bookblog.ro

Fericirea începe azi

Scris de • 7 May 2013 • in categoria

Titlu: Fericirea începe azi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 437
ISBN: 978-973-707-735-6
Cumpara cartea

O poveste tipică love-hate, cu adolescenți care luptă pentru a se maturiza, probleme desprinse dintr-un thriller hollywoodian și multe momente amuzante printre ele.

Cumpără titlul în engleză

Nu știam la ce să mă aștept după ce am citit prezentările legate de acest roman, mai ales că este comparat cu fenomenul Fifty Shades , însă gândul de a citi o poveste romantică cu adolescenți m-a convins să îmi tratez curiozitatea de această dată. Fericirea începe azi , semnată Jamie McGuire, aduce în prim-plan relația zbuciumată dintre două caractere-tip, fata hotărâtă să își vadă de noua viață și să se reinveteze și băiatul „rău” care pare să fie calea „spre pierzanie”. Atracția este bineînțeles instantă, iar mai mult de jumătate din roman este despre cum își propun să stea departe unul de celălalt, fără prea mari șanse de succes. Ca lucrurile să fie și mai interesante, totul începe cu o relație de prietenie pe care nimeni nu o crede posibilă.

Deși este genul de young-adult romance plin de clișee, de la Travis, playboy-ul plin de tatuaje, care e, în fapt, un neînțeles ce se schimbă pentru fata de care se îndrăgostește, la Abby, fata cu un trecut întunecat, care îl iubește dar îl refuză de frică să nu repete greșelile părinților săi, recunosc faptul că povestea m-a prins. Dialogurile amuzante intercalate cu momentele tensionate sau cu un triunghi amoros deloc credibil, au făcut din această narațiune o lectură facilă, numai bună pentru câteva ore de relaxare. Raportată la gen și la perioada adolescenței este o poveste care surprinde transformările tip coming-of-age, deși abundă în situații exagerate (reacțiile de gelozie ale lui Travis), clișee (momentele melodramatice cu certuri și împăcări, situațiile-limită în care cei doi triumfă etc.) și „realități americane” (viața de college cu implicațiile și traumele aferente).

Intens. Periculos. Creează dependență spun editorii cărții – deși romanul este clar destinat unei categorii de vârstă anume, iar pentru mine acest tagline este un pic prea mult, totuși nu am putut să las cartea jos din mână până nu am terminat-o, într-un amestec de curiozitate și amuzament (se pare că aceste stări au dominat întreaga lectură). Chiar dacă nu au fost răsturnări de situație care să mă surprindă, iar scenele de erotism mi-au reconfirmat puterea stereotipului, am apreciat stilul „zbucium adolescentin” descris prin jocuri, provocări, petreceri și întâlniri de tot soiul în cantina școlii.

Fericirea începe azi este genul de narațiune ușoară, făcând parte din literatura de consum a contemporaneității, numai bună pentru câteva ore la soare sau în mașină. Profunzimile sau scriitura nu își au locul în acest tip de „peisaj”.

  • Plusuri

    Momentele amuzante, ritmul alert și lejeritatea lecturii

  • Minusuri

    Clișeele și stereotipurile de personaje, situații, trăiri

  • Recomandari

    Pentru cititori de romane young-adult sau pentru vacanță

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Neagu spune:

    Lejeritatea de care da dovada povestea de iubire dintre o fata si un baiat este tipica povestilor care capata un final fericit.

    raspunde

  2. Anonimus spune:

    E o lectura chiar foate usoara, o naratiune dusa la extrem ( pe alocuri) si tipic americana, nimic descriere si replici “nasoale”. Personajele sunt conturate foarte putin, chiar si cele principale.
    Cu toate astea, nu am putut lasa romanul din mana si chiar mi-a placut( nu prea stiu de ce ).
    Chiar m-a enervat faptul ca Travis, asa de dur ajunge sa planga si toate cele, e prea paradoxal si chiar neplacut, era mult prea posesiv. E mai rau ca twilight.Dar e un roman erotic, cu scene descrise jalnic.

    raspunde

  3. Anonimus spune:

    Am uitat sa spun ca sfarsitul cartii e exagerat.
    Are o continuare muuuult mai frumoasa. O puteti citi direct pe aia : ” Fericirea mea esti tu”

    raspunde

  4. Alice spune:

    Da, si eu am avut acelasi sentiment, am simtit ca nu o pot lasa neterminata si a avut rol pur de “entertainment” (mi se pare mai potrivit termenul in engleza). Sincer, nu stiu daca as mai continua seria, dar acum sunt curioasa, citind comentariul :)

    raspunde

  5. What a great article, this is the most useful idea for me. However, there is something missing, but fortunatley, I have it, and you should find here 안전놀이터

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro