bookblog.ro

Există undeva o lume mai bună

Scris de • 22 July 2020 • in categoria

Titlu: Călătoria Cilkăi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 406
ISBN: 978-606-779-658-2
Cumpara cartea

Călătoria Cilkăi este o poveste despre cele două mari experimente totalitare ale secolului trecut – fascismul și comunismul. Dar, este mai mult decât atât: este o poveste despre speranță, despre puterea oamenilor de a rezista fizic și mental în confruntarea cu Răul și despre complexitatea spiritului uman pus, de multe ori, în fața unor alegeri imposibile.

Cartea pornește de la întâmplări reale petrecute în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau şi de la mărturii ale prizonierelor din Gulagul sovietic. Este o continuarea a unei alte cărți de excepție, Tatuatorul de la Auschwitz (citește recenzia), care a cunoscut un succes internațional, fiind vândută în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume. Este meritul incontestabil al scriitoarei Heather Morris de a fi avut curajul să se aplece asupra acestor povești cutremurătoare și de a le transpune în pagini răscolitoare nu numai prin faptele prezentate, cât și prin stilul direct și puternic al narațiunii.

photo credit: Andreea Luca

photo credit: Andreea Luca

Cilka este o fată inteligentă, frumoasă, de șaisprezece ani atunci când este adusă la Auschwitz. Doi ani mai târziu, lagărul este eliberat de armata sovietică, iar povestea Cilkăi pare că se îndreaptă spre un final fericit, în care viitorul există din nou. Doar că istoria decide altfel. Este acuzată de colaborare cu ofițerii naziști de la Auschwitz, fără ca cineva din tabăra învingătorilor să își dea silința să înțeleagă traumele prin care au trecut și compromisurile pe care tinere femei, precum Cilka, au fost obligate să le facă pentru a supraviețui.

Astfel, protagonista cărții ia drumul Gulagului sovietic, imediat după cei doi ani petrecuți în lagărele naziste. Acest fapt în sine ar fi putut ucide mulți oameni, dar Cilka va găsi puterea de a rezista. La Vorkuta, în Siberia, ea ar trebui să petreacă următorii cincispreze ani din viață și să facă față nu numai condițiilor mizerabile din lagărul sovietic, dar să se confrunte și cu trecutul, cu pierderea tuturor oamenilor dragi, cu traumele produse de celălalt univers concentraționar. Cartea alternează prezentul cu imagini ale trecutului, iar cititorul este pus în situația de a pendula în imaginație între două tărâmuri ale Răului absolut.

Observă privirile fixe, triste şi ameninţătoare. Înţelege. Încă o baracă plină de prizoniere, mai multe guri de hrănit, mai mulţi oameni cu care să te lupţi pentru muncile mai uşoare. Celor nou-sosiţi le va fi cel mai greu să-şi găsească locul în ierarhie, până când nu vor mai fi nou-sosiţi. Ea fusese o veterană în celălalt loc – ea şi celelalte fete slovace care au supravieţuit. Le văzuseră pe toate. Rămăseseră în viaţă. Se întreabă dacă poate găsi un mod de a îmbunătăţi mai devreme statutul ei şi al Josiei fără să iasă în evidenţă. Sau poate că tocmai din cauza unor astfel de gânduri se află aici. Poate că munca silnică e ceea ce merită.”

Călătoria Cilkăi este un roman extrem de bine documentat, captivant și răscolitor. La finalul cărții, puteți găsi un capitol care oferă informații suplimentare nu numai despre personajele principale ale cărții, dar și despre experiența Gulagului sovietic. Este o lecție de istorie pe care nu avem voie să o ratăm.

Lecția de supraviețuire pe care Heather Morris ne-o propune în Călătoria Cilkăi (ca și în Tatuatorul de la Auschwitz) este valoroasă și importantă în lumea noastră, o lume care pare să fi pierdut, din nou, busola corectă a principiilor morale, a disciplinei și a rezistenței în fața Răului. Ceea ce oferă speranță este, poate, replica Cilkăi: „Există undeva o lume mai bună. Am văzut-o. Mi-o amintesc.”

  • Plusuri

    Documentarea excepțională realizată de autoare pentru scrierea acestei cărți.
    Stilul narativ puternic, limpede, răscolitor.

  • Recomandari

    O carte necesară pentru înțelegerea corectă a celor două mari universuri concentraționare ale secolului trecut.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro