bookblog.ro

Femei în ţara bărbaţilor

Scris de • 20 January 2010 • in categoria

0 recenzie
Autor: colectiv
Subtitlu: Al doilea sex în 23 de episoade
Rating:  rating - recenzii carti
Colecţiile Cotidianul, Editura Univers
Anul apariţiei: 2008
432 pagini
ISBN: 978-1-60257-090-0

De ce sunt femeile, femei?

Poate fi sexul tot un determinat cultural, mai mult decât unul genetic/biologic? Pentru că sunt o partizană a teoriilor antropologice şi sociologice, care vorbesc despre determinare culturală şi despre relativism de gen, nu pot decât să îmi încep aserţiunea printr-un citat din prima autoare inclusă în această colecţie de scrieri nicidecum feministe, ci despre femei: Nu te naşti, ci devii femeie. Nici un destin biologic, psihic, economic nu defineşte înfăţişarea pe care şi-o asumă în mijlocul societăţii femela specie umane; ansamblul civilizaţiei elaborează acest produs intermediar între mascul şi castrat care este îndeobşte calificat drept feminine (") (Simone de Beauvoir - Al doilea sex).

Femeia este un produs socio-cultural. Se vorbeşte adesea în sintagme precum "eternul feminin", "misterul feminin", "sexul frumos", "sexul slab" - toate fiind elaborări ale unei societăţi care creează imagini, însă aceste imagini nu sunt general valabile, pentru că ideea de femeie îşi are propriile traduceri în funcţie de popor, regiune, religie. Un singur lucru este cert, este o discuţie amplă, un subiect de studiu de câteva zeci de ani, care nu cred că va produce vreodată un adevăr absolut sau un final incontestabil. De aceea, departe de mine intenţia de a face un studiu de gen, ci mai degrabă dorinţa de a prezenta o carte ce ridică multe semne de întrebare, şi probabil la fel de multe sprâncene, tocmai pentru că este o colecţie de fragmente din scrieri care la vremea la care au fost publicate, au stârnit revoltă şi au pus în funcţiune noi prejudecăţi în rândul ambelor sexe.

Titlul pe care coordonatorii colecţiei l-au ales atrage atenţia tocmai acestor prejudecăţi ce activează mecanismele complexe ale societăţii prin raportare la sex şi la definirea acestuia în termeni culturali - femeile au fost întotdeauna "cetăţene" ale unei mari ţări masculine, fapt ce, dincolo de bine şi rău, a produs adevărate capodopere literare precum Al doilea sex, Doamna Dellaway, Mândrie şi prejudectă etc. De altfel, colecţia reuneşte nume precum Jane Austen, Simone de Beauvoir, George Sand, Mary Shelley, George Elliot, Virginia Woolf ş.a.m.d.

Lectura acestor proze scurte, eseuri, fragmente de roman, scrieri memorialistice este fascinantă, în ansamblu, pentru că surprinde acel "air de temps" al Occidentului, dar şi al Orientului pentru a prezenta o multitudine de perspective asupra ipostazelor feminine - femeia singură, femeia inteligentă, mama, sclava, sora, iubita, femeia independentă, femeia în oglindă, femeia vorbind despre femeie, femeia vorbind despre literatură, femeia creatoare. Spuneam la început că nu este o colecţie de feminism concentrat, tocmai pentru că autoarele prezentate aici (ale căror vieţi pot fi considerate, de asemenea, literatură), pline de excentricităţi sau dimpotrivă încercând să se adapteze vremurilor, reuşesc să adopte o atitudine ce pune la îndoială însăşi condiţia lor, reuşind de multe ori să analizeze "la rece", cu obiectivitate şi precizie, conceptul de "femeie", chestionându-l, asumându-l sau descotorosindu-se de el. Mai mult decât atât, este interesant faptul că cei ce au compus colecţia, au ales să o deschidă cu o introspecţie lucidă, aproape clinică asupra celui de-al doilea sex, pentru a o finaliza cu o prelegere despre femei şi literatură ce începe prin a statua trei direcţii de interpretare ce se pot aplica şi pentru colecţia în cauză - Titlul "Femeile şi Romanul" ar putea însemna, şi poate că exact asta aţi avut în minte, femeile şi felul lor de-a fi. Sau femeile şi genul de roman pe care-l scriu. Sau femeile şi genul de roman care se scrie despre ele. Sau ar mai putea însemna că aceste trei idei sunt indisolubil legate (...).

Putem conchide că această colecţie reprezintă toate cele trei direcţii, fără a fi exhaustivă, ci doar înfăţişând părţi ale "misterului" feminin care, până la urmă, nu trebuie nici înţeles, nici deconspirat, ci pur şi simplu acceptat ca atare în virtutea complementarităţii celor două sexe. Iată că nu am dat un răspuns întrebării-subtitlu cu care am început "analiza" tocmai pentru că, în materie de gen, cred că fiecare ar trebui să îşi formuleze propriul răspuns, dincolo de prejudecăţi şi determinări bio-socio-culturale.

Scris de Alice Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 18 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro