bookblog.ro

Evadare imposibilă

Scris de • 27 March 2008 • in categoria

0Autor: Lee Child
Rating: Lee Child - Evadare imposibilă rating - recenzii carti
Editura: Humanitas Fiction

Lee Child - Evadare imposibilă - recenzie carti"Întorceam febril paginile, încercând să ţin pasul cu răsturnările de situaţie ale celui mai bun thriller pe care l-am citit în ultimul an."

Deşi nu este ceva obişnuit pentru mine, acest citat de pe coperta 4 (nu ştiu şi nici nu are importanţă al cui) m-a convins că vreau să citesc cartea. Aveam de ales între o cărticică ce părea puţin mai profundă şi o cărţulie care se anunţa relaxantă şi "distractivă". Asta în ciuda titlului de film de mâna a 2-a din grila Pro Tv-ului. Filosofia va trebui să mai aştepte puţin deci.

Seria Jack Reacher

În titlul ei original mult mai potrivit (cine a tradus titlul?!?) Die Trying, cartea este una din - înţeleg - cele 10 cărţi care îl au ca personaj central pe Jack Reacher, maior în rezervă acum (nu aflăm de ce a "demisionat"), încă tânăr, crescut pe terenurile de antrenament ale armatei. Omul ăsta este atât de bun, încât poţi să juri că nu a fost inspirat dintr-un caz real. Ştie cum să manipuleze pe oricine chiar din poziţia "atacatului", are o logică uimitoare, observă fiecare detaliu (şi găseşte întrebuinţări pentru te miri ce obiect), are o mentalitate de învingător, cunoaşte armele la perfecţie şi este un ţintaş absolut desăvârşit.

Partenera lui de roman, Holly, nu este mult mai prejos. Proaspăt agent FBI (în departamentul economic, ce-i drept) a fost crescută în apropierea terenurilor de antrenament ale armatei datorită tatălui sau, general şi preşedintele statelor majore reunite. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că este fina preşedintelui Statelor Unite ale Americii, vă daţi seama că a făcut tot posibilul să iasă din umbra imaginii celor doi.

Răpirea din Chicago

Văzând-o că se chinuie să iasă dintr-o spălătorie cu nouă umeraşe într-o mână şi o cârjă în cealaltă, Jack Reacher, aflat în plimbare, se oferă să o ajute pe Holly până la maşină. Mişcare greşită, pentru că în următorul moment sunt răpiţi, şi transportaţi într-o dubă aproape trei mii de km în trei zile. Fără să ştie care este motivul şi nici încotro se îndreaptă.

Abia când ajung la destinaţie într-un loc între munţi, râpe şi păduri, deci cu obstacole naturale imposibil de trecut de necunoscători, află ce se întâmplă de fapt. Un tip supărat pe guvernul american, care vrea să îi subjuge pe oameni, să împingă la sinucidere clasa mijlocie prin controlarea băncilor, şi alte teorii din astea ale conspiraţiei care implică şi guvernul Naţiunilor Unite, a format Miliţia din Montana, un grup de vreo 100 de soldaţi, cu femei şi copii, care trăiesc în regim de armată şi care urmează să îşi declare independenţa pe 4 iulie. Şi cum Holly este very important person, este tocmai ostaticul de care are nevoie.

Printre rânduri

Cartea descrie încercările celor doi de a evada, mereu zădărnicite de câte o răsturnare de situaţie; nu de puţine ori am avut tendinţa de a sări peste câteva rânduri şi replici din cauză că nu mai aveam răbdare până aflam ce se întâmplă. Ar fi fost însă o mişcare greşită pentru că fiecare rând îşi are importanţa lui.

Lăsând la o parte însă modul în care cartea ţi se "lipeşte" de mâini, eu una am găsit şi ceva "profunzime" ascunsă printre rânduri. Mai ţineţi minte cum comentam la şcoală texte, dar ne întrebam mereu dacă săracul scriitor s-o fi gândit măcar la ce extrăgeam noi din rândurile lui? Am avut din nou acelaşi sentiment, dar asta nu minimalizează "cantitatea" de motivaţie pe care mi-a dat-o cartea.

L-am văzut pe Reacher cum îşi păstrează calmul, cum evaluează toate posibilităţile, cum pentru a nimeri o ţintă la 800m ştie că reuşita "Începe cu chimia, depinde de ingineria mecanică, implică optică, geofizică şi meteorologie. Dar totul este guvernat de biologia umană." (şi nimereşte la 1000m). Am văzut ce înseamnă să ai voinţă, să devii excelent în ceea ce faci, să lupţi şi câte poţi face şi câţi oameni poţi conduce de unul singur dacă crezi cu tărie în ideea ta (chiar dacă e greşită).

Mă îndoiesc că Lee Child a vrut să sublinieze aceste aspecte, nu cred că a vrut neapărat ca romanul lui să fie mai mult decât de "divertisment" dar mie mi-a dat un avânt de care momentan duceam lipsă.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Miron spune:

  Felicitari pentru recenzie, Raluca! Intr-adevar, motivatia apare din lucruri aparent nesemnificative si in momente total neasteptate.

  raspunde

 2. Raluca spune:

  Multumesc Ovidiu :) . Da, nu m-as fi asteptat sa gasesc ceva profund intr-o carte de actiune.

  raspunde

 3. Silvia spune:

  O carte cu adevarat captivanta. Merita citita.

  raspunde

 4. Virus sau Katalin spune:

  In prezent sunt 13 carti in seria Jack Reacer (au mai aparut Bad luck and trouble, Nothing to lose si Gone tomorrow), eu le-am citit pe toate cele patru traduse (Capcana Margrave (Killing Floor), Evadare imposibila (Die Trying), Sa nu gresesti (Without Fail) si Nimic nu e usor (The hard Way)).
  Probabil pentru ca am citit-o prima sau probabil pentru ca asa e, cred ca Evadare imposibila e cea mai buna carte a lui Lee (din cele 4 traduse). Si, cum spunea Silvia, e o carte cu adevarat captivanta ce merita citita. Daca ai citit mai multe carti de Lee Child, nu ai impresia ca se repeta actiunea dar sunt alte personaje, fiecare carte vine cu o idee noua, un complot, un secret, o rapire(in cazul Nimic nu e usor), o tentatie etc.
  Pot sa afirm cu convingere ca Lee Child e cel mai bun autor de romane politiste care, pe buna dreptate, intra in categoria “thriller & mystery”. Si, cum spunea “Mirror”: <>

  App de “demisionarea” lui Jack din armata, in Capcana Margrave, aflam ca Jack a fost pus pe liber deoarece, dupa incheierea razboiului, nu mai era nevoie de o armata, iar SUA a redus efectivele la minimum, Jack Reacer ramanand disponibil (a se vedea Capcana Margrave, capitolul 2).

  raspunde

 5. Oana spune:

  Am citit toate romanele lui Lee Child. Dar nu am citit Evadare imposibila , carte pe care o caut de un an si desi a aparut la editura Humanitas in 2008,se pare ca nu e de gasit nici la anticariate. Nu stiu cum sa fac rost de de ea, peste tot mi se raspunde ”stoc indisponibil”. Ma poate ajuta cineva sa o cumpar?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro