de lecturi.

  • Plusuri

    poate lectura acestui roman o să deschidă gustul cititorilor şi spre alte scrieri

  • Minusuri

    stil, twisturi, clişee, construcţii superficiale ori simpliste, personaje caricaturale

  • Recomandari

    fanilor Twilight

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. roxtao spune:

    Am citit-o si eu recent si mi-am exprimat aproximativ aceleasi nemultumiri in recenzie. Nu am inteles beneficiile impartirii pe factiuni, nu mi-au fost clarificate o multime de nelamuriri, etc. Dar nici nu pot sa spun ca mi-a displacut. Plus ca astept volumul 2 tocmai in ideea ca ar putea sa aduca acele completari ce lipseau din primul.
    Trendul romanelor distopice a (re)intrat in atentia autorilor si a editurilor anul trecut, asa ca pe masura ce o sa mai citesc alte serii in acest gen o sa imi fie mai usor sa imi fac o parere completa. Sunt convinsa ca or sa apara o multime in scurt timp. Oricum, ca sa fac o comparatie, Jocurile Foamei mi s-a parut mult mai buna.

    raspunde

    • Ioan spune:

      amuzant ca ai pomenit de Jocurile Foamei, seria e urmatoarea pe lista mea de lecturi.

      sincer, nu cred ca o sa ai parte de raspunsurile alea pe care le astepti nici in volumele urmatoare ale seriei. si asta pentru ca s-a inceput intr-adevar schitarea unei distopii in Divergent, dar acolo a si ramas – la nivel de schita si in loc sa se dezvolte ideile respective s-a mers pe carari deja mult batatorite.

      raspunde

  2. daniel spune:

    Bravo! Inca un recenzent roman destept, care desfiinteaza din doua vorbe un bestseller american!

    raspunde

    • Ioan spune:

      s-a dat ceva depesa in care ‘bestseller american’ era echivalat cu roman bun si n-a ajuns si pe la mine?

      Nu am desfiintat romanul in doua vorbe, argumentele se gasesc in recenzie. Oricum l-am intors, romanul tot slab mi s-a parut.

      Si aici e cuvantul cheie – “parere” – deci opinia mea asupra cartii. Asupra cartii, nu asupra autoarei, pe care nu am facut-o “desteapta” sau in alte feluri.

      raspunde

  3. ana spune:

    Recomanzi fanilor twlight? Toata lumea care adora divergent pe care o stiu uraste twilight.

    raspunde

  4. Teodora spune:

    Pe ce criterii va bazati cand faceti aceste recenzii? Sunt chiar curioasa si mi se pare ca sunteti cam prea duri, mai ales cu unele carti.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro