„Dulce” suferință
Scris de Calina Matei • 23 January 2014 • in categoria Horror
Autor: Stephen King
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Dana Sarca
Numar pagini: 384
ISBN: 978-606-579-495-5

Ce se întâmplă atunci când fanatismul și rațiunea de a trăi se învârte în jurul unui personaj fictiv, ale cărui aventuri sunt urmărite cu sufletul la gură? Dar atunci când seria de cărți își găsește un final mai mult sau mai puțin abrupt, iar fanul numărul 1 al scriitorului decide să forțeze muza creativă și să-l oblige să-și reînvie personajul care-i provoca silă și greață, considerându-l motiv de batjocură în cercurile criticilor literari?
Acestea sunt premisele de la care pleacă Stephen King în romanul Misery apărut în 1987 și distins cu premiul Bram Stoker acordat pentru realizări deosebite în domeniul scriiturii horror și dark fantasy.
Paul Sheldon este un scriitor faimos mai ales pentru romanele sale plasate în epoca victoriană și care o au în centru pe eroina Misery Chastain. Un accident de mașină care i-ar fi putut fi fatal îl pune față în față cu unul dintre cei mai mari fani ai săi, Annie Wilkes, fostă infirmieră care-l transportă acasă la ea și se ocupă să-l îngrijească până se însănătoșește și fracturile multiple se vindecă. Dar planurile inițiale ale acesteia iau o turnură de groază în clipa în care descoperă că ultima carte apărută este și ultima din serie pentru că Sheldon și-a omorât personajul. Ajutorul oferit se transformă subit într-o captivitate în care tortura fizică se împletește cu cea psihologică și în care dorința de a trăi a autorului este pusă constant la încercare în clipele în care raționamentul lui Annie ajunge să fie întunecat de stările maniaco-depresive și ideea că ea știe mai bine cum ar trebui să se comporte Paul și cum ar trebui să-și scrie romanul, unul nou doar pentru ea, în care Misery revine de dincolo de morți. Intriga este pusă în mișcare tocmai de această pendulare constantă între luptă pentru propria viață și resemnarea în fața morții a personajului principal, căruia i se pun în cale diverse piedici, care mai de care mai dificile, chiar în clipa în care tu ca cititor aproape credeai că a scăpat din infernul în care se afla.
Stephen King își ascute încă odată penelul până ce acesta capătă un tăiș malefic pe care îl împinge fără milă în viața personajelor sale, tranșând asemeni unui măcelar hălci de durere și suferință. Asemeni și altor romane ca The Shinning sau Salem’s Lot, în care acesta s-a folosit de situații sau fragmente din experiențe reale, Misery se bazează pe reacția fanilor privind romanul The Eyes of the Dragon care a fost respins de cititori pentru că nu aparținea genului horror, experiență care i-a creat lui King sentimentul de încarcerare în genul literar care l-a consacrat. Totodată dependența de droguri și alcool și lupta de a se lăsa de ele i-au servit drept inspirație pentru anumite scene din roman.
Raportat la alte cărți pe care le-am citit de același autor, tortura psihică este mult mai palpabilă în Misery datorită, în parte, și decorului restrâns, deoarece toată acțiunea romanului se petrece în casa lui Annie Wilkes, unde activitățile lui Paul sunt limitate și previzibile dincolo de accesele de nebunie ale proprietarei care-și exercită puterea asupra lui prin amputări aleatorii ale degetelor de la mână sau ale labei piciorului. Spațiul închis ce servește drept scenă oferă totodată și elementul fascinant al romanului – personajele care ajung să fie mult mai bine conturate și cărora le simți fricile sau respirația sacadată în momentele tensionate.
E un roman pe care îl recomand pasionaților de acest gen literar pentru că talentul lui King este incomesurabil și abilitatea lui de a țese destine încâlcite în coșmaruri este surprinzătoare și interesant de urmărit ca evoluție a scriiturii sale din toate punctele de vedere.
-
Plusuri
Creionarea personajelor cu toată suita de trăsături care le face să pară mult mai reale decât în alte romane tocmai pentru că sunt limitate în a-și desfășura acțiunile într-o singură casă, iar evenimentele cad pe locul doi, lăsând rampa liberă pentru ca Annie și Paul să strălucească.
-
Recomandari
Pasionaților genului horror, fanilor Stephen King ce își doresc încă un roman care să le provoace fiori de groază pe șira spinării.