bookblog.ro

Eradicarea dorinței

Scris de • 20 February 2013 • in categoria

Titlu: Calea spre Nirvana
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 244
ISBN: 978-973-111-354-8
Cumpara cartea

„Calea spre Nirvana” oferă o incursiune în lumea și doctrinele budismului. Pornind de la vechile concepții și teorii exprimate de istorici și călugări, Louis de la Vallee Poussin reconstituie un traseu religios și pe alocuri istoric, cu elemente de antropologie, de la origini și până în prezent.

Cumpără titlul în engleză

Studiind ideatica aborigenilor regăsește pentru prima dată conceptul de reîncarnare. Așa cum la arieni, membri ai unui corp puternic organizat în care familia patriarhală se afla în strânsă relație cu zeii, descoperă rolul omului în relația cu riturile religioase și căsătoria care asigurau fericirea personală după moarte, atât lui cât și strămoșilor săi.

Ideea centrală a cărții este desprinsă de timpuriu prin exemplificarea a ceea ce nu este paradisul spiritual – „acolo unde există lumină, bucurie, veselie și fericire, unde dorințele sunt îndeplinite” - de care i se leagă mai apoi noțiunile de sine și abordarea rațională a budismului în legătură cu ascetismul și calea spre Nirvana. Omul este privit ca un vechicul care transportă dorințele și păcatele sale dintr-o viață în alta. Faptele săvărșite în viața curentă, bune sau rele, conștiente sau inconștiente, ajung să fie redistribuite într-o viață viitoare pentru că cel care renaște este cel care a murit. De aceea tâlharul va renaște sărac iar criminalul va muri violent în conformitate cu cele săvărșite. Totodată, un sfânt care a dobândit multe merite nu e obligat să se bucure de răsplata lor în paradis pentru că el ajunge în Nirvana.

Un stâlp pe care se bazează budismul este constituit de regula lui Buddha care îndeamnă la evitarea răului, la facerea de bine și la purificarea gândurilor.

Sensul Nirvanei este acela de anihilare și astfel putem înțelege vechiul budism care este o disciplină a eliberării din renaștere și moarte, e o eliberare a transmigrației sufletului.

Astfel, atunci când individul renunță la Sine și se desprinde de aspectele lumești, fără a se teme de moarte sau a-și dori să disperare să trăiască, când va putea să își calmeze mintea și gândurile și faptele sale vor fi întrutotul bune fără a se aștepta la o răsplată paradisiacă, abia atunci acesta va putea rupe lanțul reîncarnărilor succesive, anihilând Sinele și atingând starea de Nirvana.

În concluzie cartea lui Vallee Poussin oferă mai degrabă o modalitate prin care individul se poate îndepărta de ocaziile dorinței decât o cale directă spre Nirvana. Totodată aceasta oferă baza de cunoștiințe pentru ceea ce înseamnă budismul și care sunt ideile care îl guvernează.

  • Plusuri

    Celor care doresc să afle mai multe despre concepții budiste și despre atingerea Nirvanei.

  • Minusuri

    Volumul foarte mare de informații îngreunează conturarea unei ideii centrale clare, care pot ajunge pe alocuri să sufoce cititorul și să îl deruteze.

  • Recomandari

    Celor care doresc să afle mai multe despre concepții budiste și despre atingerea Nirvanei.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro