bookblog.ro

Doi prieteni, o iubire & o piña colada

Scris de • 9 January 2023 • in categoria

Întâlniri în vacanță

Titlu: Întâlniri în vacanță
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-33-9128-6

Povestea lui Emily Henry – o autoare extrem de bine cotată, care de-a lungul anului trecut s-a bucurat de o promovare extraordinară pe platformele de socializare – este despre Poppy și Alex. Încă din facultate, cei doi sunt cei mai buni prieteni și, chiar dacă nu se văd în permanență de-a lungul anului, obișnuiesc ca în fiecare vară să petreacă o vacanță împreună. Sau, în fine, chiar obișnuiau să facă asta până când ceva s-a întâmplat.

Pare a fi scenariul tipic, nu? Prietenii la actaramă, care trec printr-o anumită situație, ca apoi se reîntâlnească și se întâmplă ceva „ieșit din comun”. Însă, în schimb, nu vorbim despre scenariul unei cărți thriller, ci despre cel al unui roman cu și despre adolescenți, în care totul își are epicentrul într-o singură dorință: regăsirea.

Trebuie să mărturisesc de la început că eu și genul romance nu prea suntem buni prieteni, dar asta nu înseamnă că nu știu să apreciez o carte cu adevărat bună aparținând acestei „tagme literare”. Iar Întâlniri în vacanță chiar a fost o lectură relaxantă, rapidă, care s-a dovedit a fi o întreagă poveste de viață. Prietenie, iubire, certuri, secrete, slăbiciuni și multe, multe replici amuzante. Într-un roller-coaster de emoții și trăiri, Poppy & Alex, chiar dacă au o dinamică previzibilă, intră într-o relație care de la bun început trebuia să se întâmple. Astfel, ordinea universului este restabilită, cum s-ar spune.

Pe scurt, este o carte care te face să te simți bine! Pe alocuri, chiar te emoționează, îți ia totul, doar pentru ca la sfârșit să-ți ofere, din nou, ceea ce-ai pierdut: încrederea, speranța în acel „...și totul s-a sfârșit cu bine”! Repet, nu sunt un fan al cărților de dragoste, și poate din acest motiv nici nu reușesc să transmit cum ar trebui anumite lucruri.

În schimb, știu, înainte de toate bazându-mă pe reacțiile pe care le-au avut fanii acestui gen când au citit romanul lui Emily Henry, că iubitorii cărților romance l-ar aprecia la nebunie. Personajele sunt construite foarte bine, cu atenție, iar dinamica acțiunii este extrem de rapidă – avem parte de întâmplări amuzante, de conversații profunde, de replici delicioase și dialoguri convingătoare. Cred că cel mai mult m-a atras „diferența” dintre cei doi, Poppy & Alex, care, încă o dată, reiterează faptul că de cele mai multe ori persoanele aflate la poli opuși ai magnetului se atrag.

Două personaje reale – puternice, autentice, vioaie și energice, doritoare de aventură -, care ajung să își împărtășească în sfârșit emoțiile și sentimentele. Chiar te împrietenești cu ele de-a lungul cărții, iar la sfârșit te bucuri de „scenariul pozitiv” pe care Emily Henry l-a făurit pentru ele. Te întrebi, așadar, oare dorințele lor de a experimenta lucruri diferite, de a trăi viața diferit, vor ajunge să îi distanțeze atât de mult, chiar dacă ei tânjesc unul după celălalt? Și care e faza cu ce s-a întâmplat în călătoria lor din Croația? Ce a putut merge atât de neașteptat?

Întâlniri în vacanță, una dintre cărțile lui Henry care se bucură de un rating absolut imens pe Goodreads, este despre alegeri. Despre prietenie și iubire, despre emoții și sentimente, trăiri și întâlniri. Este despre oameni, despre secrete și despre sinceritate. Da, de fapt aș putea spune că este o carte „reală”, pe care o citești cu căldură și care îți transmite un sentimente și stări pe care vrei să le ai.

Lectura a mers foarte rapid, fiindcă Henry are un discurs narativ bine dozat, armonios și echilibrat. De altfel, aș recomanda cartea oricui este pasionat de genul romance. Chiar cred că v-ar plăcea enorm povestea de dragoste – cu năbădăi cum este ea – dintre Alex & Poppy, două personaje absolut delicioase.

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    Un roman ușor, rapid, care se potrivește de minune drept lectură de vară.

  • Minusuri

    Aș fi vrut ca Emily Henry să aibă un discurs narativ mult mai profund, să folosească un registru stilistic „mai complex” (bineînțeles, este vorba strict despre predilecții proprii).

  • Recomandari

    A se citi într-o binemeritată vacanță!

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro