bookblog.ro

Hazrat Mahal, puterea unei femei

Scris de • 14 April 2014 • in categoria

Titlu: În orașul de aur și argint
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 376
ISBN: 978-606-579-406-1
Cumpara cartea

„Să aștept, mereu să aștept!
Hazrat Mahal își dă ochii peste cap, exasperată.
-Noi, femeile, ne petrecem viața așteptând până când nu mai avem nimic de așteptat. De data asta e altfel, nu vezi? Poporul e gata să lupte împotriva angrezilor. Desigur, armele lor sunt mai bune decât ale noastre, dar îi vom alunga! Nu s-a întâmplat niciodată în lume ca un ocupant să reziste într-o țară care nu-l vrea. Oricât de puternic ar fi!”

La jumătatea secolului al XIX-lea, Lucknow, „oraș de aur și argint“ din nordul Indiei, splendid simbol al armoniei dintre musulmani și hinduși, dar și un oraș bogat datorită producției de indigo și in, se transformă în câmp de luptă. Pe fundalul acestei partituri din istorie se construiește și o frumoasă poveste de dragoste între Begum Hazrat Mahal, prima femeie care a jucat un rol în eliberarea Indiei și regele Wajid Ali Shah. Kenizé Mourad alege personaje reale, întâmplări reale, dar își ia anumite libertăți fără a distorsiona imaginea societății de atunci. Astfel reușește să pună adevărate semne de întrebare legate de drepturi, îndatoriri, libertate și soartă.

Amplasată în vremuri tumultoase, acțiunea romanului are loc în perioada primul război de independență purtat de indieni împotriva britanicilor. Protagonista poveștii este Begum Hazrat Mahal, a patra soție a lui Wajid Ali Shah, Regele Awadh (azi Lucknow). Adusă la palat pe când era doar o copilă, ea atrage atenția regelui prin recitarea unei poezii scrise de ea.

Când turbulențele politice prind rădăcini, iar britanicii amenință să anexeze Awadh, acuzându-l pe rege că duce o viață costisitoare în timp ce poporul său trăiește în sărăcie, regele pleacă spre Anglia în încercarea de a negocia cu Regina Victoria. El o lasă în urmă pe Begum și pe fiul lor în vârstă de 11 ani. Între timp, oamenii din oraș încep să se răzvrătească împotriva ocupanților crezând că regele este luat prizonier de britanici. Begum este o naționalistă adevărată și în scurt timp șirul evenimentelor o plasează chiar în mijlocul acțiunii și devine una dintre cele mai importante personaje ce influențează Războiul de Independență.

Cercetarea meticuloasă a autorului împletită cu povestea de dragoste dintre Begum și regele său, precum și captivanta poveste politică cu ale sale intrigi, înșelăciuni și trădări, fac din acest roman unul complet și captivant. Recunosc, am o slăbiciune pentru India, iar cartea nu m-a dezamăgit. Toată acțiunea romanului se petrece ca o amintire a lui Begum, acum devenită Nawab Hazrat Mahal, Preamărita Sa Înălțime. Aștept un film bazat pe această carte, cu siguranță ar fi unul minunat.

  • Plusuri

    Kenize Mourad descrie cu măiestrie tot ce înseamnă societatea indiană la 1857.

  • Recomandari

    Celor pasionați de India și oricui dorește să citească o carte bună!

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. i am impressed with your great article with excellent ideas,keep sharing.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Emma Donghue - Minunea

Copyright ©2011 Bookblog.ro