bookblog.ro

Există o iubire din care nu ne mai revenim niciodată

Scris de • 28 June 2023 • in categoria ,

Librăria din Teheran

Titlu: Librăria din Teheran
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 351
ISBN: 978-973-34-1416-2

Librăria din Teheran este o poveste minunată care poate fi încadrată în categoria ficțiune istorică. Întotdeauna mi-a plăcut această categorie literară pentru că, de cele mai multe ori, reușește să contureze o epocă istorică, împrumutând elemente din realitate, în paralel cu crearea unei povești cu personaje imaginate care dau viață unor contexte istorice și a unor locuri și momente. Într-un fel, ficțiunea istorică se joacă cu ceea ce este mai bun din două lumi diferite: informația istorică și imaginația autorului.

Acesta este și cazul cărții scrise de Marjan Kamali, scriitoare iraniană, care s-a născut și a trăit în străinătate. Este povestea a doi îndrăgostiți, Roya și Bahman, care, în Teheranul anului 1953, luptă pentru viitorul relației lor. Visătoare și idealistă, Roya este o adolescentă care iubește cărțile (în special, traducerile în farsi ale marilor opere ale literaturii universale) și își petrece timpul în librăria domnului Fakhri. Aici, îl întâlnește pe Bahman, un tânăr pasionat de poezia lui Rumi și implicat în lupta de modernizare a Iranului. Pe fundalul micuței librării din centrul Teheranului zguduit de lupte politice, demonstrații și schimbări bruște de regim, povestea de dragoste a celor doi tineri înflorește și pare să se îndrepte către un final fericit.

Librăria din Teheran

Roya și Bahman vor să se căsătorească, dar obstacolele nu întârzie să apară. Mama tânărului, care suferă de probleme mentale, se opune vehement căsătoriei, dorindu-și o femeie bogată pentru fiul ei. O lovitură de stat care urmărește înlăturarea premierului Mossadeh schimbă raportul de forțe din societatea iraniană și mulți dintre cetățenii acestei țări se trezesc în închisori sau dispar, pur și simplu. Bahman dispare și el, fără urmă. Totul devine imposibil pentru Roya. În câteva zile, își pierde logodnicul și speranța într-un viitor pe care și-l dorește cu ardoare alături de bărbatul iubit.

Roya și Bahman se vor reîntâlni după aproape șaizeci de ani, în Statele Unite ale Americii și vor petrece împreună ultima noapte din viața lui Bahman, într-un azil de bătrâni.

Librăria din Teheran

„....cerul de întunecă, cortina cade la loc, el pleacă, dar iubirea va continua să trăiască, tinerii vor continua să spere, lupta pentru democrație nu va muri, cărțile lui, cuvintele, biletele, scrisorile, speranța, nu pot muri niciodată. Există o iubire din care nu ne mai revenim niciodată.”

Cartea lui Marjan Kamali este povestea unor destine frânte de tăvălugul istoriei și al deciziilor și alegerilor oamenilor, dar și o poveste despre speranță, iubire și încredere în forța binelui. Este o poveste despre... viață.

Text scris de Raluca Elgyar

 • Plusuri

  O poveste care îmbină informația istorică cu personaje imaginate și vorbește cu măiestrie despre oameni și jocul lor cu viața și moartea.

 • Recomandari

  O carte plină de farmec și emoție, care ne poartă prin Teheranul anilor 1950, prin America sfârșitului de secol XX și prin poveștile de viață ale unor personaje conturate cu finețe psihologică și inteligență narativă.

Categorie: , | Autor: | Editura:Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. You could even do this before you have an idea for the business

  raspunde

 2. age of war spune:

  I really want to learn new things. I can read on

  raspunde

 3. moto x3m spune:

  Thank you for providing such useful information. I’ve been having trouble coming up with many questions about this topic. I’ll stick with you!

  raspunde

 4. xcellent work! I eagerly anticipate the featured articles in this publication.

  raspunde

 5. Your careful study and attention to detail were clear, and they gave your arguments a lot of weight

  raspunde

 6. papa's games spune:

  The article says some very important things that seem so vital.

  raspunde

 7. Thanks for your post. I’ve been thinking about writing a very comparable post for the past few weeks, I’ll probably keep it short and sweet and link to it instead if it’s good. Thank you.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Dolly Alderton - Fantome

Copyright ©2011 Bookblog.ro