Harta spre comoara minții
Scris de Renata Nae • 13 March 2013 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Tony Buzan și Barry Buzan
Rating:

Editura: Curtea Veche Publishing
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Alexandra-Andreea Cork
Numar pagini: 400
ISBN: 978-606-588-048-1

„Creierul uman este un război magic în care milioane de suveici scânteietoare țes un model evanescent, întotdeauna cu sens, deși niciodată constant, o armonie schimbătoare de submodele. Este ca și cum Calea Lactee ar începe un dans cosmic.” Sir Charles Sherrington
De-a lungul timpului am avut mai multe stiluri de a învăța. În gimnaziu îmi plăcea să citesc și să subliniez. În liceu refăceam cu creionul problemele sau îmi făceam rezumate ale lecțiilor. Când am ajuns la facultate volumul de informație a fost mult mai mare așa că am început să transcriu cursurile, apoi treceam la a-mi scoate ideile principale sub forma unei scheme ierarhizate, ca în final să citesc schema și să încerc să-mi amintesc cursul. Dintre toate metodele, aceasta îmi ocupa cel mai mult timp. La master, din cauza lipsei de timp liber, am revenit la citit și subliniat.
Ceea ce am remarcat este că nici o metodă nu m-a mulțumit pe deplin și ca o vină personală, nici nu am încercat mai mult să mă perfecționez la acest capitol.
Tony Buzan ne face cunoștință cu așa numitele hărți mentale, un sistem de planificare și organizare care demonstrează că gândirea arborescentă și schemele euristice derivă din structura fundamentală a creierului și pot îmbunătății dramatic performanțele mentale.
„Hărțile mentale sunt instrumente grafice care folosesc cuvinte, linii, culori, imagini și legături logice pentru a stimula și facilita dezvoltarea ideilor și organizarea informației.”
Se pare că 95% din populația umană cu studii realizează note într-o manieră predestinată să-i plictisească pe ei și pe alții într-atât încât atenția lor se volatilizează și mulți intră într-o stare de inconștiență. Stilul exploziv - expunerea într-o formă narativă a ideilor, stilul listare - notarea ideilor pe măsură ce apar, stilul plan - notarea ideilor într-o succesiune ierarhică compusă din categorii și subcategorii, toate, sunt stiluri de notare care ne fac să ne pierdem puterea de concentrare, să pierdem plăcerea de a învăța, să suferim de plictiseală și frustrare și să ajungem să ne facem note la alte note.
O hartă mentală arată ca o „caracatiță” cu multe brațe. În centru se află subiectul principal de discuție. Pe măsură ce sunt dezvoltate idei legate de tema discuției sunt adăugate ramuri / brațe pentru fiecare subiect. În continuare se pot detalia subramuri și așa mai departe.
Tony Buzan dezvoltă de 25 de ani, conceptul de hartă mentală, pe care el o consideră o fotografie a gândurilor noastre. El spune că fiecare gând generat, crează o „cărare” neuronală, care cu cât este mai des repetată, mai des parcursă, cu atât ea devine mai „bătătorită” mental. Hărțile mentale prezintă felul în care se generează „potecile” noastre mentale și felul în care se organizează mai bine informația pentru a fi reținută. El a ajuns la concluzia că limbajul creierului este limbajul imaginilor și asocierilor, toate generate prin linii curbe, pentru că, spune el, acesta este modul natural, firesc.
Cartea are și un capitol numit „Utilizări” unde găsim utilitatea hărților în predare, învățare, management, ședințe în sfera profesională și de afaceri. De asemenea, cartea conține imagini cu diverse hărți mentale, ale unor oameni obișnuiți sau ale unor personalități din diverse domenii.
-
Plusuri
Utilitatea reală a acestei metode, cartea e foarte bine structurată.
-
Recomandari
Tuturor celor care vor să încerce și o altă metodă de organizare a ideilor, de învățare eficientă sau de notare.
Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Da, este buna pentru oricine mai invata cate ceva chiar daca nu mai este in facultate sau liceu. Este buna pentru ca te invata sa inveti si altfel…
-
Metoda este buna nu doar pentru invatat, este foarte utila pentru rezolvarea oricarei probleme. Deci e utila la orice varsta si indiferent de ocupatie. Bineinteles ca trebuie sa fie perseverent si sa exersezi putin, pana inveti sa faci harti eficiente. Exista si niste programe pe net. Mult succes
Cgv spune:
13 March 2013 | 4:11 pm
Aceasta carte mi-ar fi fost utile atunci cand inca eram la facultate, sau are capitole dedicate si celor care activeaza de ani buni in campul muncii?