bookblog.ro

Eugenia: România interbelică și antisemitismul

Scris de • 21 October 2019 • in categoria ,

Titlu: Eugenia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 476
ISBN: 978-606-779-563-9
Cumpara cartea

A 19-a carte a scriitorului francez Lionel Duroy prezintă pe larg distrugerile antisemitismului instaurat de naziști în Europa. Însă pentru publicul român romanul este cu atât mai atrăgător cu cât în centrul evenimentelor se află idila dintre scriitorul Mihail Sebastian și tânăra Eugenia.

Protagonista care dă și numele volumului, Eugenia, duce o viață liniștită în Iași, târgul moldav prin excelență, în sânul unei familii de negustori. Deși înconjurați de parteneri evrei, părinții fetei dau dovadă de un antisemitism generalizat la acea vreme, chiar dacă doar la nivel teoretic. Totul se schimbă odată cu ascensiunea legionară, iar dacă unul dintre frații tăi este puternic implicat în mișcare, subiectul nu mai are cum să treacă pe lângă tine.

Pendulând între București și Iași, povestea descrie o Românie interbelică populată de personalități ca Mircea Eliade și Emil Cioran, cu o viață culturală activă și glam, dar în care antisemitismul era ceva frecvent. Fragmentele abundente din Jurnalul lui Mihail Sebastian ne oferă o idee precisă despre ce însemna să fii intelectual evreu și cât de departe mergea respingerea și discriminarea.

Continuându-mi drumul, m-am gândit la Mihail. Când lumea se prăbușea în jurul lui, el se închidea și scria. Fusese privat de toate drepturile, dar nu i se putea lua singurul lucru care îl ținea în viață: scrisul.”

Lionel Duroy a documentat minuțios nu doar atitudinea societății române față de evrei, ci și pogromul din Iași, eveniment care a distrus populația evreilor din acel oraș. România a fost însă doar o piesă din marele puzzle european unde să decizi dacă ești de partea naziștilor sau împotriva lor nu era deloc lucru simplu.

Paginile acestui roman oferă o perspectivă obiectivă asupra momentului în care au intrat rușii în Moldova, de ce o parte a populației i-a așteptat ca pe niște eliberatori, dacă România a fost sau nu una dintre țările câștigătoare în cel de-Al doilea Război Mondial și multe alte subiecte care merită rememorate.

Nu este o carte despre istorie și nici un roman de dragoste, eu l-am citit mai mult ca un roman social construit în jurul unui exponent al clasei de mijloc în România: Eugenia. Iar Duroy a știut foarte bine să-i construiască trăiri și reacții credibile. Venind el însuși dintre-o familie antisemită, explozia dintre Eugenia și părții săi este cum nu se poate mai veridică. La fel și stupoarea protagonistei în fața evenimentelor din Iași și relația sa cu autoritățile.

Nu am menționat foarte multe despre relația de dragoste dintre Mihail Sebastian și Eugenia pentru că parte asta din roman nu m-a convins și nici nu m-a emoționat la fel de tare ca celelalte fațete deja amintite ale cărții.  Este un triunghi amoros - completat de actrița Leni Caler - în care adorația Eugeniei se lovește de introspecția lui Sebastian și de comunicarea lui constantă cu Leni. Dar întreaga sa latură amoroasă este pusă în umbră de fundalul istoric al poveștii.

Eugenia” este o carte pe care o citești cursiv, așa cum ne-a obișnuit editura Humanitas Fiction. În care găsești acel nucleu dur al unei cărți care te face să o recomanzi mai departe persoanei potrivite. Și, bonus, o carte care îți adaugă titluri pe lista de lectură, fie că e vorba de menționarea unor volume în paginile ei sau de nevoie de a mai culege informații despre un subiect anume.

 

  • Plusuri

    Cartea are în spate o documentare temeinică pe care o simți la fiecare pagină.

  • Minusuri

    Au fost situați și dialoguri, mai ales cele intime, care mi-au părut artificiale.

  • Recomandari

    Cititorilor pasionați de istorie sau care vor să-și amintească anumite date fără să treacă prin paginile stufoase a unei cărți de istorie.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro