bookblog.ro

Fiica unui erou al Uniunii Sovietice

Scris de • 25 May 2009 • in categoria

0Andrei Makine Fiica unui erou al Uniunii Sovietice recenzie
Autor: Andrei Makine
Rating: Andrei Makine Fiica unui erou al Uniunii Sovietice rating - recenzii carti
Editura: Humanitas
Anul apariţiei: 2008
Traducător: Ileana Cantuniari
196 pagini
ISBN: 978-973-689-213-4



Oameni vii

Andreí¯ Makine face parte din acea rară specie de scriitori care nu pot sta cuminţi la o radiografie critică. Cine se va hazarda, peste vreo douăzeci-treizeci de ani, să-i supună operele unei analize sistematice utilizând instrumentele contondente specifice, are, credem, toate şansele să se facă de râs.

Desigur, îi pot aduce lui Andreí¯ Makine docte şi somptuoase elogii pentru uşurinţa cu care patinează printre meandrele firii, pentru felul în care acest impecabil povestaş al timpului în fugă te pasează pe nesimţite de la un personaj la altul, în vreme ce, cu mişcări ascunse şi dibace, schiţează un univers pe care-l descoperi întrutotul abia cu ultimul cuvânt al ultimei fraze, pentru modul în care lasă povestea de război la cumpăna inefabilă dintre mărturie şi basm etc.

Dincolo însă de asemenea mirări secundare, "cititorul ideal" al lui Makine va remarca faptul că autorul este complet incapabil să lanseze idei fără rădăcină, bune de epatat criticii, sau imagini gratuite, bune de epatat domniţele pasionate de lecturi estivale. Culisele paşnice ale dansului macabru al istoriei, uitarea ce limpezeşte existenţa, mărirea şi decăderea care vin şi pleacă tiptil, izvoarele şi respiraţiile vieţii (în îmbietorul aer de nostalgie rusească), părinţii care dor şi mor ("Olia nu ştia că, văzută din profil şi împotriva luminii, imaginea chipului ei părea aproape transparentă şi de o fineţe tinerească, amintind de chipul mamei ei la aceeaşi vârstă. Dar asta doar taică-său putea să vadă") - iată traseele pe care autorul rus le preferă în locul unei scriituri ce ar fi putut lesne deraia, în lipsa geniului, într-o proză de consistenţa unei savarine.

Povestită cu tandreţe (imposibilă această tandreţe în lipsa unei diabolice precizii) şi neavând superbia stratosferică din Muzica unei vieţi sau din Pământul şi cerul lui Jacques Dorme, Fiica unui erou al Uniunii Sovietice - vorbeşte despre oameni vii. Mediocri, da, păcătoşi, sigur, dar nu smulşi de sine. Un fapt pe cât de banal, pe atât de rar în proza contemporană, fixată iremediabil în analiza lipsei fiinţei din om. Ceea ce sperăm că îl va feri cât mai mult pe Makine de cât mai multe radiograme maladiv-abstracte.

Scris de Silviu Man

Categorie: | Editura:



Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. peppy spune:

    Foarte greoaie exprimarea din articol. Sa il citesti dureaza mai mult decat a durat cartea despre care se face vorbire.
    Si mie imi plac savarinele!
    :D

    raspunde

  2. Mona spune:

    Nu pot spune că subiectul cărţii mă va face peste 10 ani să o recitesc, acesta este şi motivul pentru care am citit articolul. Am vrut să văd o părere, să spunem, avizată. Este adevărat, cartea este bine scrisă.
    Articolul, în schimb, mi-a plăcut. A fost suficient de lung cât să nu mă plictisească, iar aşezarea cuvintelor implică o adâncime insesizabilă pentru un cititor superficial. Baftă!

    raspunde

  3. cristina spune:

    Daca sa adus vorba despre Rusia si trecutul sovietic eu recomand sa citesti cartea Annei Politkovskaia, “Rusia lui Putin”. E mai buna ca orice fictiune care vorbeste despre neocomunismul de azi al Rusiei lui Putin. E o sugestie…

    raspunde

  4. Pingback: Revista blogurilor,20 iulie-2 august

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro