bookblog.ro

Dumnezeu s-a născut în exil

Scris de • 8 October 2009 • in categoria

Titlu: Dumnezeu s-a născut în exil
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 281
ISBN: 978-973-124-285-9
Pret: 37,00 lei

Am avut priviliegiul de a îmi cí£dea aceastí£ carte în braţe stând pe malul Mí£rii Negre, puţin mai la sud de locul unde se creeazí£ atmosfera romanului: este vorba despre închipuirea jurnalului lui Ovidiu, scris în anii în care poetul a fost exilat de cí£tre împí£ratul Augustus pe meleagurile Pontului Euxin. Recomand oricui nu a citit-o încí£ sa o înceapa într-o zi rí£coroasa, poate chiar înnorata, singur pe plají£.

În timp ce priveşti peste marginile cí£rţii apa cenuşie, cuvintele se urcí£ prin degete, navigând pe fluxul sangvin, pâní£ la creier, şi dezví£luie cealaltí£ faţa a unei plaje, a unei mí£ri, a unei lumi: un pustiu, dar un pustiu plin de cí£lí£tori. Ovidiu, odatí£ poetul iubit al Romei, se trezeşte aruncat pe malul unei mí£ri reci şi austere, înconjurat de strí£ini pentru care viaţa are cu totul alt sens decât în Cetatea Eterní£.

Spuneam cí£ malul Mí£rii Negre este locul unde se creeazí£ atmosfera cí£rţii, cí£ci nu consider cí£ adeví£rata acţiune ia loc aici - povestea lui Ovidiu este povestea oricí£rui om exilat, chiar a oricí£rui om însingurat. În primul rând, a autorului sí£u, singurul roman cí£ruia i-a fost acordat prestigiosul premiu Goncourt. Tema exilului este lentila prin care se poate arunca o privire şi catre viaţa lui Horia Vintilí£ (el însuşi a trí£it pentru mult timp şi a murit departe de tí£râmurile Pontului Euxin).

Romanul prezintí£, aşadar, metamorfoza prin care trece Ovidiu: adaptarea sa la lumea cea nouí£, dar şi regí£sirea unei lumi interioare autentice. Îndepí£rtat de zgomotul şi beţia Romei, confruntat cu valorile geţilor - religia monoteistí£, viaţa simplí£ şi credinţa cí£ fericirea adeví£ratí£ se gaseşte dincolo de moarte - poetul îşi dí£ seama de perisabilitatea tuturor concepţiilor care înainte îi pí£reau imuabile, chiar şi cele privitoare la Cetatea Eterna.

Cu toate cí£ Ovidiu reuşeşte sí£ se situeze, ca urmare a exilí£rii, în afara timpului obişnuit, trecerea acestuia lasí£ urme dureroase în carnea sa, şi bineînţeles cí£ tocmai nostalgiile, îndrí£gostirile, tristeţile şi micile bucurii ale poetului sunt cele care îl fac uman şi dau veridicitate personajului. Prin urmare, cartea se remarcí£ printr-o densitate şi o forţí£ a trí£irilor neobişnuite, care ţin cititorul lipit de pagini (şi, sper, de plají£ şi mare). Nu este însa numai o examinare a interiorului uman, cí£ci romanul abundí£ în amí£nunte istorice şi etnografice, care completeazí£ tabloul unui adeví£rat jurnal.

Ca ultim punct de menţionat: am recunoscut de la început cí£ am avut norocul sí£ îmi cadí£ în braţe aceastí£ carte acum. Norocul a fost, de fapt, atracţia titlului. Iniţial m-am gândit la faptul cí£ Dumnezeu trebuie sí£ fie şi el un exilat, acolo sus. Începând cí£lí£toria prin paginile cí£rţii, am realizat însí£ repede cí£ omul este cel ce se naşte (el pe sine) în exil. "Dumnezeu s-a ní£scut în exil" este o minunatí£ mí£rturie a unei asemenea naşteri.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. sorina spune:

   da, am citit si eu cartea,in franceza, pe vremea cand eram studenta,e, cu adevarat,minunata…:)

   raspunde

  2. C. SÎRB spune:

   Foarte reuşită recenzie! Am citit cartea, chiar că avea un vag parfum de nisip!

   raspunde

  3. jeje spune:

   getii nu erau monoteisti.de unde ai scos-o?

   raspunde

  4. alexandra spune:

   salut,

   @c.sirb: iti multumesc :)

   @jeje:e drept ca nu ma pricep foarte mult la istoria religiilor, insa, ca sa iti raspund la intrebare: 1. din cartea “Dumnezeu s-a nascut in exil”. Din cate stiu eu, religia lor inca ridica ceva semne de intrebare in ziua de azi. Oricum, as presupune ca e posibil si ca anumite elemente sa fi fost (caci vorbim despre o opera de fictiune) adaptate pentru a servi intentiilor autorului – in cazul de fata: crearea unui contrast intre religia romanilor si cea a getilor.
   2. Pentru o parere avizata: Istoria credintelor si ideilor religioase – M. Eliade, 2000, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti – p. 336.

   multumesc,
   alexandra

   raspunde

  5. Mihai spune:

   Cartea se referă la primii creștini dintre geto-daci, deci nu la religia păgână a geto-dacilor.

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro