bookblog.ro

Drumul spre găsirea sinelui

Scris de • 21 September 2018 • in categoria

Titlu: Ascensiunea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 460
ISBN: 9786067933703
Cumpara cartea

Brienna este un copil din flori. Din cauza acestui stigmat, este dusă la Casa Magnalia, condusă de Văduva, un fel de școală în care fetele erau educate și specializate într-una dintre următoarele pasiuni: artele plastice, muzica, arta dramatică, înțelepciunea și cunoașterea. Fata intră într-o lume nouă, necunoscută, în care simte că este tolerată tocmai datorită tatălui pe care nu îl cunoaște...

Prima parte a cărții este axată destul de mult pe ideea de studiere a unei pasiuni, ca rost în viață.

„Pasiunea este împărţită în cinci inimi, am început. Pasiunea înseamnă arte plastice, muzică, artă dramatică, înţelepciune şi cunoaştere. Pasiunea este devoţiune necondiţionată, este fervoare şi agonie, este cumpătare şi ardoare. Este o aducere la desăvârşire a priceperii şi a trupului, un simbol al devotamentului, evlaviei şi faptelor unui om.

Călătoria începe ca ucenică. Ardena poate fi asemuită cu o omidă. Aceasta este perioada când învățăcelul devorează învățătura primită și încearcă să stăpânească pasiunea cu toată forța de care este în stare, ceea ce poate să se întâmple în doi ani, dacă e un copilminune, sau în zece, dacă e un învățăcel mai leneș. Apoi urma etapa stăpânirii pasiunii – marcată printr-o ceremonie în cadrul căreia fostului învățăcel i se ofereau o mantie și un titlu onorific – și, imediat după aceasta, stadiul în care era angajat de către un protector, un binefăcător. În această etapă fostul ucenic putea fi asemuit cu o crisalidă, căci își menținea și își sporea pasiunea, aducând-o la maturitate, pregătindu-se, totodată, pentru stadiul final, acela de fluture, în care pasiunea sa îi putea fi înfățișată lumii fără opreliști sau ajutor, deplină, desăvârșită.”

Brienna nu reușește să își găsească pasiunea care să îi corespundă și, implicit, locul în lume. Încearcă la rând toate pasiunile și nu reușește să se identifice cu nici una. Pierde practic ani prețioși din viață oscilând între diversele domenii, în timp ce colegele ei reușesc să se specializeze în tot acest timp. Frustrarea ei devine cu atât mai acută atunci când nu reușește să își găsească un maestru protector.

„Dar știam prea bine ce soartă îi aștepta pe tinerii și tinerele care nu reușeau să treacă testul. Acești nefericiți ajungeau, adesea, niște biete suflete distruse, niște inadaptați, care nu își găseau nicăieri locul, căci nu mai aparțineau niciunui grup, ocoliți și de pasiune, dar și de oamenii de rând. Să îți dedici atâția ani din viață, tot timpul și toată atenția unei pasiuni fără să ajungi s-o stăpânești... ”

Pentru stăpânirea pasiunii se dedicau 7 ani. Din cauza peregrinărilor prin diverse domenii, Brienna va mai avea doar 4 ani la dispoziție pentru a se ocupa de pasiunea cunoașterii, ultima alegere care îi rămăsese.

Din paginile cărții se remarcă relația specială dintre Brienna și profesorul ei, Cartier. E o relație specială pentru că are acel iz vag romantic. Distanța de vârstă dintre ei este destul de mare - nu mai știu dacă se specifică undeva în carte, însă Brienna, copil fiind, îl va cunoaște pe Cartier când era deja tânăr adult. Fata este impresionată de seriozitatea profesorului ei, atât din punct de vedere profesional, cât și în viața de zi cu zi. El zâmbește rar, însă cei doi se simt bine unul în compania celuilalt. Felul în care își vorbesc, starea pe care o au când sunt împreună, denotă fiorii unei apropieri sufletești.

Paralel cu sentimentul de inapartenență, Brienna începe să experimenteze flashback-uri dintr-un trecut care nu îi aparține. În anumite momente, trăiește fizic amintirile unui strămoș din poporul Maevan. Tulburată, nu reușește să și le explice și nu se confesează nici măcar lui Cartier. Ulterior, copleșită de faptul că rămăsese singură, fără protector, fără profesor și fără prietenele ei, Brienna se destăinuie Văduvei. Și din acest punct, începe o nouă viață pentru ea.

Văduva o va recomanda unui protector, acesta devenind „oficial” tatăl fetei. Din nou va intra într-o lume nouă, necunoscută, într-o casă care nu îi aparține, prinsă în ițele unei povești cu tactici de război, trădări, magie și uneltiri politice.

Momentan, a doua carte din seria Destinul Reginei nu este tradusă în limba română, însă puteți găsi informații pe site-ul oficial al autoarei, Rebecca Ross. Aceasta se numește The Queen’s Resistance și mai jos aveți coperta cărții:

  • Plusuri

    O eroină umană, ca oricare dintre noi, dând dovadă de temeri și nesiguranță, atunci când nu reușește să se identifice cu o anumită pasiune, atunci când nu reușește să își găsească un drum în viață. Și totuși o eroină puternică, pregătită să lupte pentru valorile în care crede.

  • Recomandari

    Fanilor literaturii fantasy. A început o nouă serie care sigur vă va ține ocupați!

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro