bookblog.ro

Era turbulenţelor

Scris de • 8 January 2009 • in categoria

0Autor: Alan Greenspan
Rating: Alan Greenspan - Era turbulenţelor rating - recenzii carti
Editura: Publica

(ediţia în limba engleză)

 Alan Greenspan - Era turbulenţelor - recenzie carti
Am avut o mare dilemă atunci când am terminat de citit Era turbulenţelor: să o notez după efectul pe care l-a avut asupra mea în contextul în care m-am împiedicat de multe ori în termeni de specialitate sau să o notez după efectul pe care l-ar fi avut dacă aş fi cunoscut toţi acei termeni?

Soluţia salvatoare a venit în momentul în care mi-am amintit că la baza "notării" mele ( a se citi "acordarea de steluţe") stă măsura în care mi-a plăcut o carte. Şi astfel am ajuns la numărul pe care îl vedeţi sub numele lui Greenspan.

Mi s-ar fi părut o carte minunată

Închipuiţi-vă că sunteţi într-un grup de chirurgi şi unul dintre ei spune la un moment dat "E ca şi cum ai uita să schimbi sutura de 7 cu una de 5 atunci când coşi o inimă" şi toţi de acolo râd. Tu habar nu ai ce înseamnă dar îţi dai seama că trebuie să fie ceva de-a dreptul stupid să uiţi să faci asta. Îţi dai seama din cum a spus-o primul doctor şi din reacţia celorlalţi.

Păstrând proporţiile, cam aceeaşi este situaţia şi la Greenspan. Mi-a fost clar că lucruri precum <"o directivă asimetrică în direcţia ajustării restrictive" >> mi s-ar fi părut mai interesante dacă aş fi ştiut ce înseamnă cuvintele alea multe din citat. Am căutat de multe ori termeni pe care nu i-am înţeles însă cred că Era turbulenţelor rămâne o carte recomandată mai degrabă celor cu câteva cunoştinţe în domeniu.

Care domeniu? Economie. Şi finanţe. Şi iar economie.

China, Rusia, America Latină

Şi Statele Unite, bineînţeles. Ce au aceste ţări în comun? O importanţă majoră în evoluţia economiei mondiale dar în special în cea a Statelor Unite. Iar cel care a fost aproape două decenii Preşedintele Rezervei Federale ştie asta. Practic face o radiografie a economiei Statelor Unite în contextul celei mondiale, pe parcursul anilor în care "a avut grijă de ea" referindu-se, spre sfârşit, şi la prezentul şi viitorul ei.

Sunt aproape convinsă că orice pasionat de economie şi finanţe va găsi interesante subiectele abordate. Globalizare, educaţie, pensionare, guvernarea corporatistă, legile universale ale creşterii economice, criza energetică, sunt lucruri care interesează în general pe multă lume, iar dacă ai şi instrumentele conceptuale necesare înţelegerii lor depline atunci cartea devine una esenţială.

Dar cei fără instrumente?

S-ar putea ca aceia fără instrumente să se găsească în situaţia în care m-am găsit eu: să se hotărască să amâne romanul ăla îmbietor de pe noptieră în favoarea unei cărţi de finanţe. Pentru că citind cartea lui Greenspan mi-am dat seama că sunt unele lucruri pe care am nevoie să le ştiu. Mi-am dat seama că scuza mea suprafolosită, "nu-mi place economia", nu îmi aduce decât neajunsuri, că sunt unele lucruri pe care nu poţi să nu le ştii.

Aşa că, după însuşirea unor concepte esenţiale, vreau să citesc din nou Era turbulenţelor. În faţa unei mărturisiri ca aceasta, nu poţi să nu tragi concluzia că Alan Greenspan este un profesor bun: "Metoda iniţială a pregătirii mele profesionale a constat în a mă scufunda cu totul în amănuntele funcţionării unei mici părţi a lumii şi a deduce apoi, pe baza acestor detalii, modul în care se comportă acel segment din lume."

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. kingquizz spune:

  Este el oare in masura sa ne vorbeasca despre criza economica mondiala. Toata lumea vestica si din SUA il vede vinovat? Spune ceva – piata derivatelor inventata de el.

  raspunde

 2. gia spune:

  M-ai convins pe deplin. Mai ales ca aspectele economice ar trebui sa intereseze pe oricine, asta in cazul in care nu se pozitioneaza a fi strut :D O sa imi adun si eu curajul sa o citesc :)

  raspunde

 3. eugen spune:

  kingquizz, exact asta mă întrebam È™i eu.
  Foarte mulÈ›i economiÈ™ti, investitori, etc. îl învinovăÈ›esc pentru criza curentă È™i critică politicile inaugurate de el. Eu aÈ™ fi cel puÈ›in sceptic la cele spuse în această carte.

  raspunde

 4. V. spune:

  N-am citit versiunea in ro, am citit-o pe cea in engleza, insa din experiente anterioare sunt ferm convins ca traducera e mult pe langa subiect. Va recomand vers. in engleza.

  Am citit o data o carte scrisa de Soros si tradusa in romana. PRAPAD!!!!. mi-am cumparat apoi vers. in engleza.

  In alta ordine de idei modul in care scrie nu pare extrem de complex. Eu sunt in domeniu si poate inteleg mai usor, insa in general cand foloseste termeni de specialitate, el ofera si ceva explicatii imediat. cel putin asa e in engleza :)

  Ciao

  raspunde

 5. O carte lapidara si succinta. Greenspan se face vinovat de multe aspecte ale actualei crize. Le recomad celor interesati de concepte economice, sa consulte Scoala Austriaca de economie. Adevarata scoala liberala de economie. Aceasta ii are ca reprezentanti esentiali pe Misei (vezi site-ul http://www.mises.ro si com) si Friedrich von Hayec, un castigator al Nobelului in economie. Va recomandcu drag sa cititi “Infatuarea fatala”, “Drumul catre servitute”, “Constitutia libertatii”

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro