bookblog.ro

Ghidul parfumului

Scris de • 1 April 2008 • in categoria

0Autor: Rebecca Veuillet-Gallot
Rating: Rebecca Veuillet-Gallot - Ghidul parfumului rating - recenzii carti
Editura: Pro Editură si Tipografie

Rebecca Veuillet-Gallot - Ghidul parfumului - recenzie carti"Eleganţa nu este posibilă fără parfum. El este accesoriul invizibil, ultimul şi cel ce nu poate fi uitat." (Coco Chanel) Nu cred că sunt multe persoane care să nu fie de acord cu această afirmaţie. De altfel, majoritatea parfumurilor sunt făcute de casele de modă deci e clar că hainele şi parfumul sunt menite să fie împreună.

Parfumul este de ajuns şi singur

Întrebată ce poartă în pat, Marilyn Monroe a dat un răspuns care este încă citat: "Două picături de Chanel No. 5.", făcând acest parfum faimos şi întărind concepţia privitoare la importanţa de netăgăduit a parfumului în general.

Într-adevăr, mai mult decât un simplu accesoriu, parfumul devine o marcă a personalităţii fiecăruia. De multe ori mi se întâmplă ca atunci când miros un parfum pe care l-am mai întâlnit la cineva să spun "Miroase a X". Însăşi autoarea spune în prefaţă: "Mai mult decât o mireasmă el este o adevărată emoţie închisă în flacon". Mirosurile pot trezi cele mai multe amintiri, cele mai multe senzaţii, mai multe decât orice alt stimul.

Ce poţi afla din carte

Creator-junior de parfumuri, autoarea pare a fi şi o scriitoare destul de bună. Deşi cartea este un ghid şi nu un roman, nu puţine au fost momentele în care construcţia frazelor şi cuvintele folosite (aici un merit destul de însemnat îl are şi traducătorul) m-au făcut să simt mirosul parfumului. Şi de îngrijorător de multe ori am spus "Vreau parfumul asta!".

Altceva care mi-a plăcut foarte mult este modul organizat în care autoarea prezintă parfumurile. Împărţite în şapte categorii mari, cu multe subcategorii, sunt convinsă că am citit despre toate tipurile care există. Mai mult decât atât, sunt prezentate toate "ingredientele" celor mai mult de 400 de parfumuri, astfel încât îţi poţi da seama dacă ţi-ar plăcea unul din ele chiar fără să-l mirosi!

Nu un ghid sec despre lichide mirositoare

Rebecca Veuillet-Gallot nu se opreşte la a descrie notele parfumurilor. Oferă informaţii despre materialele textile care scot în evidenţă aromele, culorile cu care se potriveşte un parfum, anotimpul şi momentul zilei ideale pentru a îl purta şi de asemenea genul de persoană căreia i se potriveşte.

Însă ceva cu totul deosebit sunt poveştile din spatele unor parfumuri care fac ghidul de faţă foarte uşor de citit. De exemplu, există un parfum cu numele unui roman de Saint-Exupery, unul care omagiaza succesele aviaţiei de la acea dată, o mulţime care au fost create pentru diverse femei, şi unul inspirat chiar de Taj-Mahal. Ba mai mult, chiar şi unele flacoane au poveştile lor.

De ce aş cumpăra un ghid de parfumuri?

Un motiv pur egoist ar fi pentru a-ţi da seama ce fel de parfumuri preferi şi a te asigura prin urmare că primeşti cadoul care trebuie. Asta în cazul în care te-ai plictisit de sticluţele pline care stau ca soldaţii pe policioara din baie :)

Lăsând gluma la o parte, însă rămânând în zona "cadourilor", ghidul este folositor celor care fie au de obicei probleme în a alege darul potrivit, fie sunt nevoiţi să ofere un cadou cuiva pe care nu cunosc foarte bine. În mod normal, parfumul nu este alegerea ideală, pentru că poţi greşi foarte uşor, însă cu un astfel de ghid la îndemână şi cu un minimum de informaţii (care este floarea preferată sau chiar parfumul preferat), ai şanse foarte mari să surprinzi în mod plăcut.

Un merit deosebit îl are şi designul, care îl face foarte uşor de folosit: index alfabetic, culori diferite şi poze specifice pentru fiecare capitol, spatieri şi subtitluri vizibile, imagini reprezentative perioadei în care a apărut parfumul, ale unor flacoane sau chiar reclamele de la lansare. De fapt, dacă stau să mă gândesc, chiar şi numai cartea ar fi un cadou foarte inspirat.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. kiki spune:

  Inedita alegere pentru recenzie Raluca… faina si bine-venita! Foarte dragut :)

  raspunde

 2. candid spune:

  Raluca, imi place cum ai prezentat cartea, si nu e pacalela de 1 aprilie, totusi raman fidel lui John Oakes, imi place felul sau spumant de exprimare! Te superi?

  raspunde

 3. Raluca spune:

  kiki, candid: multumesc pentru aprecieri

  candid: nu ma supar, dar cand voi scrie macar jumatate din cate articole a scris el, mai vorbim despre acea fidelitate :) .

  raspunde

 4. Ovidiu Miron spune:

  Adica indemni la infidelitate?:P

  Felicitari pentru recenzie!:)

  raspunde

 5. Raluca spune:

  Ovidiu, la o infidelitate de genul asta, da :p

  Multumesc :)

  raspunde

 6. Iulia spune:

  Vreau si eu cartea!!!!!!Raluca, am avut la dispozitie cartea, si am zis…he, un ghid, cat de interesant poate fi!…si m-ai facut curioasa, zau!

  raspunde

 7. Dragos spune:

  Cartea se adreseaza doar sexului frumos?

  Dragos.

  raspunde

 8. imi place parfumul pt.ca e’ poezie lichida’;omenirea a trecut prin patru predicate-i.e.(id est=adica)afi-a face-a creea si a se autodepasi!-imi plac fiintele care fac parte din microuniversul celui de al treilea predicat!cum de fapt este cazul autoarei rebecca gallot!)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro