bookblog.ro

Ideea e că nu există formulă

Scris de • 10 July 2023 • in categoria , ,

Titlu: Lumina din noi. Cum să învingi în momente dificile
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 308
ISBN: 978-606-33-9512-3

Michelle Obama este una dintre cele mai cunoscute femei din lume. O celebritate pe care și-a câștigat-o nu doar fiind soția unui președinte american, ci demonstrând în mod consistent calități esențiale ale unei prezențe publice care, fără să intenționeze neapărat, este un model pentru multe femei.

Printre altele, Michelle Obama va rămâne în istorie ca autoarea celebrei replici: “When they go low, we go high”, replică pe care a rostit-o în contextul electoral al anului 2016, la Convenția democraților americani de la Philadelphia. Încerca astfel să raționalizeze efectele nocive ale atacurilor mass media legate de performanța prezidențială a lui Barack Obama, atunci când fiicele ei erau afectate de acestea. Dar replica a făcut istorie și a devenit un soi de mantra în momente dificile.

Luminca din noi

 

Mărturisesc că pentru mine, cartea Lumina din noi, o continuare inspirată a memoriilor fostei prime doamne, a fost o minunată experiență, deși inițial m-am temut că va fi doar o altă poveste despre visul american și cultura de tip „be positive and change the world”. Și poate că primul fragment din carte care m-a făcut să renunț la temerea mea a fost următorul:

Am fost întrebată dacă aș avea, în cine știe ce buzunar, o formulă prin care putem face față acestor lucruri, ceva care să ne ajute să trecem peste confuzie, care să ne înlesnească biruința. Credeți-mă, înțeleg cât ar fi de util. Mi-ar plăcea să pot oferi un set de pași clari și preciși care să vă ajute să doborâți orice nesiguranță și să vă grăbească urcarea pe crestele pe care sperați să le atingeți. Mi-aș dori să fie atât de simplu. Dacă aș avea o formulă, v-aș pune-o de îndată la dispoziție. Dar nu uitați că uneori și eu zac seara în pat, întrebându-mă dacă sunt suficient de bună. Vreau să știți că, la fel ca toată lumea, și eu simt că trebuie să depășesc dificultăți. Cât despre acele culmi către care năzuim atât de mulți dintre noi ? Am atins până acum un număr considerabil dintre ele, și dacă are vreo importanță, pot să vă spun că îndoiala, incertitudinea și nedreptatea se regăsesc și în acele locuri – de fapt, prosperă. Ideea e că nu există formulă. Nu există niciun magician în spatele cortinei. Nu cred că există soluții potrivite sau răspunsuri pline de miez pentru marile probleme ale vieții. Prin natura ei, experiența omenească nu ține cont de acest lucru. Inimile noastre sunt prea complicate, trecutul nostru prea ambiguu.”

Așadar, Michelle Obama nu ne propune nicio formulă magică și nici măcar vreo soluție miraculoasă. Ea doar povestește cu onestitate experiențele prin care a trecut, ce a învățat din ele și cum a depășit acele momente dificile inevitabile în fiecare viață. Și asta este mai mult decât suficient să ne facă, la rândul nostru, să reflectăm cu sinceritate asupra propriilor vieți și experiențe și să înțelegem că, în final, ceea ce contează cu adevărat este cât de bine și de frumos ne acceptăm vulnerabilitățile și greșelile. De fapt, nu este doar suficient, este minunat... iar cartea fostei prime doamne a Americii este o lectură necesară în aceste timpuri de căutări și... poate.... regăsiri.

Text scris de Raluca Elgyar

 • Plusuri

  Stilul narativ emoționant, frumos și autentic care ne oferă o perspectivă asupra vieții din care putem învăța foarte mult.
  RECOMANDĂRI

 • Recomandari

  Stilul narativ emoționant, frumos și autentic care ne oferă o perspectivă asupra vieții din care putem învăța foarte mult.

Categorie: , , | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Gothic Shorts spune:

  Thanks for sharing such a valuable post. Please keep us updated for future posts.
  Gothic Jacket Mens

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro