În lumea celor fantastici
Scris de Alice Teodorescu • 29 May 2014 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Liviu Radu
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-579-749-9

Povestiri fantastice în care se amestecă spații și timpuri cunoscute ori necunoscute, personaje mitice, emoții puternice, peisaje ce îți pun imaginația la încercare.
„Pluteam la vreo treizeci de metri deasupra orașului. Nu existau suficiente hărți amănunțite ale tuturor destinațiilor solicitate de client, așa că procedura impunea să ajungem în locul și timpul solicitat, dar la o înălțime sigură. Altfel, riscam să nimerim în interiorul unei coline, în temelia unei clădiri sau pe fundul unui lac – adică locuri din care nu puteam să scăpăm decât dacă aveam mult noroc și suficientă viteză de reacție.” - cam așa m-am simțit și eu aterizând în universul plin de imaginație creat de Liviu Radu în colecția de povestiri intitulată sugestiv Golem, golem. Civilizații necunoscute, călătorii în timp, personaje mitice ori literare, leitmotive gotice și multe altele se amestecă într-un iureș de situații neprevăzute și atipice, transformând fiecare povestire într-o călătorie fantastică prin cunoștințele tale literare și imaginație deopotrivă.
Dacă vreți să descoperiți cum sună alăturarea dintre Harap-Alb și ceea ce par a fi niște zombie, cine este Faustul contemporan, cum mai trăiesc vampirii sau care este explicația pentru acest mistic golem, golem, atunci trebuie neapărat să citiți acest volum. Vă va surprinde printr-o scriitură bogată, cu descrieri și dialoguri profunde, ce alternează nostalgia, suspansul ori macabrul. Aducând aminte de Eliade și Poe pe alocuri, Liviu Radu construiește un univers narativ complex, în care cunoscuți și necunoscuți evoluează în formule neașteptate. E drept că, odată înțeles acest mecanism de construcție a poveștii, există adesea momente previzibile și răsturnări de situație la care te aștepți, însă acest fapt nu îi diminuează neapărat din farmec.
Alternând narațiunea omniscientă cu cea personală, subiectivă, fiecare poveste se desprinde dintr-un registru diferit, pentru a completa universul fantastic în care toate creaturile imaginate și neimaginate trebuie să își găsească locul și istoria. „Am avut atunci un sentiment bizar: că pământul nu putea fi salvat de cei ca noi. Că oamenii nu puteau fi salvați decât de oameni. Dacă mai rămăseseră oameni, dacă mai exista omenie…”
Foto 1 și Foto 2
-
Plusuri
Fiecare poveste construiește un alt tip de fantastic, personaje complexe.
-
Minusuri
Anumite răsturnări de situații sunt previzibile, există o logică internă a fiecărei povestiri care urmează aceeași pași (de unde previzibilitatea, în anumite momente).
-
Recomandari
Pasionaților de fantasy, realism magic, literatură gotică, Eliade etc.