bookblog.ro

Don Juan, analistul

Scris de • 4 December 2013 • in categoria

Titlu: Femei albastre
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-2639-7
Cumpara cartea

„...simt cum mă furnică degetele şi mi se umflă plămînii de o emoţie grea. Senzaţia că mintea mi-ar putea zbura oricînd din cap. Senzaţia de carne fluidă.”

Am ales fragmentul de mai sus pentru a ilustra faptul că romanul neterminat al lui Gheorghe Crăciun este o analiză senzorială mai mult decît o naraţiune. Povestea este şi nu este: naratorul anonim, un avocat fost profesor, îşi pune pe hîrtie criza vîrstei de mijloc. Descrie aventurile sale erotice pe fondul schimbărilor postdecembriste, grav şi meditativ. Acestea formează un trio de tipul fantezie (Nicole Kidman) - nevastă (Ondina) - amantă (Ada). Confesiunile sale se concentrează pe creearea de tablouri senzoriale, fără a contura portrete sau psihologii feminine.

Chiar şi cele mai carnale dintre iubitele naratorului au un aer îndepărtat, de irealitate. Priviţi coperta romanului, relevantă pentru modul în care femeia apare în interiorul acestuia: senzualitate fără chip, invitaţie, posibilitate. Femeile acestui roman sunt, în esenţa lor, intangibile chiar şi cînd sunt disponibile. Naratorul însuşi e un Don Juan întîmplător, un amant confortabil, preocupat să (se) observe, incapabil să treacă mai adînc de suprafaţa senzorială a lucrurilor. Din punctul meu de vedere, din această combinaţie nu iese un roman frivol, ci o intelectualizare a erotismului.

Nu ştiu cum ar fi arătat acest roman dacă ar fi fost terminat, însă în forma lui actuală nu mi se pare dezechilibrat sau nefinisat. Ca meditaţie asupra senzualităţii şi limbajului corpului, este o carte excelentă. Totuşi, filtrează analiza senzorială destul de mult, astfel că tinde să fie eseistică, „uscată” ca stil narativ şi poveste. Pînă la urmă, trupul, aşa cum îl vede Gheorghe Crăciun, este doar text.

  • Plusuri

    Detaliile senzoriale surprinse ca într-un film evocă un roman vizual.

  • Minusuri

    Reflecţiile nu sunt contrabalansate de o poveste, personajele nu sunt aprofundate, ci doar schiţe.

  • Recomandari

    Cei care au citit romanele lui Gheorghe Crăciun vor regăsi aici temele sale într-o formă mai simplă. Rămîne să aleagă dacă acest lucru este pozitiv sau nu.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro