bookblog.ro

Floarea întunecată

Scris de • 27 November 2015 • in categoria

Titlu: Floarea întunecată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-600-834-1
Cumpara cartea

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1932, John Galsworthy nu s-a numărat niciodată printre scriitorii ale căror opere m-am înghesuit să le citesc. Poate fiindcă este prea clasic, sau poate fiindcă refuz eu cu îndârjire să prioritizez laureații oricăror premii (cu excepția Hugo, Nebula și altele ce se acordă pentru opere fantastice sau SF, bineînțeles!).

Cu toate acestea, știind că este unul dintre autorii favoriți ai mamei, care nu pierde nici o ocazie să-mi repete cât este de minunat reprezentată natura umană în Saga familiei Forsythe – de exemplu, mi-am zis să-i acord o șansă, din pură curiozitate. Am ales Floarea întunecată fiindcă, spre deosebire de preferata mamei, nu este o carte imensă, urmată de altele două, lucru care mi-ar face o deosebită plăcere dacă în acestea ar fi vorba despre rivalități între case și treburi elfești.

Ori în opera lui Galsworthy, nici vorbă! Trebuie totuși să recunosc că autorul nu a dus lipsă de capacitate de analiză și sinteză, și că observațiile sale psihologice l-au ajutat enorm în construirea unor personaje arhetipale, demne de prezentat în critica literară drept standarde pentru o anumită perioadă din evoluția unei anumite clase sociale.

John_Galsworthy_2

Mai precis, Floarea întunecată se dedică unei mari părți din viața unui sculptor, pe numele său Mark Lennan. Împărțită în trei, Primăvara, Toamna și Iarna, capitolele corespund acelor perioade caracterizate de tinerețe, maturitate și, în sfârșit, bătrânețe. Etapele acestea progresive au și un numitor comun: iubirea, pe care protagonistul are șansa de a o simți sub diverse forme și în felurite chipuri – și neșansa de a nu fi niciodată împlinit în alegerile sale.

Romanul este dramatic prin zbuciumul sufletesc încercat de acest personaj, prin trăirile sale contradictorii și prin veșnica interpelare a destinului, mai degrabă decât prin faptele descrise. Pornind de la aventura de tinerețe, când tânărul Lennan se îndrăgostește de nimeni alta decât de soția mentorului său, și sfârșind cu fiorii simțiți spre bătrânețe, când, deși însurat și la casa proprie, îi cade cu tronc o tânără care ar putea să-i fie fiică, Galsworthy descrie, în fond, condiția umană, caracterizată de o perpetuă nemulțumire și de un zbucium continuu pentru a atinge ceea ce nu poate fi atins.

Proza este puternic marcată de lirism, de metafore grăitoare, cu predilecție înfățișând „floarea întunecată a pasiunii”, pasiune pe care Lennan și-o reprezintă ca pe o garoafă de un roșu purpuriu, închis. Poate servi drept studiu social și personal, dar aduce și elemente interesante pentru perioada respectivă, cum ar fi, spre exemplu, încercarea protagonistului de a-i explica soției sale că un bărbat poate avea o aventură, în timp ce-și iubește mai departe consoarta.

Cu siguranță, pentru vremea în care a scris, și mai ales pentru un scriitor britanic, Galsworthy poate fi considerat, dacă nu vizionar, măcar sincer și obiectiv.

 • Plusuri

  Firul narativ este simplu și ușor de urmărit, personajele sunt tipice și deci rareori aduc surprize, fie ele plăcute sau neplăcute

 • Minusuri

  Clasic până la cotor, este un roman de citit într-o după-amiază ploioasă de toamnă, neapărat cu o cană de ceai și/sau o pisică alături

 • Recomandari

  Pentru pasionații de clasici, în special, britanici, de natura umană și de condiția ei în literatură.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Cred că ar trebui să ne intereseze pe toți, tineri sau bătrâni, condiția umană… Pentru asta, romanele clasicilor sunt inegalabile. Măcar Forsyte Saga a lui Galsworthy și Comedia Umană a lui Balzac ar trebui să fie citite și de cei care refuză cu îndârjire… ☺

  raspunde

 2. Rodica Gavril spune:

  Cum eu sunt mama de care Iulia amintea in recenzie, mi se pare firesc sa adaug si un comentariu. Intr-adevar, Galtsworthy este unul dintre autorii mei clasici si britanici preferati, si asta tocmai pentru ca a stiut, ca nimeni altul, poate, in vremea lui, sa patrunda in tainele sufletului uman si sa i le dezvaluie cititorului, fara sa evite zbaterile si chinurile care il framanta permanent. Si Iulia a reusit, inca o data, sa surprinda exact aceasta calitate a autorului, care il impune celor impatimiti de lectura!

  raspunde

 3. Felicia spune:

  Primavara, Vara si Toamna
  Toate simturile erau activate. Efectiv simțeam mirosul florilor descrise

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro