bookblog.ro

Fragmente dintr-un carnet găsit

Scris de • 7 May 2009 • in categoria

0 Mihail Sebastian fragmente dintr-un carnet gasit recenzie
Autor: Mihail Sebastian
Rating: Mihail Sebastian Fragmente dintr-un carnet gasit rating - recenzii carti
Editura: Humanitas
Anul apariţiei: 2005
76 de pagini
ISBN:973-50-0917-X


Fragmente dintr-un carnet găsit a marcat debutul scriitoricesc al lui Mihail Sebastian, o carte scrisă la 25 de ani, neatinsă de dramele din paginile Jurnalului. Diferenţa dintre acest mic roman de început şi amplul jurnal de mai târziu este că primul stă sub semnul libertăţii. Povestea e simplă: naratorul găseşte pe podul Mirabeau un carnet cu coperţi negre, pe care-l citeşte imediat şi-l traduce pentru ceilalţi. Dar nu pe tot, doar fragmente alese.

Deşi firav (are doar 76 de pagini, brăzdat şi de fotografiile lui Sebastian la diferite vârste), Fragmente" adună, dacă nu toate, măcar cele mai importante revolte şi patimi ale unei generaţii, dintre care, pregnante, reies înclinaţia către autenticitate şi exerciţiul introspecţiei. Deghizate în pure reflecţii despre viaţă, mărturisirile personajului lui Sebastian îl vor alina pe junele dilematic, aflat într-o hulpavă căutare de răspunsuri.

Naratorul prinde în note scurte şi de impact - nu rareori găseşti expresii memorabile - toată banalitatea şi insignifianţa "celor lumeşti", vorbind cu aceeaşi nonşalanţă despre călătorii, prietenie, necazuri, relaţia cu Dumnezeu, iubire sau cărţi. Ca o caracteristică, din toate însemnările reiese cu precizie acea aroganţă, "fumurile" specifice vârstei tinere. Nu este vorba de certitudini, ceea ce ştie cu siguranţă tânărul narator este că nu ştie nimic. Felului în care-şi exprimă totuşi opiniile îi lipsesc nuanţele: naratorul este categoric, spune exact ceea ce vrea să spună: "Dintre toate avariţiile, pe asta o urăsc cel mai tare: să agoniseşti bucăţi de viaţă pentru mai târziu, ["], pentru momentele de plictiseală eventuală. Nu sunt eu în stare să fac asemenea economii. Muşc dintr-un măr atât cât am poftă: pe urmă, ["], îl arunc".

Umilinţa ratării l-a ocolit pentru că nu s-a "socotit niciodată sortit unui anume drum". Dimpotrivă, viaţa lui e mai mult consecinţa unei "potriveli", hazardul este cel ce face jocurile. Amorurile nu sunt decât detalii,mizeriile, parte integrantă a firii sale aventuriere, crizele, doruri de a "rupe" o situaţie, o stare de fapt devenită insuportabilă ("Eu n-am avut crize sufleteşti. Am avut doar anotimpuri").

Singurătatea, receptată acut în Jurnal, este asumată aici cu voluptate, îmbinându-se armonios cu fericirea de a fi el, unic şi irepetabil: "Tragedia de a nu fi înţeles? Nu cunosc. Vreţi să spuneţi plăcerea, patima, extazul de a nu fi înţeles. Să te simţi unic, baricadat în tine, impenetrabil, singur cu superstiţiile tale, cu simbolurile, cu semnele, cu idolii tăi"Doamne, mă întreb cu ce am meritat atâta fericire!"

Cititorul s-ar putea întreba pe bună dreptate unde e viaţa, unde respiră naratorul şi pe cine atinge acest făuritor de idei. Cum acumularea de experienţe îi repugnă, aşa cum am văzut mai sus, personajul lui Sebastian se limitează la a consemna câteva evenimente: un el murdar şi beat şi-o ea elegantă şi cuminte, "să treci în goana unui automobil pe lângă o fereastră care se deschide", femei cu braţele goale ieşind de la teatru etc. Gustul de a-i observa pe ceilalţi este vădit, deşi există o oroare făţişă faţă de explicaţii, naratorul preferând misterul, tăcerea, simbolul.

Acest mic roman bucură datorită spiritului din cuvinte, este "o bucurie la un colţ de destin", tocmai prin căutarea formulării juste (cred că "just" este un cuvânt foarte drag lui Sebastian) şi este cu neputinţă să nu te simţi implicat şi frământat. Mai ales atunci când eşti îndrăgostit de Sebastian.

Scris de Ioana Ristea

Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Stefan spune:

    sunt curios daca ar fi tradus tot ce era intre copertile alea negre ce se intampla…cartea atsa o recitesc si o tot recitesc si tot frumoasa e…are in ea ceva din atitutudinea mea….f tare!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro