bookblog.ro

Femeile curajoase ale lui Churchill

Scris de • 31 October 2022 • in categoria

Titlu: Mesagerul secret al lui Churchill
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 364
ISBN: 978-606-097-070-5

Mesagerul secret al lui Churchill este genul acela de carte pe care nu o poți lăsa din mână. Am citit-o în decurs de două zile și am fost fascinată de personaje, de modul în care Alan Hlad construiește povestea, reușind să țină cititorul cu sufletul la gură, și să-l plimbe prin imaginație în Londra anilor celui de-al Doilea Război Mondial, Parisul sub ocupația nazistă și lagărele de concentrare din Europa.

Așa cum mărturisește autorul însuși, romanul a fost inspirat de curajul și spiritul de sacrificiu al femeilor din Direcția de Operațiuni Speciale (SOE), așa-numita „armata secretă a lui Churchill”, precum și de un raid aerian, Operațiunea Jericho, pe care Marea Britanie l-a efectuat asupra închisorii din Amiens, unde, în 1944, erau deținuți o sută de membrii ai Rezistenței Franceze, dar și câțiva agenți secreți britanici, condamnați la moarte. Trebuie spus că obiectivul acestui raid aerian era acela de a distruge zidurile închisorii și de a elibera deținuții (sau de a le oferi posibilitatea să fugă) înainte de a fi executați de naziști.

Personajul principal al cărții este Rose, o tânără care lucrează ca dactilografă în buncărul Trezoreriei din inima Londrei, de unde Churchill și echipa sa iau decizii în privința conflictului mondial declanșat de Germania nazistă în anii ’40. Rose vorbește fluent franceza, așa că este solicitată să traducă la o întâlnire secretă dintre Churchill și generalul De Gaulle. Prezența de spirit, inteligența și cunoștiințele temeinice despre Franța sunt observate și apreciate de către premierul britanic care sugerează Direcției de Operațiuni Speciale să o intervieveze pe Rose pentru un post de agent secret. Distrusă de moartea părinților ei într-un raid aerian german și a fratelui ei, fost pilot al Royal Air Force, într-o misiune militară, Rose simte că este datoria ei să facă tot ce poate pentru a contribui la înfrângerea naziștilor și salvarea lumii de o asemenea catastrofă. Devine agent secret britanic și este parașutată în Franța, pentru a ajuta Rezistența franceză.

Mesagerul secret al lui Churchill este o poveste minunată despre curaj, dragoste și spirit de sacrificiu. Și nu în ultimul rând, despre credința că în lupta dintre bine și rău, fiecare contribuție individuală contează, iar eroii pot fi oameni obișnuiți, puși în situații excepționale.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Cercetarea amănunțită și de o foarte bună calitate a surselor istorice pe care Alan Hlad o face pentru scrierea cărții.
    Stilul narativ alert și puternic care te face să nu poți lăsa cartea din mână.

  • Recomandari

    O carte frumoasă care revizitează o perioadă istorică care încă surprinde, în ciuda unei întregi literaturi care s-a scris despre ea.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro