bookblog.ro

Feminism la 4 mâini

Scris de • 11 April 2013 • in categoria

Titlu: Povești cu și despre femei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 584
ISBN: 978-606-579-410-8
Cumpara cartea

Eurile noastre lăuntrice ne însoțesc pretutindeni. Nu ne vom schimba viața doar privind o carte poștală. Trebuie să ne întoarcem adesea la noi însene [...] trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru sentimentele noastre - nu uitați acest lucru! Fericirea sau tristețea noastră depind de felul în care ne strunim coardele sufletești. Nu aruncați vina pe umerii altora! Le permitem celor din jur să ne influențeze într-o măsură mai mare sau mică, dar, în cele din urmă, noi suntem cei care impun regulile.

Cumpără titlul în engleză

Povești cu și despre femei a debutat ca un simplu subiect de conversație între Michelle și Juliet, transformându-se mai apoi într-o adevărată comunitate feminină online. Volumul rezultat este o colecție de filozofii feminine despre viață, o sursă de cunoaștere, o carte care răspunde întrebărilor pe care și le pun femeile pe acest drum numit viață. Imaginează-ți cum ar fi să poți cere sfatul tuturor femeilor din lume! Ei bine, nu-i nevoie să îți imaginezi, poți avea acces la povețele lor pur și simplu citind această carte, fiindcă cele două scriitoare irlandeze au pătruns în mintea a aproximativ o mie de femei din toate colțurile lumii și-au adunat experiențele lor.

Printre poveștile acestor femei e locul unde te simți acasă. Aici ești frumoasă și fără tocuri, ruj sau părul întins cu placa. Te descalți de tot ce presiunea socială îți cere să fii și te îmbraci numai cu tine și-un zâmbet. Aici are cine să te îmbrățișeze sau să îți spună o vorbă bună atunci când el nu te mai sună. Aici nu avem teamă, rușine, competiție, roluri sau ierarhii. Suntem femei și asta ne-a adus împreună, navigând pe-o mare a cuvintelor ce ne portă spre descoperirea de sine pe care o căutam de-atâta vreme.

Deși prezentate ne sunt opiniile unor femei obișnuite, ca mine, ca tine, multe dintre ele au darul de a ne pune pe gânduri și a ne schimba măcar un pic perspectiva asupra lumii. Știm cu toții că femeile sunt renumite pentru abilitatea lor de a desfășura mai multe activități simultan. Vivienne nu e de acord, ea susține că e doar un mit care a fost inventat pentru a determina femeile să facă 10 lucruri în același timp în vreme ce bărbații se relaxează cu unul singur, că deh, ei n-au în gene multi-taskingul.

Libertatea este cea mai mare comoară - o altă doamnă ne avertizează că lipsa independenței financiare adesea împiedică femeile să poată evada dintr-o relație abuzivă. Sunt multe alte probleme despre care poate te temi să vorbești cu o prietenă și pe care această lectură ți le poate lămuri. Un astfel de subiect tabu este cel despre oameni toxici. Fiecare are măcar unul în viață, poate chiar cineva la care ții, astfel că nu știi ce-i de făcut.

Dincolo de caracterul său educațional (ție ți-a explicat vreodată cineva că toate femeile trebuie să se ducă la toaletă după ce fac sex, fiindcă uretra este mai scurtă și doar așa pot preveni infecția urinară sau cistita? Da! Cartea abundă în astfel de sfaturi), fiecare pagină mustește de umor, ironie și tot soiul de picanterii: „Când îl văd cum calcă rufele și freacă podeaua mă excit imediat” ni se confesează Frieda, o profesoară de liceu. Mai că-ți vine să-ți pui bărbatul la treabă ca să vezi dacă are același efect.

N-ai cum să nu te lovești din plin de suflul feminist al multor replici, un aspect pe care îl poți chiar percepe ca ușor deranjant dacă te afli printre cele care militează pentru cel mult egalitatea sexelor: „Oare când se vor maturiza bărbații și vor înțelege că o femeie fără bărbat este ca un pește fără bicicletă? Continuați să înotați!”. Iar o replică precum: „Singurătatea este un lux dacă alegerea ei îți aparține” nu știi dacă să te întristeze, să o iei ca pe un sfat subtil sau o dovadă de aroganță.

Povești cu și despre femei este o lucrare educativă, o sursă inepuizabilă de inspirație, putere și înțelepciune feminină. Nu este o carte care se păstrează în vreun colț prăfuit, ci una pe care să o dăruiești mai departe unei femei importante din viața ta, mamei, fiicei, surorii sau verișoarei. Dar nu înainte de a completa paginile goale cu o frântură din înțelepciunea experiențelor tale.

  • Plusuri

    Stilul accesibil, caracterul educativ, umorul

  • Recomandari

    Doamnelor și domnișoarelor ce vor să aibă acces la experiența și sfaturile celor aproape 1000 de femei intervievate

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro